SOS για τις εφημερίες και τα ολοήμερα νοσοκομεία


Ανεφάρμοστη θεωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων ειδικά στην περιφέρεια, λόγω των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται σε νοσηλευτικό προσωπικό.Ο πρόεδρος της……
Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας, ανέφερε χθες ότι τα επαρχιακά νοσοκομεία καταφέρνουν μετά βίας να λειτουργούν το πρωί λόγω έλλειψης γιατρών και το βράδυ μία νοσηλεύτρια φροντίζει 40 ασθενείς:
«Μήπως η κ. υπουργός φαντάζεται πως αυτή η νυχτερινή νοσηλεύτρια θα καλύπτει το απόγευμα τα ιδιωτικά και το πρωί τα τακτικά ιατρεία», αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Ο κ. Βαρνάβας εκτιμά ότι το προωθούμενο πρότυπο εφημέρευσης στοχεύει στη μετακύλιση της υποχρέωσης του κρατικού προϋπολογισμού στα ίδια τα νοσοκομεία και στα έσοδα απογευματινής λειτουργίας.
Προβληματική παραμένει και η λειτουργία μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής. Οι γιατροί του Κρατικού της Νίκαιας πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας από τις 21 Μαΐου, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων εφημεριών, ενώ -για τον ίδιο λόγο- το «Αττικόν» δεν θα πραγματοποιήσει την αυριανή εφημερία.
Ο χώρος της Υγείας θα υποστεί «μπλακ άουτ» μέσα στον Ιούλιο, καθώς με απόφαση της ΟΕΝΓΕ οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας θα απεργήσουν για πέντε ημέρες, με έναρξη την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Η διοίκηση της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις διαλύεται η κλαδική συμφωνία που είχαν υπογράψει πέρυσι με το υπουργείο Υγείας και με τη θεσμοθέτηση του βαθμού «συντονιστή διευθυντή». Με το νομοσχέδιο, οι συντονιστές διευθυντές και οι πανεπιστημιακοί θα αμείβονται με τέσσερις εφημερίες τον μήνα περισσότερες από τους συναδέλφους τους.
Ο ειδικός γραμματέας της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), κ. Γιώργος Μπουλμπασάκος, χαρακτηρίζει σκανδαλώδη και εξοργιστική την εν λόγω διάκριση.

ΕπΊσχεση εργασίας
Εκτός εφημερίας αύριο το «Αττικόν»
«Αρρυθμίες» στο σύστημα εφημεριών της Αττικής προκαλεί η επίσχεση εργασίας των γιατρών του Κρατικού της Νίκαιας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε κίνηση νοσοκομείο της Αθήνας, με 33.000 εισαγωγές ετησίως και μέση κίνηση ασθενών σε ημέρα γενικής εφημερίας που φτάνει τους 1.800 ασθενείς. Η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη με την έξοδο του νοσοκομείου «Αττικόν» από την εφημερία.
Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός προσωπικού να εφημερεύσει αύριο το «Αττικόν», λόγω επίσχεσης εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γιατροί του Κρατικού της Νίκαιας, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τις εφημερίες του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου. Το νοσοκομείο δοκιμάζεται από σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό.
Το συντονιστικό τους όργανο κάνει λόγο για μεγάλες και επικίνδυνες για τους ασθενείς ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, φάρμακα και αντιδραστήρια των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν ή να αναβάλλονται χειρουργεία και να σταματούν διαγνωστικές εξετάσεις. Το νοσοκομείο -σημειώνουν- έχει υπέρογκα χρέη στις προμηθεύτριες εταιρείες, την ώρα που υπηρεσίες του, όπως καθαριότητα και ασφάλεια, έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες.

Οικογένεια για τον μικρό Μαρίνο
Οικογένεια αναζητεί ο Μαρίνος, ο οποίος φιλοξενείται στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα». Πρόκειται για ένα καστανόξανθο, συμπαθητικό παιδί, ηλικίας 4 ετών, υγιές, με καλή σωματική ανάπτυξη. Παρακολουθεί πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης. Ζωγραφίζει, κατασκευάζει απλά παζλ, τακτοποιεί τα πράγματά του και ανταποκρίνεται στις οδηγίες της δασκάλας του.
Παρουσιάζει βραδύ ρυθμό εξέλιξης και κυρίως στον λόγο. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου σημειώνουν ότι σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον και με ενθάρρυνση το παιδί μπορεί να αναπτύξει το δυναμικό του. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου, κυρία Δήμητρα Μαρίνου, στα τηλέφωνα 210.2640614 και 210.2627155.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ethnos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *