SOS για την Ευρώπη από Μέρκελ και Τρισέ


Τη δυσκολότερη δοκιμασία της περνάει η Ευρώπη, σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ζητούν θεσμικές αλλαγές στην Ε.Ε. προκειμένου να θωρακιστεί το κοινό νόμισμα. Το ευρώ βρέθηκε την Παρασκευή στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2008, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν μακρά περίοδο αστάθειας.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης χαμηλότερους του αναμενομένου στην ευρωζώνη, καθώς μετά την Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν σκληρά προγράμματα λιτότητας. Οι αγορές εξακολουθούν να ….
.

είναι δύσπιστες απέναντι στο ευρώ και τους τίτλους δημόσιου χρέους των κρατών μελών της ευρωζώνης. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που δημοσιεύουν οι Financial Times, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει τα ομόλογα των κρατών μελών που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς ήδη αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι σπεύδουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, προκειμένου να προφυλαχθούν από το ρίσκο.

Μέρκελ: «Αν καταρρεύσει το ευρώ, καταρρέει και η Ευρώπη»
Η Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αναγνωρίζει ότι «η Ευρώπη ζει τη δυσκολότερη δοκιμασία της εδώ και δεκαετίες» και απευθύνει έκκληση για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης ως απάντηση στην κρίση.

«Μία από τις συνέπειες της κρίσης θα έπρεπε να είναι και η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ένα ημιτελές οικοδόμημα δεν θα μπορούσε να σταθεί σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία», επισημαίνει χαρακτηριστικά η καγκελάριος, και ομολογεί ότι στο παρελθόν η Ευρώπη έχασε σημαντικές ευκαιρίες να υιοθετήσει κανόνες στενότερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας. «Η Ευρώπη έγινε μεγαλύτερη με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών δεν αναπτύχθηκε με τους ίδιους ρυθμούς. Ήρθε η ώρα να διορθώσουμε τις αστοχίες, που δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε με τη συνθηκη της Λισσαβόνας. Η Ένωση έχει μεν ένα κοινό νόμισμα, αλλά δεν έχει κοινή πολιτική και οικονομική δομή. Η ευκαιρία που μας δίνει η κρίση είναι να πετύχουμε αυτή την ενοποίηση», τονίζει η Μέρκελ και εκτιμά ότι οι ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης πρέπει να δείξουν τον δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης.

«Το πρόβλημα», λέει η Μέρκελ, «είναι προπαντός τα υψηλά ελλείμματα ορισμένων κρατών μελών της ευρωζώνης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να βάλουν τάξη στα δημόσια οικονομικά τους και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Την αποφασιστικότητα προς τούτο δεν πρέπει να τη δείξουν οι ασθενέστεροι, αλλά οι πιο ισχυροί, προκειμένου αυτό το εγχείρημα να έχει επιτυχία», αναφέρει στη συνέντευξή της.

«Δεν διακυβεύεται μόνο το ευρώ. Από την ενδυνάμωση του κοινού νομίσματος κρίνεται και η ίδια η ευρωπαϊκή Ιδέα. Αν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη», καταλήγει η καγκελάριος.

Τρισέ: «Η δυσκολότερη στιγμή από τον πόλεμο»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατυπώνει την εκτίμηση ότι η Ευρώπη βρίσκεται «στη χειρότερη κατάσταση μετά τον Δεύτερο, ίσως και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Ζαν Κλοντ Τρισε διαβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ επικρίνει και την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι καθυστέρησε να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

«Χρειαζόμαστε βελτιωμένους μηχανισμούς για να προλαμβάνουμε και να τιμωρούμε τις παραβάσεις. Χρειαζόμαστε αποτελεσματική εφαρμογή του αμοιβαίου ελέγχου, χρειαζόμαστε αποτελεσματικές κυρώσεις για όποιον παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο κ. Τρισέ διατυπώνει την άποψη ότι το ευρώ δεν δέχεται επίθεση και αποδίδει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την ευθύνη για την παρούσα αστάθεια του κοινού νομίσματος. «Η πτώση του ευρώ δεν έχει να κάνει με επίθεση εναντίον του. Έχει να κάνει με το δημόσιο τομέα και άρα με την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη», λέει και περιγράφει με μελανά χρώματα τη συγκυρία: «Χωρίς αμφιβολία, από τον Σεπτέμβριο του 2008 βρισκόμαστε στη χειρότερη κατάσταση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ίσως και από τον Πρώτο. Βιώσαμε και βιώνουμε αληθινά δραματικές στιγμές».

Ερωτηθείς, τέλος, αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθοδήγησαν την ΕΚΤ στην απόφαση να αγοράζει τα υποτιμημένα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, υποσκάπτοντας έτσι την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της, ο κ. Τρισέ χαρακτηρίζει «ανοησίες» αυτές τις εκτιμήσεις. «Λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με πλήρη ανεξαρτησία και έχουμε πολλές φορές αντιταχθεί στις κυβερνήσεις», τονίζει.

ΤΑ ΝΕΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *