Ο South Stream ρίχνει τη βουλγαρική κυβέρνηση

Δραματικές εξελίξεις αναμένονται στην Βουλγαρία, λίγο καιρό μόνο μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από συνασπισμό κομμάτων. Κατατέθηκε πρόταση μομφής από το…
συγκυβερνών κόμμα, με επίσημη αιτιολογία την «δημοσιονομική πολιτική», αλλά με τις δηλώσεις τους οι Βούλγαροι πολιτικοί δημοσιοποίησαν τους πραγματικούς λόγους.

Όπως μετέδωσε η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, εδώ και μερικές μέρες οι πολιτικές εξελίξεις στην Βουλγαρία είναι ραγδαίες και αντιφατικές. Αφού την περασμένη εβδομάδα το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», μαζί με τους «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας», τάχθηκαν ξαφνικά υπέρ πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, και εχθές ο ηγέτης του κυβερνόντος Σοσιαλιστικού κόμματος κ. Σεργκέϊ Στανίσεφ κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η πρόταση ξαφνιάζει, όχι μόνο επειδή η προθεσμία είναι μικρή, αλλά και διότι πριν από μερικές μόνον ημέρες οι σοσιαλιστές αντιτάσσονταν στις άμεσες εκλογές και θεωρούσαν, ότι στα πλαίσια αυτής της συνόδου της Βουλής μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκετές νομοθετικές αλλαγές.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ συγκάλεσε την επόμενη εβδομάδα έκτακτη συνεδρίαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Σ’ αυτό το όργανο εκπροσωπούνται μόνο οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις, εξωκοινοβουλευτικές δεν υπάρχουν (όπως ζήτησε ο κ. Στανίσεφ), αλλά υπάρχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφάλειας. Προφανώς για τον αρχηγό του κράτους οι πρόωρες εκλογές αποτελούν ζήτημα εθνικής ασφάλειας, επειδή κατά την γνώμη του η κατάσταση στη χώρα είναι απρόβλεπτη.

Τα δύο παραπάνω αναφερόμενα κόμματα στην πραγματικότητα αντιδρούν έντονα στην απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να «παγώσει» τις διαδικασίες κατασκευής του αγωγού South Stream, υπακούοντας στις εντολές ΗΠΑ κι ΕΕ.

Το σοσιαλιστικό κόμμα -το οποίο, υπενθυμίζω, ήταν αυτό που ξεκίνησε τον αγωγό Πύργου-Αλεξανδρούπολης και ακύρωσε ο κ. Μπορίσοφ- ζήτησε εκλογές προκειμένου «Να αποφασίσει ο βουλγαρικός λαός ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει η χώρα: Αυτόν των ΗΠΑ και ΕΕ στην οποία ανήκει η Βουλγαρία, αλλά χωρίς να έχει καταφέρει να γλιτώσει την εξαθλίωση και την εθνική παρακμή, ή να προσεγγίσει την Ρωσία και να συσφίγξει τις σχέσεις μαζί της υλοποιώντας το μοναδικό έργο που μπορεί να αλλάξει την φυσιογνωμία της βουλγαρικής οικονομίας, τον South Stream»;

Οι δε κατηγορίες από το εθνικιστικό κόμμα του κ. Σίντεροφ, στρέφονται κατά της κυβέρνησης, επειδή «έθεσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ, πάνω από τα βουλγαρικά συμφέροντα».
Η κατάσταση «μυρίζει Ουκρανία», είχε γραφεί πριν από ένα μήνα στον βουλγαρικό Τύπο, και εκφράστηκαν φόβοι ότι θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό οι Τούρκοι της χώρας, οι οποίοι ήδη έχουν απειλήσει, πως «εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα σκεφθούν την απόσχιση».
Με δεδομένο λοιπόν, ότι ο μισός πολιτικός κόσμος της Βουλγαρίας είναι υπέρ και ο άλλος μισός κατά της Δύσης και στροφή προς την Ρωσία, η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή. Η Δύση βέβαια δεν θα επιτρέψει την κατασκευή του αγωγού, ιδιαιτέρως τώρα με την ψύχρανση των σχέσεων με την Ρωσία, γεγονός που φαίνεται και από την απόφαση της Σερβίας, να αναβάλει (δηλαδή, να ματαιώσει) και στο δικό της έδαφος την κατασκευή του South Stream.

Εχθές, η Voria.gr. είχε εκτενές ρεπορτάζ επ’ αυτού, με την δήλωση της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Σερβίας κ. Zorana Mihajlović, ότι «μέχρις ότου οι συνομιλίες μεταξύ της Βουλγαρίας της ΕΕ και της Ρωσίας ολοκληρωθούν, ή μέχρι να αλλάξει τη Ρωσία τη διαδρομή του αγωγού, είμαστε σε αναμονή. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα για κάθε σενάριο είναι μια καθυστέρηση στο έργο στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πάντως, ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας, κ. Aleksandar Antić ήταν απολύτως διαφωτιστικός. Τόνισε ότι το μέλλον του αγωγού εξαρτάται κυρίως από μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέλη της ΕΕ και της Ρωσίας. Που σημαίνει, ότι χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ και ΕΕ, αγωγός δεν γίνεται.

Ο Μακεδών

http://www.voria.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *