Γιατί πέφτουν τα spreads;

Αν και… spreadsολόγοι δεν είμαστε, και είναι αστείο να μιλάμε όπως μιλούσαν την εποχή του Χρηματιστηρίου με τον… Ντάου Τζόν, δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη πτώση. Την Πέμπτη τα spreads βρίσκονταν στις 681 μονάδες, σημάδι ότι υπάρχουν καλά νέα για την ελληνική οικονομία. Απλά να…..
θυμίσουμε ότι στη δίνη της κρίσης είχαν φτάσει και τις 3.500 μονάδες βάζοντας την Ελλάδα σε κατηγορίες μαζί με αφρικανικές χώρες.

Τον τελευταίο καιρό τα spreads έχουν υποχωρήσει κατά 30% γεννώντας αισιοδοξία ότι μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να διεκδικήσει δανεισμό χωρίς να έχει την ανάγκη της τρόικας.

Οι αγορές είναι πάντα ευμετάβλητες, ειδικά όταν μιλάμε για την Ελλάδα που ένα καλό νέο μπορεί να ρίξει τα spreads κι ένα κακό να τα οδηγήσει στα ύψη. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Δεν είμαστε πλέον οι… χαμένοι από χέρι, δεν είμαστε Ουγκάντα. Το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, η διάθεση για μεταρρυθμίσεις, έστω και με δυσκολία, η οριστική απομάκρυνση του grexit και η πολιτική σταθερότητα των τελευταίων 18 μηνών είναι οι βασικοί παράγοντες βελτίωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων.

Οι κακόπιστοι τι λένε;

http://www.antinews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *