Stop στη μαζική συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων


Μεγάλη αγωνία διακατέχει τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση με το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας stifora.gr το υπουργείο Εσωτερικών θα φέρει την Δευτέρα στη βουλή προς ψήφιση, τροπολογία για την αλλαγή του υπαλληλικού κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με αυτό δεν θα γίνονται δεκτές οι παραιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για συνταξιοδότηση, με σκοπό να αποτραπεί η μαζική φυγή έμπειρων στελεχών από τον δημόσιο τομέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επιτελείο του υπουργού εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση υπάρχει η σκέψη η αλλαγή αυτή στον υπαλληλικό κώδικα να γίνει με υπουργική απόφαση, ούτως ώστε να αποφθεχθούν τυχόν καθυστερήσεις.

Αυτό πλήττει κυρίως τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίες θα υποχρεωθούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους μέχρι τα 60 ή 65 τους χρόνια (ανάλογα με το ασφαλιστικό …

… που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα) και οι οποίες μπορούσαν αυτή τη στιγμή να βγουν στη σύνταξη. Για παράδειγμα μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος ΔΕ με 35 χρόνια υπηρεσίας έβγαινε στη σύνταξη σήμερα με 1400 ευρώ σύνταξη μικτά. Με την αλλαγή του ασφαλιστικού θα υποχρεωθεί να παραμείνει στην υπηρεσία για 5 με 10 έτη επιπλέον και η σύνταξη που θα παίρνει τότε δεν αναμένεται να είναι πάνω από 1100 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να καταβάλουν δύο παραιτήσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών ούτως ώστε αυτή να γίνει αποδεκτή και να δημοσιοποιηθεί στο ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος που υποβάλει σήμερα την παραίτησή του (πριν την τροποποίηση του υπαλληλικού κώδικα) θα πρέπει να υποβάλει την δεύτερη παραίτησή του σε 15 ημέρες, δηλαδή μετά την τροποποίηση, το οποίο σημαίνει ότι αυτή δεν θα γίνει δεκτή.

Ένα ακόμα ακραίο αλλά υπαρκτό σενάριο που εξετάζει σοβαρά το επιτελείο του υπουργείου εσωτερικών είναι να ανακληθούν πίσω στην υπηρεσία τους δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι παραιτήσεις έχουν γίνει δεκτές και έχουν δημοσιοποιηθεί στο ΦΕΚ. Οι τροποποιήσεις αυτές θα γίνουν ούτως ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2010, να υπαχθούν στο νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Μια δεύτερη παράμετρος είναι ο φόβος που διακατέχει το υπουργείο εσωτερικών πως μια μαζική φυγή έμπειρων στελεχών του δημοσίου τομέα, θα σημάνει την αποδιοργάνωση ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, με καταστρεπτικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία του κράτους.

Από τη μεριά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι ισχυρίζονται ότι και τα δύο ενδεχόμενα τροποποίησης του υπαλληλικού κώδικα είναι παράνομα και αντισυνταγματικά. Να υπενθυμίσουμε ότι αντίστοιχη τροποποίηση του υπαλληλικού κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων είχε φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 1992 με το νόμο Σιούφα. Τότε οι θιγόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι προσέφυγαν συλλογικά στη δικαιοσύνη, η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματική την τροποποίηση και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων ισχυρίζονται ότι αν γίνει τροποποίηση του υπαλληλικού κώδικα θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη και θεωρούν σίγουρη τη δικαίωσή τους με το δεδικασμένο του 1992. Από τη μεριά της η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για εθνικό συμφέρον και θεωρεί δεδομένο ότι μπορεί να το αποδείξει νομικά στο δικαστήριο και να περάσει τις παραπάνω διατάξεις στον υπαλληλικό κώδικα.
Πηγή: stifora.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *