Κάπνισμα STOP παντού και για όλους!


Μέτρα- «φωτιά» για το κάπνισμα ετοιμάζεται να λάβει το υπουργείο Υγείας ώστε να τεθεί σε πραγματική ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος.

Έντεκα μήνες έπειτα από την -επί χάρτου μόνο όπως αποδείχτηκε- προσπάθεια της χώρας να… σβήσει το τσιγάρο που ήταν το κεντρικό σύνθημα της αντικαπνιστικής καμπάνιας της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αλλά και οκτώ ολόκληρους μήνες έπειτα από την ανακοίνωση της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ότι θα προβεί σε ορισμένες διορθωτικές αλλαγές στον περιβόητο …

… αντικαπνιστικό νόμο Αβραμόπουλου, το θεσμικό πλαίσιο για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους ολοκληρώθηκε.

Η επίσημη παρουσίασή του αναμένεται να γίνει σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος.
Στο πλαίσιο της ίδιας παγκόσμιας ημέρας ορίστηκε και πανηγυρική συνεδρίαση της αρμόδιας Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Κάπνισμα με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη.
Κατά τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παρουσιάσει σειρά δραστικών μέτρων με βάση κυρίως την εισήγηση που έχει δεχθεί από την καθ’ ύλιν αρμόδια Επιτροπή για την άρση όλων των εξαιρέσεων που θέσπιζε ο αντικαπνιστικός νόμος –και η οποία είχε παρουσιαστεί στην εφημερίδα ΘΕΜΑ στο φύλλο της 28/2/2010.

Ως εκ τούτου αναμένεται να ανακοινωθεί η απαγόρευση του καπνίσματος σε κάθε κλειστό δημόσιο χώρο, χωρίς καμιά δυνητική εξαίρεση για τα καταστήματα άνω των 70 τμ και χωρίς καμία δυνατότητα διαμόρφωσης χώρου καπνιζόντων στα άνω των 70 τμ καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – δύο από τα πιο μεγάλα «παράθυρα» που προέβλεπε ο νόμος Αβραμόπουλου.

Η ενεργοποίηση του αναγκαίου μηχανισμού για τον έλεγχο της εφαρμογής της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος είναι το άλλο σημαντικό μέτρο του υπουργείου Υγείας από το οποίο θα κριθεί εν πολλοίς και η αποτελεσματικότητα του νόμου.
Γι αυτό αναμένεται ότι θα υπάρξει συνεργασία και με άλλα υπουργεία όπως το υπουργείο Εσωτερικών ή Προστασίας του Πολίτη υπηρεσίες των οποίων θα μπορούν να ελέγχουν αλλά και να επιβάλλουν κυρώσεις σε τυχόν παραβάτες του νόμου.
Το «εμπάργκο» στο κάπνισμα θα αρχίσει ουσιαστικά από το φθινόπωρο, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει και πάλι ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα για τους επαγγελματίες του χώρου υγειονομικού ενδιαφέροντος που αφορά κατεξοχήν ο νόμος.

Βόμβα για τη δημόσια υγεία η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα
Αδιαμφισβήτητα επιστημονικά τεκμήρια ότι το κάπνισμα, και δη το παθητικό κάπνισμα, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία πρόκειται να παρουσιαστούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος από τους ειδικούς της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Κάπνισμα.
Έρευνα για την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος –συγκεκριμένα εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και ίντερνετ καφέ- η οποία εκπονήθηκε από ομάδα ειδικών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, κατά το διάστημα Απριλίου- Μαϊου 2010 σε 123 τέτοιους χώρους σε πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, κατέδειξε απαράδεκτη ποιότητα αέρα και έκθεση των θαμώνων – παθητικών καπνιστών σε τεράστιες ποσότητες καπνού ακόμη και με την ολιγόωρη παραμονή τους στους χώρους αυτούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιεκτικότητά τους –όπως μετρήθηκε από τους ειδικούς- σε άκρως επικίνδυνα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 τα οποία εκλύονται από το αναμμένο τσιγάρο και εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες προκαλώντας καρκίνο και άλλες βλάβες, ήταν ως και 32 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπόμενα όρια!
Οι μέσες τιμές των επικίνδυνων σωματιδίων ΡΜ 2,5 ήταν πολύ υψηλότερες τόσο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο που καθορίζεται στα 15 μg/m3 αέρα όσο και από τις μέσες τιμές των «άκαπνων» χώρων που δεν ξεπερνούσαν τα 9 μg/m3 αέρα.

Ειδικότερα, για τα εστιατόρια ανέρχονταν κατά μέσο σε 142 μg/m3 αέρα (κατώτερη 16 μg/m3 και ανώτερη 425 μg/m3), για τα καφέ και τα μπαρ σε 293 μg/m3 (κατώτερη τιμή 17 μg/m3 και ανώτερη 2480 μg/m3 αέρα, για τα ίντερνετ καφέ σε 237 μg/m3 αέρα (κατώτερη τιμή 106 μg/m3 και ανώτερη 368 μg/m3).
protothema

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *