Ξεχάστε τα stress tests, οι hackers απειλούν τις τράπεζες

Σοβαρό το ενδεχόμενο bail in από κυβερνοεπίθεση. Στο κόκκινο ο συναγερμός λόγω Ουκρανίας.

Με τα stress tests να επικρέμονται πάνω από τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και οι κεφαλαιακές ανάγκες αποτελούν τα μείζονα ζητήματα ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι
οι hackers θα μπορούσαν να οδηγήσουν μια τράπεζα σε ολοκληρωτική κατάρρευση; Αν και το σενάριο αυτό φαίνεται παρατραβηγμένο στην πραγματικότητα δεν είναι. Η κρίση της Ουκρρανίας και η αναβίωση του ψυχροπολεμικού σκηνικού στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης με τη Ρωσία έχει φέρει στην επιφάνεια νέα πολύ επικίνδυνα όπλα, τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Η υπόθεση της παραβίασης του εσωτερικού δικτύου της JP Morgan, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, από Ρώσους –σύμφωνα με το FBI- hackers είναι ενδεικτική του νέο πολεμικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στις ΗΠΑ FBI, NSA και CIA ανεβάζουν το επίπεδο επιφυλακής στο κόκκινο για διαδικτυακές απειλές και επιθέσεις.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η μεγαλύτερη τρομοκρατική ομάδα στο internet ήταν οι… anonymous, οι οποίοι είχαν συγκεκριμένο μοτίβο, πολιτική προσέγγιση και επιχειρησιακή πρακτική. Οι νέες ομάδες hackers όπως αυτές που έδρασαν στην υπόθεση της JP Morgan και σε άλλες εμπορικές αμερικανικές τράπεζες καθώς στην άγνωστη ακόμα υπόθεση της Deutsche Bank, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, μεθοδολογία και προσανατολισμό.

Δεν είναι τυχαίες οι διαρκείς προειδοποιήσεις των αρχών προς τις τράπεζες για αύξηση του επιπέδου ασφαλείας και επαγρύπνησης για ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις. Νεότερα δημοσιεύματα από το Bloomberg και τους Financial Times σκιαγραφούν το ναρκοπέδιο πάνω στο οποίο ισορροπεί το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως, καθιστώντας σαφές ότι η Ουκρανική κρίση δεν περιορίζεται στη γεωστρατηγική περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας και δεν εξαντλείται στην κινητοποίηση της στρατιωτικής μηχανής των εμπλεκομένων χωρών.

Η Ρωσία διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων απάντησε με κυβερνοεπιθέσεις στις κυρώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών, δίνοντας το στίγμα της στόχευσης των επόμενων ενεργειών της.

Όπως επισημαίνουν τα διεθνή media οι hackers που χτύπησαν τη JP Morgan έδρασαν για 90 ημέρες στα έγκατα των δικτύων της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας μέχρι να γίνουν αντιληπτοί αποκομίζοντας δεδομένα για την ίδια την τράπεζα, τους πελάτες και άλλες τράπεζες.

Υπ αυτό το πρίσμα μια μεγάλης έντασης επίθεση προς τις τράπεζες θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του συστήματος, ενεργοποιώντας διαδικασίες bail-in με λεφτά φορολογουμένων προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές οι ελληνικές τράπεζες είναι ανοχύρωτες απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ τα υπολογιστικά τους συστήματα και οι διαδικασίες ασφάλειας είναι παρωχημένες καθώς οι δαπάνες έχουν περιοριστεί λόγω της κρίσης.

Αν η JP Morgan δεν κατάφερε να αντισταθεί στους σκληροτράχηλους hackers τότε οι πιθανότητες να αντέξουν οι ελληνικές τράπεζες είναι μηδενικές, επισημαίνουν στο sofokleousin.gr στελέχη πληροφορικής με εσωτερική γνώση των συστημάτων ασφαλείας των ελληνικών τραπεζών.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *