Είναι πάλι η Οικονομία, stupid!

Γράφει ο Κάσσανδρος

‘’The economy stupid’’ (Η οικονομία ηλίθιε), είναι η φράση που από τότε που ειπώθηκε στοιχειώνει κάθε κυβερνήτη, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Η δόξα ανήκει στον Τζέϊμς Καρβάϊλ, σύμβουλο εκλογικής στρατηγικής του Μπιλ Κλίντον, το 1992, κατά τη νικηφόρα αναμέτρηση του τελευταίου με αντίπαλο τον Τζορτζ Μπους (πρεσβύτερο)…
Ο σύμβουλος του Κλίντον είχε επινοήσει ένα τρίπτυχο (Πρὠτον: Είναι η οικονομία. Δεύτερον: Αλλαγή απέναντι στο μία από τα ίδια. Τρίτον: Μην ξεχνάς την Υγεία) για να απευθυνθεί στο εσωτερικό ακροατήριο την εποχή που πάνω από το 80% των αμερικανών ενέκριναν τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο στον Κόλπο το 1991. 

Μέσα σε ένα χρόνο η κοινή γνώμη στράφηκε στην καθημερινότητα! Οι υστερήσεις του Μπους στην οικονομία και η αδυναμία του να δημιουργήσει ‘’jobs’’ (δουλειές) , αποδείχτηκαν καθοριστικές. Έχασε τις εκλογές και ο πρόεδρος με το σαξόφωνο θρονιάστηκε για δύο τετραετίες στο Λευκό Οίκο.

Τα θυμηθήκαμε αυτά διότι όσα σοκ κι αν έλθουν στην Ελληνική κοινωνία (είτε με τον τρόπο –σοκ που έκλεισε μαυρισμένη η ΕΡΤ, είτε με την παραδειγματική τιμωρία του Τσοχατζόπουλου, είτε με το ακόμα μεγαλύτερο σοκ της αποκάλυψης του ποια ήταν πραγματικά η Χρυσή Αυγή, η οικονομία δεν λέει να φύγει από το μυαλό του πολίτη. Του άγρια χειμαζόμενου πολίτη.

Ήδη στην πολιτική πιάτσα άρχισαν οι προφητείες και έπεται και στοιχηματισμός: Πότε θα φύγει η Τρόϊκα; Έλα, ντε. Άλλοι λένε την Άνοιξη, άλλοι πάνε το σενάριο μέχρι το καλοκαίρι του 2014 ή και το Φθινόπωρο. Το πολύ μέχρι εκεί.

Από πού όμως αντλούν τέτοια αισιοδοξία; Πιθανότατα από ότι ‘’δεν τραβάει’’ αυτή η ομάδα και ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε, στο ότι πολιτικά και κοινωνικά έφερε το έρεβος στην Ελλάδα και στο ότι ‘’δεν πάει άλλο’’ για τον λαό. Το λέει και η κυβέρνηση, το λέει και η αντιπολίτευση, το λέει και ο Χατζηπετρής.

Έχει τη λογική του το σενάριο. Τέλειωσαν οι σπατάλες, οι συντάξεις σε νεκρούς, τα φακελάκια, οι πισίνες, οι γιατροί του Κολωνακίου, οι συνταγογραφήσεις –ντροπή, οι ηγεμονικοί μισθοί , τα έξοδα χλιδής των αξιωματούχων, το πάρτυ με τα δημόσια έργα. Έγινε νοικύρεμα βρε αδελφέ. Τι άλλο να γίνει για να αλλάξουν κατεύθυνση οι ‘’εκδικητικοί λογιστές’’ που εδώ και τρία χρόνια ελέγχουν το οικονομικό -άρα και το κοινωνικό-μέλλον της Ελλάδας.

Το λένε και οι πιο έγκυρες εφημερίδες και περιοδικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη:

“…Οι προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα είναι μονίμως εκτός στόχων. Τον περασμένο Μάρτιο, για παράδειγμα, το ΔΝΤ εκτίμησε πως η Ελλάδα θα έβγαινε από την ύφεση.

Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι πως η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη συνεχή χρονιά ύφεσης, η οποία θεωρητικά θα κρατούσε δύο χρόνια.”

(Wall Street Journal)

Αποχώρηση της Τρόϊκας και μη υπογραφή νέου (τρίτου) Μνημονίου σημαίνει Ελλδα αλλιώτικη. Ελλάδα που μπορεί να πείσει, να συνεχίσει χωρίς επιστροφή στα ρεζιλίκια της τελευταίας τριακονταετίας μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Ωραία όλα αυτά. Υπάρχει όμως και ένα αλλά:

Μήπως οι ‘’βάρβαροι’’ της Τρόϊκας είναι ‘’μια λύσις’’ Καβαφική, όχι για μας αλλά για το ΔΝΤ, τους τραπεζίτες και την ΕΕ; Μήπως με την Τρόϊκα ησυχάζουν από μια όχι μόνο καυτή αλλά και ‘’αλλόκοτη’’ πατάτα που οι ίδιοι δημιούργησαν; Μήπως έτσι αναβάλλουν να ασχοληθούν με κάτι ενοχλητικό, σύνθετο και δύσκολο να ερμηνευτεί; Αν είναι έτσι, μπλέξαμε άσχημα…

news4all.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *