Βρεφικά γάλατα θα πωλούνται πλέον και στα super market !

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης

«Το βρεφικό γάλα θα πωλείται πλέον, από την 1η Ιανουαρίου του 2012, σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης, με μείωση της τιμής κατά 20%, μετά από συμφωνία που έγινε από το Υπουργείο Ανάπτυξης με τους ιδιοκτήτες super market και τις προμηθεύτριες εταιρίες.» ( http://www.mindev.gov.gr/?p=6023)
Το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας στην Ελλάδα διατίθεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, μέχρις στιγμής, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου C-391/92 στις 29 Ιουνίου 1995.
Η Ελληνική Κυβέρνηση για λόγους ανταγωνιστικότητας απελευθερώνει τη….
διάθεση του βρεφικού γάλατος και σε άλλα σημεία λιανικής πώλησης με το πρόσχημα της μείωσης τιμών.
Το ερώτημα που σίγουρα δημιουργείται είναι ποιος ευθύνεται για την υψηλή τιμή του γάλατος. Το φαρμακείο , η εταιρία εισαγωγής ή η εταιρία παραγωγής?
Επειδή ο καταναλωτής πληρώνει το γάλα στον φαρμακοποιό σίγουρα θεωρεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό το εισπράττει αυτός. ΛΑΘΟΣ! Το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας είναι διατιμημένο είδος με ΦΠΑ 13% και ποσοστό κέρδους επί της χονδρικής 15%.
Για παράδειγμα το Guigoz 1 (800gr) πωλείται από τα φαρμακεία 15,53ε, αυτό σημαίνει ότι η χονδρική τιμή χωρίς ΦΠΑ είναι 11,95 (11,95χ 13%χ15%=15,53). Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι :
▪ για την υψηλή τιμή του γάλατος ευθύνεται το ποσό των 2ε μικτό κέρδος του φαρμακείου?
▪ Εάν ο κ. Χρυσοχοίδης νοιαζόταν για την τσέπη των καταναλωτών γιατί δεν απαίτησε από τις εταιρίες να μειώσουν τις τιμές πώλησης στα φαρμακεία ?
▪ Γιατί η συμφωνία έγινε μόνο μεταξύ σούπερ μαρκετ και εταιριών με μεσολαβητή τον Υπουργό?
▪ Άραγε η μείωση κατά 20% θα αφορά και τις τιμές διάθεσης στο φαρμακείο?
▪ Για ποιο ανταγωνισμό θα μιλάμε εαν οι εταιρίες πουλάνε στα σούπερμαρκετ -20% ενώ στα φαρμακεία όχι?

Γι’αυτό λοιπόν ενημερώνουμε ότι εαν δεν βρείτε το γάλα που θέλετε, όποια ώρα το θέλετε (πρωί, μεσημέρι, βράδυ, ξημερώματα), υπεύθυνος είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης ο οποίος εμπλέκει τα φαρμακεία σε ενα παιχνίδι αθέμιτου ανταγωνισμού με τα σούπερ μάρκετ.
Επίσης , αν κάνετε λάθος ή δεν θυμάστε ποιο γάλα ακριβώς παίρνει το παιδί σας (AC, IT, L-free, AR), μπορείτε κάλλιστα να ρωτήσετε τον υπάλληλο στα αλλαντικά.

Αναγνώστρια

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *