Tα λιπαρά ένοχα για το 50% των επιπλέον θερμίδων του τελευταίου μισού αιώνα

Tα λιπαρά ένοχα για το 50% των επιπλέον θερμίδων του τελευταίου μισού αιώνα
Αναδεικνύονται ως ο νούμερο ένα παράγοντας παχυσαρκίας

Το θέμα της παχυσαρκίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων της υγείας, καθώς τα νούμερα πια υποδεικνύουν ότι πρόκειται για πραγματική επιδημία…

Μια επιδημία η οποία ξεκίνησε σχεδόν πριν από μισό αιώνα με την αύξηση των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά και τη μείωση των γευμάτων που παρασκευάζονται και καταναλώνονται στο σπίτι. Δεν είναι τυχαία τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία το 1970 η καθημερινή πρόσληψη θερμίδων ανερχόταν σε 2.086 θερμίδες ανά άτομο ανά ημέρα κατά μέσο όρο. 
Μέχρι το 2010 το ποσό αυτό είχε αυξηθεί σε 2.534 θερμίδες, μια αύξηση άνω του 20%. Ως αποτέλεσμα στην Αμερική περισσότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων και σχεδόν ένα παιδί στα πέντε είναι πλέον παχύσαρκοι, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Το ενδιαφέρον είναι ότι περισσότερο από το ήμισυ (50%) των πρόσθετων αυτών θερμίδων –και συγκεκριμένα 242 θερμίδες την ημέρα – προέρχονται από λίπη και έλαια, άλλες 167 θερμίδες από αλεύρι και δημητριακά, και μόλις 35 θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα.

Ποιος είναι ο βασικός ένοχος για την παχυσαρκία;

Όπως επισημαίνει πρόσφατο άρθρο της Herald Tribune, η παχυσαρκία αποδίδεται, μεταξύ των άλλων, στην υπερκατανάλωση θερμίδων από όποια πηγή κι αν προέρχεται. Ως νούμερο ένα όμως παράγοντα που επηρεάζει το ανθρώπινο βάρος, οι ειδικοί του κλάδου της υγείας υποδεικνύουν τα λιπαρά, τα οποία παρέχουν 9 θερμίδες/ γραμμάριο (οι υδατάνθρακες & σάκχαρα και οι πρωτεΐνες παρέχουν 4 θερμίδες/ γραμμάριο), και αφού το 50% των έξτρα 500 περίπου θερμίδων, σε σχέση με το 1970, που προσλαμβάνουμε καθημερινά προέρχεται από τις τροφές που περιέχουν λιπαρά. 

Αντίθετα, και ενάντια στις κοινές πεποιθήσεις, η πρόσληψη ζάχαρης αποτελεί μικρή μειοψηφία μεταξύ αυτών των πηγών.

«Μια πιο προσεκτική ματιά στις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών δείχνει ότι δίνοντας απλά έμφαση στη ζάχαρη δεν προσφέρει ουσιαστική συμβολή στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας» επισημαίνουν οι συντάκτες της Herald Tribune.

Άρα το να θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός της ζάχαρης από τη διατροφή μας θα οδηγήσει σε μείωση βάρους είναι απλά μια λανθασμένη εξίσωση, ειδικά μάλιστα όταν η διατροφή μας είναι επιβαρυμένη σε λιπαρά. “Η παχυσαρκία είναι ένα πολύπλευρο πρόβλημα με βαθιές ιστορικές ρίζες, και σήμερα κάνουμε πολύ λίγα για την αντιμετώπισή του» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *