Ti είναι υφαλοκρηπίδα και πως την κατάλαβε το παχύδερμο


α) Γεωλογικός ορισμός υφαλοκρηπίδας
Η Υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας. Ο ορισμός της κατά τη Γεωλογία είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο….

στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45ο. Το τμήμα με την απότομη κλίση ονομάζεται υφαλοπρανές. Το μήκος της υφαλοκρηπίδας ποικίλλει ανάλογα με τη μορφολογία της κάθε περιοχής. Στη βάση του υφαλοπρανούς βρίσκεται το ηπειρωτικό ανύψωμα και από τα 2.500 μ. βάθος και πέρα αρχίζει η ωκεάνια άβυσσος. Υφαλοκρηπίδα, υφαλοπρανές και ηπειρωτικό ανύψωμα συναποτελούν το υφαλοπλαίσιο.
Στη φωτογραφία ανωτέρω, που ελήφθη απο το Google Earth, φαίνεται η υφαλοκρηπίδα της Κρήτης σύμφωνα με το γεωλογικό ορισμό (πράσινη γραμμή). Στην ίδια φωτογραφία φαίνεται και ένας ιπποπόταμος της Αφρικής, ένα παχύδερμο με ελάχιστη οξυδέρκεια. Πάσα ομοιότης με πρόσωπα είναι συμπτωματική.
β) Η υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το ισχύον Διεθνές Δίκαιο
Η υφαλοκρηπίδα και το καθεστώς της σήμερα ορίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και παραχωρείται στο παράκτιο κράτος, για λόγους πρακτικούς και πολιτικούς όμως ο νομικός ορισμός της διαφέρει από τον γεωλογικό. Σύμφωνα με τη Σύμβαση τών Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ως υφαλοκρηπίδα ορίζεται κατά βάση ο βυθός της θάλασσας εντός ακτίνας 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη γεωλογική μορφή του βυθού. Σε περίπτωση όμως που το υφαλοπλαίσιο εκτείνεται και πέρα των 200 μιλίων από την ακτή, τότε η υφαλοκρηπίδα κατά το Διεθνές Δίκαιο προεκτείνεται είτε ως τα 350 ν.μ. είτε ως τα 100 ν.μ. πέραν της ισοβαθούς των 2.500μ. είτε ως τα 60 ν.μ. από τη βάση του ηπειρωτικού ανυψώματος.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ήδη κρίνει ότι ηη υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διεθνές έθιμο που πρέπει να δεσμεύει όλα τα κράτη του κόσμου, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσχωρήσει στη παλαιότερη συνθήκη του 1958 (περιγράφεται παρακάτω).
Το κάθε παράκτιο κράτος έχει συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας. Στο παράκτιο κράτος ανήκουν σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1982 τα ορυκτά του εδάφους και του υπεδάφους του βυθού, οι μη ζώντες οργανισμοί του βυθού καθώς και οι ζώντες οργανισμοί του βυθού που ανήκουν στα καθιστικά είδη (είδη που δεν μπορούν να κινηθούν μόνα τους χωρίς συνεχή επαφή με τον βυθό). Τα παράκτια αυτά δικαιώματα του κράτους τού ανήκουν αυτοδικαίως, ανεξάρτητα από την τήρηση οποιωνδήποτε διατυπώσεων (π.χ. δήλωσης, οριοθέτησης κλπ.) και είναι αποκλειστικά: ακόμα κι αν δεν τα ασκήσει το παράκτιο κράτος, δεν δικαιούται να τα ασκήσει κανένα άλλο κράτος.
Τα δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας δεν αφορούν και δεν επηρεάζουν το καθεστώς των υπερκειμένων υδάτων. Στην πράξη εφ’όσον η υφαλοκρηπίδα εκτείνεται ως τα 200 ν.μ., τα υπερκείμενα ύδατα θα ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του παρακτίου κράτους. Πέραν των 200 ν.μ. από την ακτή τα ύδατα αποτελούν την ανοιχτή θάλσσα, στην οποία ισχύει η ελευθερίας τών θαλασσών.
Τα νησιά (ξηρές που περιβάλλονται από θάλασσα και δεν καλύπτονται από το χειμέριο κύμα ή την μεγίστη πλύμη) έχουν κι αυτά υφαλοκρηπίδα. Εξαίρεση αποτελούν σύμφωνα με το άρθρο 121 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 οι βράχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να διατηρήσουν ανθρώπινο πληθυσμό ή αυτόνομη οικονομική ζωή. Αυτοί οι βράχοι έχουν μεν χωρικά ύδατα, δεν έχουν όμως δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Το Διεθνές Δικαστήριο στην υπόθεση της υφαλοκρηπίδας της Βόρειας Θάλασσας το 1969 αναγνώρισε ότι απόκλιση από τον κανόνα της υφαλοκρηπίδας δικαιολογείται μόνο για νησίδες, βράχους και ελαφρές προεξοχές της ακτής (islets, rocks and minor coastal projections / îlots, rochers ou légers saillants de la côte, σκέψη 57 της απόφασης), άρα εξ αντιδιαστολής οι εθιμικοί κανόνες για την ύπαρξη και εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας που δεσμεύουν όλα τα κράτη ανεξάρτητα από Διεθνείς Συνθήκες καλύπτουν και τα νησιά.
γ) Η παλαιότερη Διεθνής Συνθήκη του 1958
Για πρώτη φορά στο Διεθνές Δίκαιο η υφαλοκρηπίδα ορίστηκε στη Διεθνή Σύμβαση για την Υφαλοκρηπίδα του 1958. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, η υφαλοκρηπίδα ενός κράτους εκτεινόταν στο τμήμα του θαλάσσιου βυθού που βρίσκεται γύρω από τις ακτές του και πέρα απο την Αιγιαλίτιδα (τα χωρικά ύδατα, σήμερα είναι διεθνώς 12 ν.μ.) μέχρι βάθους 200 μέτρων, εκτός αν ήταν εφικτή η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και σε μεγαλύτερο βάθος, οπότε εκτεινόταν ως το βάθος εκείνο.
Σημαντικό σχόλιο
Ενας λόγος που αυξήθηκαν τα όρια της υφαλοκρηπίδας με τις διάφορες συνθήκες, είναι ότι τα κοιτάσματα του πετρελαίου συνήθως είναι μεγαλύτερα ακριβώς μετά τα γεωλογικά όρια της υφαλοκρηπίδας! Η αξιοποίηση αυτών που είναι σε μεγαλύτερα βάθη έγινε εφικτή παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας
em-pollution-gr.blogspot

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

19 Comments

  1. Ανώνυμος

    Προς 3:39 Πρώτα αναγνωρίζεται το Αιγαίο ως Παράκτιο Αρχιπέλαγος (γιατί πληρούμε τις προδιαγραφές Αρχιπελάγους σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δωθεί στη Σύμβαση του 1982). Μετά τραβιέται μια γραμμή η οποία ενώνει όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από πάνω μέχρι κάτω (άρθρο 7 σύστημα ευθείων ακτογραμμών βάσης) και ούτε κουνούπι δεν περνάει πίσω από αυτά τα νησιά γιατί έχουν γίνει ένα με την υπόλοιπη Ελλάδα, διεθνή ύδατα πίσω από αυτή τη γραμμή δεν υπάρχουν μόνο Ελληνικά ύδατα και συνεπώς δεν χρειάζεται να οριοθετηθούν υφαλοκρηπίδες κτλ. Η Ελλάδα έτσι κερδίζει μεγάλα κομμάτια θαλάσσιας δικαιοδοσίας αλλά από ότι φαίνεται τα δικά μας σαίνια οι πολιτικοί αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν. Μετά καθορίζονται οι κυρίαρχες ζώνες με την γείτονα χώρα. Το κλειδί λοιπόν δεν είναι ούτε τα 12 μίλια, ούτε (αν είναι δυνατόν) τα 6. Επειδή όμως είμαι σίγουρη ότι έχεις και άλλες απορίες, όπως και εγώ άλλωστε, και επειδή όντως έχω την τάση να μπερδεύω τους ανθρώπους ειδικά όταν έχω επιστρέψει κουρασμένη από τη δουλειά, σε παραπέμπω εδω: politis-gr.com/?p=2526 "Η Εθνική Κυριαρχία στο Αιγαίο"

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Προς την 8:29

    Αρα το αρχιπέλαγος καθορίζεται από το γεγονός ότι αναμεσα σε μερικά ελληνικα νησιά στα οποία η μεταξύ τους απόσταση είναι μικρότερη απο 24 μίλια δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα. Ετσι μπορείς να θεωρήσεις το ένα συνέχεια του άλλου. αε αυτή τη περίπτωση μπορείς να ορίσεις για κάποια νησιά μια εξωτερική οριογραμμή, οπότε στο εσωτερικό τους η θάλασσα συνιστά χωρικά ύδατα και όχι μόνο υφαλοκρηπίδα.

    Το κλειδί λοιπόν είναι τα 12 μιλια που ειναι το διεθνές δίκαιο ή τα 6 μίλια που θέλουν οι Τουρκοι και ο πάγκαλος.

    Ενα ρώτημα μόνο γιατί δεν τα λές απλά να τα καταλάβει ο κόσμος;

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΣΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΧΥΔΕΡΜΟ ΤΥΠΟΥ ( ΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ ) (ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ )

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Αχ τι μου κάνεις και έχω να πάω δουλειά. Από αυτά που έχω διαβάσει γιατί δεν είμαι και ειδική στο θέμα, το status quo παραμένει όπως έχει. Αυτό όμως που διασφαλίζει επιπλέον το άρθρο 7 (το οποίο υπάρχει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982) είναι η μη ύπαρξη γκρίζων ζωνών (διεθνή ύδατα) ανάμεσα στα νησιά. Δες πως αλωνίζουν τώρα οι Τούρκοι ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο. Όταν έγραψα ότι δε μας συμφέρει να οριοθετήσουμε υφαλοκρηπίδες με το σημερινό καθεστώς δεν εννοούσα ότι δεν πρέπει να οριοθετήσουμε υφαλοκρηπίδες. Αυτές ούτως η άλλως οριοθετούνται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982). Το σημερινό καθεστώς είναι το πρόβλημα όπου δεν υπάρχει πολιτική βούληση και η Ελλάδα έχει μείνει μόνη χωρίς φίλους. Οι δηλώσεις του Πάγκαλου μας πήγαν πίσω στο 1958 και ακυρώνουν την ιχύουσα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και επιπλέον υποδηλώνουν ότι η υφαλοκρηπίδα μας είναι μικρότερη των χωρικών μας υδάτων.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Εγω βλεπω μια πιο περιπλοκη κατασταση
    Ενα συμπλεγμα ειναι τα Δεκάνησα ένα αλλο οι Κυκλαδες που θα μπορυσες να πέις αρχιπέλαγος το καθένα χώρια.
    Υπάρψουν και νησια όμως στα βορεια όπωε και οι κρητη που δεν μπορεις
    εκεο πρέπει να μπεί η υφαλοκρηπίδα και τα 12 μιλια

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Συμφωνα λοιπόν με αυτό που λες
    Το αιγάιο είναι αρχιπέλαγος, αποτελείται παο μια νησιωτική περιοχή κοντα στην ηπειρωτική ελλαδα και τα συνορα της ελλάδαςφθάνουν μέχρι την εξωτερική οριογραμμη τών νησιών, συμπεριλαμβάνοντας όλο τον ενδιάμεσο χώρο, νησια θάλασα
    ετσι δεν εχει νοημα να μιλαμε για υφαλοκρηπίδα και διεθνη ύδατα.

    κατα τη γνωμη σου υπαρχει υφαλοκρπίδα και διεθνη ύδατα μετα το όριο της εξωτερικής οριογραμμης που ενωνει περιμετρικα όλα τα εξωτερικά νησιά του αιγαίου?

    Reply
  7. Ανώνυμος

    6'48 κατάλαβες τίποτα; Είχα διαβάσει σε ένα άρθρο πριν χρόνια ότι η θέση της Έλλάδος στο Διεθνές Δίκαιο είναι Αρχιπελαγική. Αυτό δε σημαίνει ότι έτσι είναι τώρα, μπορεί να είναι μπορεί να μην είναι. Ο όρος Αρχιπέλαγος δεν είναι υποκειμενικός. Το ναυτικό δίκαιο έχει στηριχθεί πάνω σε αυτόν το όρο εδώ και χρόνια. Το νοορβηγικό αρχιπέλαγος Skjaergaard οριοθετήθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το 1951. Στην πρώτη Συνδιάσκεψη για το Δίκαιο της θάλασσας το 1958 υιοθετήθηκε η ακριβή φράση του δικαστηρίου (archipelago). Άρα κάθε άλλο παρά υποκειμενικός όρος είναι. Αυτό το 'δεν αφορά τα νησιά του Αιγαίου' δεν κατάλαβα που το λέω. Σε παρακαλώ μην με προσβάλεις αποκαλώντας με παπαγαλάκι του χοντροβούβαλου προδότη Πάγκαλου.

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Δεν νομιζω ότι οι αρχαίοι ήξεραν τα πάντα…

    Ο όρος αρχιπέλαγος είναι υποκειμενικός.

    Το "καπου διάβασα" δεν είναι ακριβές αλλά δημιουργεί εντυπωσεις.

    Κατόπιν αυτού ότι λες δεν αφορά τα νησιά του Αιγαίου.

    Πες του Παγκαλου να χρησιμοποιεί πιό έξυπνους για παπαγαλάκια…

    Reply
  9. Ανώνυμος

    Το Αιγαίο πέλαγος είναι Αρχιπέλαγος (έτσι το ονόμασαν οι Αρχαίοι υμών πρόγονοι και κάτι ήξεραν). Η θέση της Ελλάδος στο Διεθνές Δίκαιο είναι αρχιπελαγική, κάπου διάβασα. Υπάρχει ένα άρθρο στη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, το άρθρο 7 το οποίο μιλάει για εφαρμογή του συστήματος των ευθείων ακτογραμμών βάσης. Η αναγνώριση του Αιγαίου ως Παράκτιο Αρχιπέλαγος στο Διεθνές Δίκαιο καλύπτει τα διεθνή ύδατα γιατί δε βλέπει τα νησιά ως ξεχωριστές οντότητες με υφαλοκρηπίδες αλλά συνδεδεόμενα από μια ευθεία γραμμή σα μια αλυσίδα κατά μήκους του Αρχιπελάγους. Το Διεθνές Δίκαιο αναφέρει ότι σε παράκτιο αρχιπέλαγος δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο κανόνας των 6 η των 12 νμ αλλά αυτά που προβλέπει το άρθρο 7. Εάν η Ελλάδα χαράξει υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με το σημερινό καθεστώς δεν έχει το δικαίωμα να χαράξει νέες παράκτιες αρχιπελαγικές γραμμές στο μέλλον. Αναρωτιέμαι ποια είναι η Ελληνική θέση αυτές τις μέρες που συζητάει με την Τούρκικη πλευρά για το Αιγαίο. Πάντως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσες παραβιάσεις γίνονται την ίδια στιγμή προφανώς για να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια συμβιβαστική λύση. Οι Τούρκοι δεν πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο γιατί δεν τους συμφέρει και προτιμούν να λύσουν το θέμα τετ α τετ, παριστάνοντας τους μπούληδες (ειρήνη μεν, παραβιάσεις δε) και να μας αναγκάσουν σε μια εξευτελιστική λύση. Η κίνηση του Πάγκαλου στα Ίμια, το βιβλίο ιστορίας της Στ Δημοτικού που μιλάει για διεκδίκηση των Ιμίων από Ελληννικής πλευράς είναι κακοί οιωνοί για το τι έχει στα σκαριά του το ΠΑΣΟΚ.

    Reply
  10. Ανώνυμος

    ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΕΡΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΜΗΝ ΠΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΣΟΥΜΕ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΘΑΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ.Ε! ΛΟΙΠΟΝ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΛΙΠΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΟΨΙΔΙΑ?ΘΑ ΧΟΡΤΑΣΗ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ

    Reply
  11. Ανώνυμος

    Μπα είναι γέρος και άσχημος και θέλει πριν ψοφήσει να την αποκαταστήσει………

    Reply
  12. Ανώνυμος

    Μιλάμε για το απόλυτο ζώον, η γυναίκα του που έχει και το θλιβερό προνόμιο να τον τρώει κάθε μέρα στη μάπα πως αντέχει?
    Λέτε γιαυτό να θέλει να γίνει δημαρχέσα? προφανώς θα έχει φρίξει απο το χέσιμο του γεροπάγκαλου.

    Reply
  13. Ανώνυμος

    Ναι ήθελε την υφαλοκρηπίδα στα 200 μέτρα βάθος.

    Ανάθεμα τον χοντρομαλάκα αν ήξερε τι είναι.
    Γιατι αν ήξερε τότε το ΠΑΣΟΚ είναι χουνταρα και τα αγοράκια προδοτάρες,

    ΠΡΟΔΟΤΕΣ….

    Reply
  14. Ανώνυμος

    Ο Παγκαλος νομίζειότι όλοι οι ακαδημαικοί είναι κοθώνια υπαλληλακια ποθ για μια πολυθρόνα το βουλώνουν.

    Ε δεν ειναι μωρη χοντρή. ντε γαμήσου

    Reply
  15. Ανώνυμος

    Ο ιπποπόταμος έπρεπε να είναι πάνω από τον ΓΑΒΓΑΛΟ.

    Το λιγότερο ζώο τα βάζομε ψηλότερα στο ζωικό βασίλειο.

    Reply
  16. Ανώνυμος

    H πράσινη γραμμη είναι η άκρη του υφαλοπλαίσιου.
    Αν δείτε το google θα καταλάβετε αυτό που λέμε όλοι τώρα ότι καποιοι για χρόνια μας δούλευαν και συνεχίζουν να μας δουλεύουν.

    Πράγματι υπάρχει πρόβλημα υφαλοκρηπίδας.
    Με ένα μαθηματικό τύπο και σωστή χαρτογράφηση επιλύεται το πρόβλημα.

    Με το παχυδερμο υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα γιατι με τις χοντρομαλακίες που λέει τους ανοίγει την όρεξη και εμείς τξμπληρώνουμε αγοράζοντας όπλα.
    Αρα το κόλπο είναι

    ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ (ΧΡΕΩΚΟΠΪΑ, οι ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΗΘΕΜ κλπ) αυξάνονται οι μίζες.

    Κρέμασμα σαν αρνια.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *