TO DEBATE ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ AFTODIOIKISI.GR

Την ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων στην Αθήνα θέτουν ως προτεραιότητα οι δύο βασικοί διεκδικητές του Δήμου Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και Γιώργος Καμίνης στο debate της aftodioikisi.gr.
Ωστόσο, λένε ότι θα το κάνουν από διαφορετικούς δρόμους: Ο μεν νυν δήμαρχος Αθηναίων επικρίνει την…..
κυβέρνηση γιατί με το Μνημόνιο έκοψε πόρους ύψους 6 δις από τους δήμους και τονίζει ότι α χρειαστεί θα αναβάλλει κάποια έργα από το τεχνικό πρόγραμμα, ο δε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς προαναγγέλλει ότι θα διεκδικήσει περισσότερους αλλά κα νέους πόρους για την Αθήνα, αφού όμως πρώτα «απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις που υπάρχουν στον δήμο Αθηναίων και πνίγονται από την αδιαφάνεια, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση».
Παράλληλα και οι δύο θέτουν ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης και με την καλύτερη αστυνόμευσή του, με το Ν. Κακλαμάνη να δίνει βάρος στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης και στον Γ. Καμίνη στα θέματα των ελεύθερων χώρων και της καθαριότητας.
Οι τρεις κοινές ερωτήσεις που έθεσε η aftodioikisi.gr και οι απαντήσεις των δύο ανδρών είναι οι εξής:

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1) Θεωρείτε ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη αφορούν την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα ή είναι μια ευκαιρία οι πολίτες να εκφράσουν την αντίδραση τους στο Μνημόνιο και τα επαχθή μέτρα που έφερε;
2) Πιστεύετε ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» θα λύσει ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης;
3) Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα τρία πιο σημαντικά προβλήματα της Αθήνας; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την επίλυση τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1)
Νικήτας Κακλαμάνης: Έχω και εγώ εκφράσει την αντίθεσή μου εδώ και καιρό. Είμαστε δεν είμαστε, όμως, αντίθετοι με το Μνημόνιο θα υποστούμε τις συνέπειές του. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι κατ’ εξοχήν θιγόμενη από τους όρους του μνημονίου. Αναφορικά με τις εκλογές, προσωπικά θα προβάλλω το αυτοδιοικητικό περιεχόμενο, είμαι όμως υποχρεωμένος να ενημερώσω τους πολίτες για το κομμάτι εκείνο του μνημονίου που στερεί 6 δις ευρώ πόρους από τους Δήμους (2010-2013) και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στην ποιότητα της ζωής τους.

Γιώργος Καμίνης: Η ψήφος σε αυτές τις εκλογές δεν είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου, δεν είναι υπέρ ή κατά της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, του ΔΝΤ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 7 και 14 Νοεμβρίου ψηφίζουμε για την Αθήνα. Είναι τόσο απλό και μαζί τόσο σημαντικό. Όποιος βάζει διλήμματα για το μνημόνιο ή τον Καλλικράτη ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, ουσιαστικά καλεί τους δημότες να ξεχάσουν τα προβλήματα της πόλης και να ψηφίσουν για κάτι που αυτές οι εκλογές δεν θα αλλάξουν. Δεν θα αλλάξουν την κυβέρνηση, δε θα βελτιώσουν τον Καλλικράτη ούτε θα καταργήσουν το μνημόνιο. Δεν μπορούν. Μπορούν όμως να αλλάξουν τον δήμαρχο και να βάλουν τα θεμέλια για μια καλύτερη πόλη. Εγώ δεν κοροϊδεύω τους πολίτες με υποσχέσεις για πράγματα που δεν μπορώ να αλλάξω. Ζητώ να με ψηφίσουν για να τους προσφέρω έναν δήμο που θα μπορεί να ανακουφίσει τους δημότες του από τις πιο επαχθείς συνέπειες της κρίσης. Που θα βοηθήσει τα φτωχότερα, τα χειμαζόμενα στρώματα της πόλης με δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας σε όλα τα διαμερίσματα. Αυτό μπορώ να το κάνω, μετατρέποντας τον δήμο από τον απαθή δυσκίνητο γίγαντα που είναι σήμερα σε έναν αποτελεσματικό και οικονομικό μηχανισμό οικονομικής ανάπτυξης, παροχής χρήσιμων υπηρεσιών και εξυπηρέτησης του πολίτη.

2)
Νικήτας Κακλαμάνης: Όπως σας είπα, οι περικοπές που το μνημόνιο επέβαλλε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την περίοδο 2010-2013 φθάνουν μέχρι στιγμής τα 6 δις ευρώ. Οι δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και Π.Δ βρίσκονται ακόμη σε πρωτόλεια μορφή, οι μετατάξεις αγνοείται η τύχη τους, το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» το οποίο υποτίθεται ότι θα στήριζε την μεταρρύθμιση αναζητείται. Πάντως όσον αφορά τουλάχιστον την Πόλη της Αθήνας, σας λέω το εξής. Την κοινωνική ομπρέλα όχι μόνο θα την κρατήσουμε ανοιχτή αλλά θα την διευρύνουμε κιόλας. Προτιμώ να αναβάλλω κάποια έργα από το τεχνικό πρόγραμμα και τα χρήματα αυτά να τα στρέψω στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με παράλληλη θέσπιση κινήτρων για την τόνωση της αγοράς και την οικονομική ανάπτυξη. Δεν προτίθεμαι να γίνω ο φοροεισπράκτορας της τρόικα και της κυβέρνησης, για το ρόλο αυτό υπάρχει ο κυβερνητικός υποψήφιος ο κ. Καμίνης…

Γιώργος Καμίνης: Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέρουσες καινοτομίες τις οποίες αντιλαμβάνομαι ως ευκαιρίες και προκλήσεις. Το ότι μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία στους δήμους και τις περιφέρειες ειναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση προς την τοπική αυτοδιοίκηση που καλείται να αποδειξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία. Εξαιρετικά σημαντικές καινοτομίες θεωρώ επίσης το ότι ο «Καλλικράτης συνδέει στενότερα τους δημοτικούς συμβούλους με τους εκλογείς τους, το ότι αποκεντρώνει αρμοδιότητες προς τα δημοτικά διαμερίσματα, ότι εισάγει ανεξάρτητο όργανο για τον έλεγχο της νομιμότητας καθώς επίσης ότι διασφαλίζει σταθερούς πόρους έστω και αν αυτοί είναι περιορισμένοι. Σε αυτό το τελευταίο για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος έχω να πω το εξής. Όλοι θα προτιμούσαμε περισσότερους πόρους για να μπορέσουμε να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες μας. Και από την πλευρά μου έχω δεσμευτεί ότι θα διεκδικήσω περισσότερους αλλά και νέους πόρους για την Αθήνα. Για να το κάνω αυτό όμως με υπευθυνότητα και αξιοπιστία πρέπει πρώτα να απελευθερώσω τις δημιουργικές δυνάμεις που υπαρχουν στον δήμο Αθηναίων και πνίγονται από την αδιαφάνεια, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Αν δεν νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν τις οικονομίες και το υστέρημά τους.

3)
Νικήτας Κακλαμάνης: Σας τα λέω επιγραμματικά. Κοινωνική αναστάτωση, ασφάλεια, οικονομική δυσπραγία. Δουλεύουμε λοιπόν, ήδη για περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής της πόλης μου με άνοιγμα της κοινωνική ομπρέλας του Δήμου. Πιέζουμε περαιτέρω την κυβέρνηση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων αστυνόμευσης στην πόλη και φύλαξη των συνόρων. Πετυχαίνουμε οικονομική ανάπτυξη με κίνητρα για τις επιχειρήσεις του κέντρου και δυναμική τουριστική προβολή της Αθήνας μας. Η δουλειά και προς τις τρεις κατευθύνσεις έχει αρχίσει και θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς.

Γιώργος Καμίνης: Εάν εκλεγώ έχω να δώσω τρεις μεγάλες μάχες. Η πρώτη είναι η μάχη ενάντια στο φόβο. Ο δημότης πρέπει να νιώσει ελεύθερος να περπατήσει στη γειτονιά του, να βγει έξω, να αφήσει τα παιδιά του να παίξουν, να κυκλοφορήσει, να διασκεδάσει. Θα ρίξω όλες τις δυνάμεις του δήμου στη μάχη αυτή ενάντια στον φόβο. Οι δρόμοι και οι πλατείες θα φωτιστούν, η δημοτική αστυνομία θα περιπολεί μόνη της ή σε μικτά κλιμάκια, όλες τις ώρες όσο χρειαστεί, όπου χρειαστεί. Οι συμμορίες θα νιώσουν πολύ γρήγορα ότι η Αθήνα δεν ανέχεται πια την εγκληματική τους δράση. Το ίδιο θα γίνει και με την καθαριότητα. Οι καθαριστές του δήμου και τα οχήματα θα βγαίνουν στο δρόμο όσες φορές χρειαστεί τη μέρα για να μαζέψουν σκουπίδια, να πλύνουν κάδους και δρόμους, να νοικοκυρέψουν την πόλη μας. Η Αθήνα θα καθαρίσει. Δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις εδώ. Και όποιος λερώνει δημόσιους χώρους θα αναγκαστεί πολύ γρήγορα να συμμορφωθεί. Το ίδιο σημαντική είναι και η τρίτη μεγάλη μάχη – για να ελευθερώσουμε τους δημόσιους χώρους. Τα πάρκα θα είναι πάρκα και τα πεζοδρόμια θα είναι για τους πεζούς, όχι μόνο για να μαζεύει ο δήμος χρήματα από τα τραπεζοκαθίσματα. Και θα είμαι αμείλικτος απέναντι στα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που εμποδίζουν την κυκλοφορία όλων μας. Σωστή οριοθέτηση, διαφάνεια στους κανόνες, αλλά και εξαιρετικά αυστηρή εφαρμογή, αυτή είναι η πολιτική μου. Και είμαι βέβαιος πως στη μάχη αυτή θα έχω μαζί μου όλους τους δημότες μας.
http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=8758

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΑΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΞΑΝΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
    ΤΙ ΝΑ ΠΩ???
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ
    ΤΑ ΓΚΕΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΝΑ ΑΠΕΧΕΤΑΙ??????

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΡΟΔΟΤΕΣ,ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΟΠΟΥΣΤΕΣ,ΤΡΑΓΙΚΑ ΟΝΤΑ,ΠΕΙΘΗΝΙΑ ΟΡΓΑΝΑ,ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ,ΓΙΟΥΣΟΥΦΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ,ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ,ΜΑΠΝΑΝΟΠΩΛΗΤΕΣ,ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ,ΠΑΝΗΔΟΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΞΕΧΕΙΛΩΜΕΝΟΥΣ ΠΡΩΚΤΟΥΣ,ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΞΙΚΑ.

    ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΚΟ ΘΑΝΑΤΟ!!!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *