To πανάκριβο ευρώ διαλύει το ρωσικό τουριστικό “κύμα” και τις ελληνικές εξαγωγές στην Ρωσία

Δεκάδες χιλιάδες διανυκτερεύσεις τουριστών, πτώση τζίρου σε διάφορους κλάδους και μηδενικές επενδύσεις Ρώσων ιδιωτών στην Ελλάδα προκαλεί το πανάκριβο ευρώ.

Αυτή την στιγμή ένα ελληνικό ευρώ κοστίζει 65-70 ρούβλια ενώ στην γειτονική Τουρκία η λίρα κοστίζει το ένα τρίτο με αποτέλεσμα μάζες Ρώσων τουριστών και ακυρώνουν στην Ελλάδα και να πηγαίνουν στην Τουρκία.

Επίσης το πανάκριβο ευρώ έχει “τσακίσει” και τις εληνικές εξαγωγές στην Ρωσία, τουλάχιστον αυτές που έχουν διασωθεί από το εμπάργκο που προκάλεσαν οι κυρώσεις της ΕΕ, όπως οι γούνες.

«Το χτύπημα για τον κλάδο της γουνοποιίας είναι τεράστιο, η κατάσταση τρομαχτική» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς και του Ινστιτούτου Ελληνικής Γούνας, Χαράλαμπος Καραταγλίδης.

«Η Ρωσία είχε αρχίσει να θεωρείται αγορά με προοπτική, αγορά-στόχος για τις ελληνικές εξαγωγές ενδύματος, αλλά πλέον ο στόχος αυτός φαίνεται ότι απομακρύνεται κι ότι οι εξελίξεις στο μέλλον δεν αναμένεται να είναι ευνοϊκές λόγω του ακριβού ευρώ» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ) Θεόφιλος Ασλανίδης.

Σε όλη την Ελλά οι οι διανυκτερεύσεις των Ρώσων τουριστών θα είναι οι μισές από αυτές που ήταν πέρσι!

«Τον Μάιο-Ιούνιο του 2014 είχαμε περίπου 130.000 αφίξεις Ρώσων στη Χαλκιδική. Φέτος, με βάση τις προκρατήσεις, θα έχουμε στο ίδιο διάστημα πτώση 50%-60%, η οποία προήλθε κατά κύριο λόγο από το ακριβό ευρώ, που έριξε την αγοραστική δύναμη των Ρώσων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Σημαντική είναι και η γενικότερη μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς Ρωσία, καθώς η πτώση του ρουβλιού και το εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά, κράτησαν εκτός ρωσικής αγοράς πολλά δημοφιλή ελληνικά προϊόντα.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Eurostat, που επεξεργάστηκε και έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές προς Ρωσία μειώθηκαν πέρυσι κατά 12,1% ή 49 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται οι εξής κλάδοι: νωποί καρποί και φρούτα (κυρίως νωπά ροδάκινα), οι εξαγωγές των οποίων μειώθηκαν κατά 34,2% (μερίδιο 19,9%), οι γούνες (-13,9%, με μερίδιο 21,3%), παρασκευασμένα λαχανικά και φρούτα (-13,2%), λίπη και έλαια (-19,2%).

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *