Η ανάπτυξη των καφέ και των σουβλατζίδικων (video)

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα σουβλατζίδικα και οι καφετέριες τα τελευταία χρόνια.Η οικονομική κρίση έχει γονατίσει εκατοντάδες επιχειρήσεις, ο χώρος της διασκέδασης όμως και…

της εστίασης καλά κρατεί.Αυτή είναι η ανάπτυξη το 2013. Στρεβλή και σπασμωδική. Επιχειρηματικότητα που εξαντλείται σε ταχυφαγεία και trendy καφέ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εταιρειών που ιδρύονται ανήκει σε κλάδους μη παραγωγικούς, χωρίς εξωστρέφεια και με χαμηλή χρήση εργαλείων τεχνολογίας.

Στην Ελλάδα της κρίσης ανοίγουν κυρίως επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη διασκέδαση και όχι με την παραγωγή.
Κάθε νέος που έμεινε άνεργος οδηγήθηκε στον κλάδο της μαζικής εστίασης.

Κάθε γειτονιά απέκτησε την δική της καφετέρια και το καπουτσίνο έφτασε να πωλείται ακόμη και ένα ευρώ σε περιφερειακά-συνοικιακά καταστήματα.

Στον φούρνο της ανάπτυξης ψήνεται μόνο σουβλάκι.Μεγάλες αλυσίδες ταχυφαγείων βάζουν λουκέτο τα παραδοσιακά οβελιστήρια όμως αντέχουν.Σουβλάκι, πιτόγυρο και τυρόπιτα αποδεικνύονται το φαγητό της κρίσης αφού φαίνεται να κερδίζουν την μάχη στο γρήγορο φαγητό.

Σύμφωνα με έρευνα της Εndeavor Greece, από τις 42.347 εταιρείες που άνοιξαν την τελευταία χρονιά, οι 10.003 ανήκουν στον κλάδο μαζικής εστίασης.

Στην Φθιώτιδα από το 2009 και μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2013 άνοιξαν 678 καφέ.Τα λουκέτα όμως που καταγράφονται στο επιμελητήριο είναι πολύ περισσότερα χωρίς να έχουν προσμετρηθεί οι επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά έχουν ακόμη ανοιχτές υποθέσεις με την εφορία.

Το 2009 άνοιξαν 145 καφετέριες και έκλεισαν 142. Το 2010 άνοιξαν 180 και έκλεισαν 163.Το 2011 η κρίση χτυπά περισσότερο τον κλάδο και ενώ ανοίγουν 134 καταστήματα κλείνουν 142.140 νέοι επιχειρηματίες μπαίνουν στον κλάδο το 2012 αποχωρούν όμως 149.Το 2013 Αρμαγεδδών. Είμαστε στο Φθινόπωρο και ήδη έχουν καταγραφεί 104 λουκέτα και 79 νέες εγγραφές στο επιμελητήριο.

 LAMIASTAR.GR

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *