Μνημόνιο vol3

Άκουσα χθες τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και πραγματικά ένιωσα έκπληξη. Πόσο γρήγορα κατάφερε και μεταμορφώθηκε σε ενα κακό αντίγραφο του Αντώνη Σαμαρά!
Η όλη συνέντευξη δεν είχε τίποτα καινούργιο να παρουσιάσει, εκτός απο τη μετατροπή του άσπρου σε μαύρο, κάποιες στιγμές εκνευρισμού και μερικά εκτός τόπου και χρόνου γελάκια.

Στη Βουλή σήμερα βρίσκονται προς συζήτηση και ψήφιση όσα ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τους δανειστές. Ύστερα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, ένα δημοψήφισμα, μια σύγκλιση αρχηγών κομμάτων και μια μαραθώνια διαπραγμάτευση δεκαεπτά ωρών, απο σήμερα θα αρχίσει η κωδικοποίηση των μέτρων που πρέπει η Ελλάδα να νομοθετήσει ως προαπαιτούμενα, προκειμένου να ξεκινήσει όχι η ροή χρημάτων αλλά …..η διαπραγμάτευση. Ναι σωστά διαβάσετε. Τα μέτρα που σήμερα ψηφίζονται είναι τα προαπαιτούμενα ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι Έλληνες εξαπατήθηκαν. Μετά τον Παπανδρέου με το “λεφτά υπάρχουν”, μετα τον Σαμαρά με τα “Ζάππεια” και το “σκίσιμο των μνημονίων”, ήταν σειρά του Τσίπρα να εξαπατήσει τους Έλληνες. Η ποιοτική διάφορα είναι πως ο Τσίπρας εξακολουθεί και εξαπατά. Δεν είναι απλώς “η ακύρωση του μνημονίου με ένα μόνο νόμο” δυστυχώς. Μετά απο πέντε μήνες διαπραγμάτευσης -ο θεός να την κάνει διαπραγμάτευση- ο πρωθυπουργός κατέφυγε στο λαό. Ζήτησε δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε και ο λαός ψήφισε ΟΧΙ στα μέτρα λιτότητας πανηγυρικά με ποσοστό άνω του 60%. Με κλειστές τράπεζες, που αποτελεί ίσως τον υπέρτατο μοχλό πίεσης, οι Έλληνες ψήφισαν όχι. Ακόμα και αλήτικοι λαϊκισμοί, όπως του κυρίου Μητσοτάκη που εμφανίστηκε με το χαρτονόμισμα της “Ζουαζιλάνδης” για να μας πείσει τι μας περιμένει, δεν έπιασαν. Ούτε οι Ρουβίτσες πείστηκαν απο το είδωλο τους, που άφησε για λίγο το κότερο του για να μας πει ότι μαζί υποφέραμε.

Έγινε λοιπόν το δημοψηφισμα, το οποιο σύμφωνα με το Σύνταγμα παράγει δεσμευτικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστική ήταν η ρήση του πρωθυπουργού που έλεγε σε συνεντεύξεις πριν το δημοψηφισμα οτι σε περίπτωση που επικρατούσε το “ναι”, την επόμενη μέρα τα μέτρα θα αποτελούσαν νόμο του κράτους. Παρόλη λοιπόν τη δεσμευτικότητα του δημοψηφίσματος, την άλλη μέρα ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπόλοιπους αρχηγούς που εργολαβικά λένε “μνημόνιο να ‘ναι και οτι να ‘ναι” και αντικατέστησε μάλιστα τον υπουργό οικονομίας. Το εύλογο ερώτημα που γεννήθηκε ήταν αν ψηφιζόταν το “ναι” τί παραπάνω θα γινόταν.

Αντί να πάει με όπλο το “οχι” του δημοψηφίσματος στην σύνοδο κορυφής, αποφάσισε να πάει ως πρωθυπουργός στηριζόμενος από τα υπόλοιπα κόμματα. Αγνόησε τη λαϊκή ψήφο και στηρίχθηκε στην υποστήριξη που του παρείχαν απλόχερα οι εργολάβοι του “ναι”.

Ξεκίνησε λοιπόν η διαπραγμάτευση και μεσα σε πολλή λίγη ώρα η Ελλάδα απέκτησε παγκόσμια υποστήριξη. Στο twitter το πρωτο hashtag έγινε το “this is a coup” και εφημερίδες απο όλο τον κόσμο, ακόμα και από την ιδια την Γερμανία, έγραφαν οτι ζητείται πραξικόπημα και ταπείνωση της Ελλαδας. Στη Γερμανία αλλά και παγκοσμίως μεσα σε λίγες ώρες το YouTube αναπαρήγαγε άπειρες φορές το βίντεο “έχουμε την ευκαιρία να μην φερθούμε σαν μ@λ@κες” (γερμανικής παραγωγής).

Αντί να εκμεταλλευτεί το παγκόσμιο κίνημα υπέρ της Ελλαδας, όπως και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός επέλεξε τη συντριβή και την ταπείνωση. Μεσα σε 17 ωρες είπε απλά “ναι σε όλα” προκειμένου να συνεχίσει να ειναι πρωθυπουργός. Γύρισε λοιπόν με μια καταρχήν συμφωνία, τα λεγόμενα “προαπαιτούμενα”, που αφού ψηφιστούν και γίνουν νόμος του κράτους, τότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για το κυρίως μνημόνιο. Αυτό απλά σημαίνει πως τα μέτρα τα οποία διαβάσαμε περι αύξησης του ΦΠΑ, αύξησης των εισφορών και πολλά άλλα είναι η πρόγευση για τα κυρίως μέτρα.

Σε μια άθλια συνέντευξη, αντάξια των συνεντεύξεων του Αντώνη Σαμαρά. προσπάθησε να μας παρουσιάσει το άσπρο-μαύρο. Επένδυσε και αυτός για άλλη μια φορά στο φόβο και ως άλλος Παπαδήμος μας ενημέρωσε για τους κινδύνους άτακτης χρεοκοπίας. Μόνο για τα χαρτιά υγείας της κυρίας Βούλτεψη ξέχασε να μας πει. Παρέλειψε βέβαια να μας ενημερώσει πως οι ιδιωτικές τράπεζες θα χρηματοδοτηθούν για ακόμα μια φορα από τα δάνεια που η χώρα θα λάβει. Όταν αντίστοιχα για παράδειγμα στην Ισπανία τα δάνεια που δόθηκαν στις τράπεζες δεν βάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Και βέβαια ξέχασε να μας πει οτι ενώ είπε “ναι σε ολα” δεν έλαβε καμία απολύτως εγγύηση για το χρονοδιάγραμμα εισροής των δανείων. Έτσι πάρα το πανηγυρικό “ναι σε ολα” ο ELA δεν αυξήθηκε, η ΕΚΤ μιλάει για δανειο γέφυρα που δεν ειναι ικανό να επιτρέψει το άνοιγμα των τραπεζών και κυρίως δεν υπαρχει καμία απολύτως δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Σήμερα μάλιστα η ΕΚΤ έδωσε τη δική της εκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται οτι υπό συζήτηση είναι μόνο το reprofiling του χρέους. Δηλαδή η αναμόρφωση με επιμήκυνση της εξόφλησης. Άρα στα παλιά παπούτσια του κυρίου Τσίπρα και η έκθεση της επιτροπής της Βουλής, αλλά και η δέσμευση του οτι χωρίς “κούρεμα” δεν υπογράφει. Επίσης η ίδια έκθεση στην πρόβλεψη της για τα ποσοστά ανάπτυξης αναφέρει οτι περιμένει ισχυρή ανάπτυξη για το 2017 με την άρση και του συνόλου των capital controls. Άρα οποίος ανακουφίστηκε οτι τελείωσαν τα capital controls θα πρέπει να έχει υπομονή. Εώς πότε, άγνωστο. Η ίδια έκθεση υπολογίζει ύφεση για το 2015 άνω του 4%, γεγονός που σημαίνει οτι τα δημόσια έσοδα και οι περι αυτών προβλέψεις πάνε περίπατο, όπως περίπατο πάνε και οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την είσπραξη εσόδων. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει οτι πάνε περίπατο και τα δανεικά χωρίς επιπλέον μέτρα.

Εδώ και πέντε μήνες λοιπόν ο πρωθυπουργός κοροϊδεύει τους Έλληνες, είτε προσποιούμενος οτι διαπραγματεύεται, είτε παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία γύρω απο τη συμφωνια, είτε παρακάμπτοντας τις δεσμεύσεις που ο ίδιος είχε αναλάβει. Φτάνει μάλιστα σε τέτοιο σημείο κατάντιας που στην τραγική συνέντευξη του στην ΕΡΤ λέει για τον κύριο Βαρουφάκη οτι μπορεί να είναι καλός οικονομολόγος, αλλά δεν ειναι καλός πολιτικός. Εγώ τον μόνο που βλέπω τραγικό και άχρηστο πολιτικό είναι τον πρωθυπουργό. Είναι αυτός που από προσωπικές φιλοδοξίες επεδίωξε τις εκλογές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων οτι τίποτα από όλα όσα έλεγε προεκλογικά δεν θα τηρήσει. Είναι δυο φορές άχρηστος και επικίνδυνος, καθώς και ο ίδιος παραδέχεται πως η συμφωνία που υπέγραψε δεν ειναι υλοποιήσιμη και κάνει το mail Χαρδούβελη να ωχριά μπροστα της.

Φτάνουμε σήμερα 15 Ιουλίου και στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός δείχνει οτι πίσω από το πουκάμισο χωρίς
γραβάτα κρύβεται ένα φασιστοειδές, ένα κομπλεξικό πρόσωπο που προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός συνδιαλλεγεται ακόμα και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ώστε να συμφωνήσουν να μην μιλήσει κανένας από τους δυο τους για να συντομεύσει η διαδικασία. Σαν άλλος σοβιετικός πολιτικός διαρρέει πρόταση μομφής για την πρόεδρο της Βουλής και ενδιαφέρεται απλά να περάσει, όχι το μνημονιο αλλά τα προαπαιτούμενα αυτού. Στο μόνο που είναι ικανός είναι στους τακτικισμούς, αλλά χωρίς κανένα ιδιαίτερο IQ και με παραστάσεις μόνο από σοβιετικού τύπου οργανώσεις. Το κοινοβούλιο για μια ακόμα φορά δείχνει την κατάντια του και την ημέρα που υπογράφεται η οικονομική καταδίκη της Ελλάδας οι περισσότεροι λείπουν και πίνουν τα καφεδάκια τους. Αρωγός βέβαια και τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία αγάπησαν τον Τσίπρα και δεν μας δείχνουν πια τις ουρές στα ΑΤΜ.

Ζούμε ένα πραξικόπημα λοιπόν, συνεχές και με αλλεπάλληλες πράξεις, ενός πρωθυπουργού άχρηστου και επικίνδυνου που και με τον διάβολο θα συνεργαζόταν για να παραμείνει πρωθυπουργός. Παραμερίζει ένα δημοψηφισμα, στηρίζεται στην αντιπολίτευση και αγνοεί την παγκόσμια στήριξη προς την Ελλάδα. Τρομάζει τον κόσμο με την δραχμή, αλλά ξεχνάει να του πει τί τον περιμένει από εδώ και πέρα.

Το μνημόνιο αυτό είναι ακόμα ένα βήμα προς την πτώχευση. Ο πρωθυπουργός λέει οτι η πτώχευση και το Grexit έχουν αποφευχθεί, αλλά ουσιαστικά ψεύδεται καθώς ξέρει πως απλά με τα μέτρα αυτά έρχεται πιο κοντά η δραχμη. Και δεν ήρθε τώρα, γιατί απλά θέλουν να ρημάξουν και τα ελάχιστα που έμειναν στους πολίτες. Όποιος λοιπόν τρομάζει με τη δραχμή, καλά θα κάνει να τρομάζει που δεν ήρθε ακόμα. Γιατί όσο αργεί, τόσο πιο επώδυνη θα είναι. Ότι θα έρθει όμως είναι σίγουρο.

Τσανούσης Στάμος

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *