Το “θρίλερ” του αμερικανικού προϋπολογισμού σκίασε τη Wall – Ανοδικά η Ευρώπη

Συνεδρίαση για γερά νεύρα εξελίσσεται στο Κογκρέσο σχετικά με την ψήφιση του αμερικανικού προϋπολογισμού και υπό το βάρος της ενδεχόμενης στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου, η Wall έκλεισε με απώλειες και με έντονη νευρικότητα για ακόμη μία μέρα. Παράλληλα, το νέο ράλι του αργού επανέφερε μνήμες του 2008, με τους επενδυτές να ανησυχούν πραγματικά για τις….
επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τιμή των 112 δολαρίων το βαρέλι στην πορεία της ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έχασε 0,2% στις 12.375 μονάδες, ο Nasdaq είχε πτώση 0,6% στις 2.782 μονάδες και ο S&P500 υποχώρησε 0,4% στις 1.329 μονάδες.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού στο Κογκρέσο έχει μετατραπεί σε θρίλερ, με τη διαφαινόμενη διαφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών να φαίνεται μέχρις ώρας αγεφύρωτη. Οι διαφωνίες με κεντρικό θέμα την περιστολή κρατικών δαπανών, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ενεργοποιείται η διαδικασία ‘διακοπής’’ των κρατικών μηχανισμών.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι αύριο, θα παραλύσει η κυβέρνηση και θα αναγκαστεί σε προσωρινή διακοπή των υπηρεσιών και των μισθών περίπου 800.000 μη βασικών εργαζομένων της όπως επίσης και σε κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών που δεν είναι απαραίτητες σε επείγουσες καταστάσεις, όπως εθνικά πάρκα και δημόσια μουσεία.

Επιταχύνουν τις αποφάσεις οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι έδειξαν σημάδια επιτάχυνσης των αποφάσεων τους, δρομολογώντας το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας, και αυτό φαίνεται να εκτιμήθηκε σήμερα από τις αγορές που έκλεισαν με κέρδη. Αν και δεν έλειψε το στοιχείο της νευρικότητας στο ταμπλό και σήμερα, όπως και στη διάρκεια της εβδομάδας η σταδιακή ανακοίνωση των λεπτομερειών της Πορτογαλίας έδωσαν μία νότα εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ευρώπης.

Πιο αναλυτικά στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 6.041 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κέρδισε 0,61% στις 4.053 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,34% στις 7.203 μονάδες. Κατά μόλις 0,03% υψηλότερα διαμορφώθηκε το χρηματιστήριο της Λισσαβόνας, κατά 0,09% υποχώρησε του Δουβλίνου και στο +0,65% της Μαδρίτης. Πάνω από το 1,44 το ευρώ, το οποίο διαπραγματεύεται στα 1,4432 δολάρια.

Στα 80 δισ. ευρώ εκτιμά ο Όλι Ρεν ότι θα διαμορφωθεί πακέτο για τη στήριξη της Πορτογαλίας. Με το ζήτημα της διάσωσης της Πορτογαλίας στο επίκεντρο… οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονται στη Βουδαπέστη ενόψει της άτυπης συνεδρίασης του συμβουλίου Εurogroup.

Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η κρίση χρέους της περιφέρειας, καθώς και το “πακέτο” μέτρων ενάντια στην οικονομική ύφεση που πλήττει την Ευρώπη θα τεθούν επί “τάπητος” ενόψει της οριστικοποίησης των σχετικών αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών τον Ιούνιο, ωστόσο το ενδιαφέρον της συνεδρίασης θα μονοπωλήσει το αίτημα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Ζοζέ Μανουέλ Σόκρατες περί προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, χωρίς όμως να αναμένονται ακόμα συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως δηλώνουν πηγές της Ευρωζώνης που πρόσκεινται στο ζήτημα.
Παράλληλα το “βλέμμα” θα στραφεί και στους όρους της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς τη χώρα.«Οι υπουργοί είναι πιθανό να ακούσουν αυτό που έχει να τους πει ο πορτογάλος υπουργός Οικονομίας αναφορικά με την οικονομική και πολιτική κατάσταση», δήλωσε μια πηγή της ευρωζώνης. «Στη συνέχεια πιθανότατα θα ζητήσουν από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να στείλουν αντιπροσωπεία στην Πορτογαλία για να καθοριστούν οι όροι της διάσωσης. Είναι πιθανό να συζητήσουν το πόσα, περίπου, χρειάζεται η Πορτογαλία, πότε και τι μπορεί να κάνει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων», δήλωσε άλλη πηγή, σύμφωνα με την οποία το ποσό της διάσωσης ενδέχεται να βρίσκεται στο άνω εύρος των 60-80 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και 85 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα καθοριστεί από την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Πορτογαλία.

Στο μεταξύ, λίγες μέρες έπειτα από την υποβάθμιση επτά πορτογαλικών τραπεζών, η Moodys “ξαναχτυπά” την Πορτογαλία, υποβαθμίζοντας αυτή τη φορά καλυμμένα ομόλογα. Σημειώνεται ότι όλες οι αξιολογήσεις έχουν τεθεί υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Ανοδική αντίδραση στο 1,44 έβγαλε στις πρωινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των ασιατικών αγορών το κοινό ευρωπαικό νόμισμα, το οποίο αυτή την ώρα κινείται στα 1,4432 δολάρια. Ειδικότερα, το ευρώ “άγγιξε” τo 1,44, καθώς επενδυτές που βγήκαν ως αγοραστές “ανέβασαν” το νόμισμα πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1,43, ύστερα από την ανακοίνωση Τρισέ για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης, η οποία πυροδότησε νέα επενδυτικά σενάρια για περαιτέρω αυξήσεις. “Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ δεν διευκρίνισε την Πέμπτη εάν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης σηματοδοτεί την αρχή μίας σειράς αυξήσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες”, τόνισε ο αναλυτής Kuniyuki Hirai.

Ανησυχία για το πετρέλαιο

Οι συνεχείς αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αποτελούν το βασικότερο “ελατήριο” στην πορεία του πετρελαίου, το οποίο έκλεισε πάνω από τα 112. Όσο η κατάσταση στο μεσανατολικό έδαφος παραμένει κρίσιμη, τόσο ο κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης της τιμής του αργού και του brent θα ενισχύεται”, τόνισε ο κορυφαίος οικονομολόγος της MF Global. Σημειώνεται ότι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters “βλέπουν” το πετρέλαιο να εκτοξεύεται στα 130 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ οι πλέον απαισιόδοξοι κάνουν λόγο ακόμα και για 150 δολάρια το βαρέλι.

http://www.reporter.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    Αυτά όλα είναι εις βάρος μας κοροϊδα!!! Το τελυταίο πού χρειαζόμαστε είναι ενα πιό ακριβό Ευρώ!! Ο Αμερικάνος στα αρχίδια του!! Χρωστάει δολλάρια, όποτε τα απαιτήσουν οι δανειστές του τα τυπώνει και τούς τα δίνει! Το πετρέλαιο το πληρώνει σε δολλάρια επίσης!!! Εδώ ο Τρισε και τα αφεντικά του οι Τραπεζίτες θα μας πεθάνουν στούς τόκους!!! Σε λίγο αν τα τσιγάρα σας κοστίζουν μιά περιουσία σε λίγο δεν θα σας κάνει καθόλου εντύπωση γιατί το ψωμί θα είναι πιό ακριβό!!!! Τα αυοκίνητά μας αν βρούε κανένα γαϊδαρο να τραβήξει έχει καλώς γιατι φράγκα για βενζίνη δεν θα περισσεύουν! Ζητω οι Οπαδοί των Ελληνικών Κομμάτων, οι πανηλίθιοι όλων των εποχών!!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *