WikiLeaks: Αρνήθηκε την εγγύηση στον Ασάνζ ο Βρετανός δικαστής


Δεν πρόκειται να πτοηθεί μετά την άρνηση του Βρετανού δικαστή να ορίσει εγγύηση, ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, όπως διαμηνύει ο ίδιος.
Ο Ασάνζ παραδόθηκε προχθές στη βρετανική αστυνομία, για να καθαρίσει, όπως λέει, το όνομά του από κάθε κατηγορία, οπότε και συνελήφθη, καθώς είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του από τη Σουηδία με τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης, τον περασμένο Αύγουστο.
Ο νομαδικός τρόπος ζωής του, η απροθυμία του να δηλώσει διεύθυνση κατοικίας έδωσαν πάτημα στο δικαστήριο να μην τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση.
Το δικαστήριο έχει 21 ημέρες για να αποφασίσει αν τελικά θα τον εκδώσει στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα. Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και διασημότητες, προσφέρθηκαν να πληρώσουν εγγύηση για την αποφυλάκιση του Ασάνζ, βέβαιοι πως η δίωξή του δεν έχει να κάνει με σεξουαλικά αδικήματα.
Όμως ο δημοφιλέστερος υποψήφιος για «Πρόσωπο της Χρονιάς» στη λίστα του περιοδικού Time, παραμένει στη φυλακή

Στο μεταξυ τις ΗΠΑ, και όχι τον ιδρυτή του WikiLeaks, κατηγόρησε σήμερα Τετάρτη η αυστραλιανή Κυβέρνηση, για την χωρίς άδεια δημοσιοποίηση περίπου 250.000 απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων και τόνισε πως αυτοί που αρχικά προκάλεσαν την διαρροή των συγκεκριμένων εγγράφων είναι νομικά υπεύθυνοι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ φαίνεται πως διάβασε το άρθρο του Ασάνζ σε αυστραλιανή εφημερίδα με τίτλο «Μην πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο».
Δήλωσε ότι η διαρροή προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την «επάρκεια» της αμερικανικής ασφάλειας και γι’ αυτό πρέπει να κατηγορηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και όχι ο ιδρυτής του WikiLeaks, που δημοσιοποίησε απόρρητα διπλωματικά έγγραφα.

«Ο κ. Ασάνζ δε διέπραξε προδοσία, δεν είναι Αμερικανός πολίτης, δεν μπορεί να διαπράξει προδοσία, είναι Αυστραλός.
Κάποιοι ζήτησαν να εκτελεστεί, να αντιμετωπιστεί σαν τρομοκράτης. Αυτό είναι παράλογο! Παραβίασε τον αμερικανικό νόμο, αλλά το ίδιο έκαναν οι New York Times, η Washington Post, το AP”, τόνισε ο δικηγόρος Μαρκ Ζέιντ, ειδικός στους νόμους εθνικής ασφάλειας.

“Η Wikileaks έχει χιλιάδες δημοσιογράφους σε μία διαδικτυακή δημοσιογραφική κοινότητα σε όλον τον κόσμο, και αυτοί θα συνεχίσουν.
Είμαστε μόλις στο 301ο τηλεγράφημα σήμερα. Θα δούμε και τα 250.000 να αποκαλύπτονται», δήλωσε με τη σειρά του και ο δικηγόρος του Ασάνζ, Μαρκ Στίβενς.
Εξάλλου ο γιος του Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε για τον πατέρα του που συνελήφθη προχθές στο Λονδίνο μια δίκαιη και «απολιτική» μεταχείριση, ελπίζοντας πως η σύλληψη αυτή δεν θα αποτελέσει «ένα βήμα για την έκδοσή τους στις ΗΠΑ».

Ο 20χρονος Ντάνιελ Ασάνζ που ζει στη Μελβούρνη δήλωσε πως εδώ και χρόνια δεν έχει επαφή με τον πατέρα του, αλλά ζητάει τη δίκαιη μεταχείρισή του. «Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πατέρας μου θα αντιμετωπιστεί με δίκαιο και απολιτικό τρόπο», επισημαίνει στο Twitter, ο 20χρονος Ντανιέλ. «Ελπίζω πως δεν πρόκειται απλά για ένα ενδιάμεσο βήμα με στόχο την έκδοσή του στις ΗΠΑ», προσθέτει.
Γράφοντας με το ψευδώνυμο @somnidea, ο Ντάνιελ Ασάνζ αναφέρει ότι δεν καταλαβαίνει πως η Σουηδία μπορεί να «ενοχοποιήσει» τον πατέρα του για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις και να ζητήσει την έκδοσή του.
«Η συμπεριφορά της σουηδικής δικαιοσύνης δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική μέχρι τώρα», προσθέτει.

Ο ίδιος αμφισβήτησε το ότι η δημοσιοποίηση των διπλωματικών τηλεγραφημάτων είναι εγκληματική πράξη. «Αν ισχύει αυτό, τότε κάθε εφημερίδα που δημοσίευσε τα τηλεγραφήματα ή αποσπάσματα αυτών θα πρέπει να θεωρηθεί ένοχη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο γιος του Τζούλιαν Ασάνζ κρατάει αποστάσεις από τα μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με τους συνηγόρους του πατέρα του έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του.
Η Κριστίν Ασάνζ, μητέρα του ιδρυτή του WikiLeaks, έχει υπογραμμίσει πως ο γιος της απομακρύνθηκε από την οικογένειά του για να την προστατεύσει.

Είχε απειλήσει η Λιβύη προκειμένου να πετύχει την απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι 

Στο μεταξύ σε νέα αποκάλυψη προχωρά ο ιστότοπος WikiLeaks, καθώς σε αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι η Λιβύη είχε απειλήσει τον περασμένο χρόνο τη Βρετανία με «ακραίες συνέπειες», εάν ο ασθενής δράστης της επίθεσης του Λόκερμπι πέθαινε στη φυλακή.
Οι επαπειλούμενες συνέπειες περιελάμβαναν τη διακοπή όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων της Βρετανίας στη Λιβύη, διαδηλώσεις κατά των βρετανικών διπλωματικών αποστολών και έμμεσες απειλές για τους Βρετανούς υπηκόους στη Λιβύη, σύμφωνα με τηλεγραφήματα που δημοσιεύονται από την εφημερίδα The Guardian.

Λίβυοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει τους Βρετανούς ομολόγους τους ότι «οι συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις θα ήσαν ακραίες, εάν ο αλ-Μεγκράχι πέθαινε σε μία φυλακή στης Σκωτίας», σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αμερικανού πρεσβευτή στην Τρίπολη Τζιν Κρετζ, με ημερομηνία του Ιανουαρίου 2009.
Και εάν η Ουάσινγκτον εξέφραζε δημόσια την αντίθεσή της στην απελευθέρωση του αλ Μεγκράχι, «η αμερικανική πρεσβεία και οι Αμερικανοί πολίτες στη Λιβύη θα μπορούσαν να υποστούν ανάλογες συνέπειες», αναφέρεται στο κείμενο του διπλωματικού τηλεγραφήματος.

Ο Αμπντελμπασέτ αλ Μεγκράχι αποφυλακίσθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους τον Αύγουστο του 2009 από τη φυλακή της Σκωτίας, αφού οι γιατροί είχαν διαγνώσει καρκίνο του προστάτη που δεν τού άφηνε παρά τρεις μήνες ζωής.
Η απελευθέρωσή του είχε προκαλέσει σφοδρή αντίδραση στις ΗΠΑ.

Ο Λίβυος, ο οποίος παραμένει εν ζωή, είναι ο μόνος καταδικασθείς για τη βομβιστική επίθεση στο Boeing της PanΑm που ανατινάχθηκε επάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, σκοτώνοντας 270 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους Αμερικανούς.
Σύμφωνα με άλλο αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο είχε εμπιστευθεί σε Αμερικανούς διπλωμάτες ότι ο Μεγκράχι μπορεί να ζήσει ακόμη πέντε χρόνια, προσθέτοντας:
“Το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου αυτής της ηλικίας στην κατάστασή του είναι 18 μήνες με δύο χρόνια. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται σε αυτή την χρονική κλίμακα».

Το Λονδίνο «πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας τείνει προς μία θετική απάντηση στο αίτημα αποφυλάκισης, όταν θα κατατεθεί, με βάση τις συζητήσεις ανάμεσα στον (πρωθυπουργό της Σκωτίας) Αλεξ Σάλμοντ και τον Τζακ Στρο», σύμφωνα με το τηλεγράφημα.
Άλλα τηλεγραφήματα αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τρίπολη εξέφρασε την ανακούφισή του πληροφορούμενος την επικείμενη απελευθέρωση του αλ Μαγκράχι.

«(Οι Λίβυοι) θα μπορούσαν να μάς κόψουν τα πόδια, όπως έκαναν στους Ελβετούς», δήλωσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τρίπολη Βίνσεντ Φιν, αναφερόμενος στη σφοδρή αντίδραση της Λιβύης στη σύλληψη του γιου του Μουαμάρ Καντάφι στην Ελβετία.
Όσο για την Κυβέρνηση της Σκωτίας, υποτίμησε σοβαρά τόσο την αντίδραση της αμερικανικής Κυβέρνησης, όσο και της κοινής γνώμης της Βρετανίας, αναφέρει σε άλλο τηλεγράφημα ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Λονδίνο Λουίς Σούσμαν, λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση του αλ Μεγκράχι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – The Gurdian

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    Η ουσιαστική συμβολή του Wikileaks δεν βρίσκεται στο περιεχόμενο των αποκαλύψεων, αλλά στο γεγονός ότι αποδεικνύει πως το σύστημα είναι τόσο σάπιο που κινδυνεύει με κατάρρευση κάθε στιγμή. Δεν υπάρχουν ισορροπίες ούτε αξιόπιστοι θεσμοί. Γι αυτό ο μόνος τρόπος να επιβιώσει είναι με την τρομοκρατία των λαών και το ψέμα.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *