Πώς τα Windows XP θέτουν σε κίνδυνο τα ATM των τραπεζών

Όταν πριν από 40 χρόνια οι τράπεζες λάνσαραν τα ATM η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν ήταν κορυφαία για την εποχή τους.

Σήμερα όμως τα πράγματα μοιάζουν να είναι διαφορετικά καθώς οι τράπεζες ήδη τρέμουν από το γεγονός ότι….
η Microsoft «αποσύρει» τα Windows XP και από τις 8 Απριλίου σταματά να τα υποστηρίζει.

Μόνο στις ΗΠΑ η συντριπτική πλειοψηφία των 420.000 ATM κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με κενά ασφαλείας λόγω της μη υποστήριξης από τη Microsoft γεγονός που φυσικά δεν μπορεί να συμβεί δεδομένης της υποχρέωσης για συγκεκριμένα επίπεδα ασφάλειας των τραπεζικών συστημάτων. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα ATM ξεπερνούν τα 3.000.000 και ελάχιστα μπορούν να ανταποκριθούν στο … σοκ.

Κάποια ATMs θα μπορούν να αναβαθμιστούν σε Windows 7 ενώ υπάρχουν και ελάχιστα με μια ειδική έκδοση των XP τα XP Embedded, η οποία είναι και λιγότερο ευάλωτη στους ιούς και έχει και ειδική υποστήριξη από τη Microsoft έως το 2016.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής marketing της NCR (εταιρία που διαθέτει ATM και από τους μεγαλύτερους προμηθευτές παγκοσμίως) κ. Robert Johnston το 95% των ATM σήμερα λειτουργούν με XP.

Βέβαια το πρόβλημα δεν βρίσκεται με τα ATM που μπορεί να γίνει αναβάθμιση αλλά αυτά που δε μπορούν να αναβαθμιστούν λόγω του παλαιού hardware που δεν σηκώνει νέες εκδόσεις λειτουργικού και άρα καθίστανται πρακτικά άχρηστα. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα μπορεί να αναβαθμιστεί ή θα έχει αναβαθμιστεί σε windows 7 , μόλις το 15% των ATM.

Βέβαια η Microsoft πουλάει υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πελατών αλλά με την κατάργηση των XP όσοι δεν μπορούν να αναβαθμιστούν και ζητήσουν υποστήριξη θα βρεθούν στη δυσάρεστη έκπληξη να καταβάλουν τεράστια ποσά και τα κόστη τους να αυξηθούν σε απαγορευτικά επίπεδα.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα αρκεί να αναφερθεί ότι γ JPMorgan αγόρασε επέκταση υποστήριξης για ένα χρόνο και θα αρχίσει να αναβαθμίζει τα ATM της από τον Ιούλιο. Από τα 19.000 ATM που διαθέτει τα 3000 δεν μπορούν να αναβαθμιστούν άμεσα

Το κόστος για την αναβάθμιση μόνο του λειτουργικού του κάθε ATM μπορεί να είναι μερικές εκατοντάδες δολάρια ενώ σε περίπτωση που χρειάζεται «επισκευή-αναβάθμιση hardware» το κόσος εκτινάσσεται σε αρκετές χιλιάδες δολάρια. Όποια τράπεζα δεν το αναλάβει είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί πολύ σύντομα στο έλεος ιών και hackers που μπορεί να την τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα.

fpress.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *