Άδωνις: Μόνο με διανυκτέρευση στο νοσοκομείο τα 25 ευρώ

Στα άκρα αναμένεται να φτάσει η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το «χαράτσι» των 25 ευρώ, τα οποία καλούνται να καταβάλλουν οι πολίτες που νοσηλεύονται στα Δημόσια Νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε την απόφαση για το…

εισιτήριο στα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα απάντησε στο ΠΑΣΟΚ, που ζητεί την απόσυρση του μέτρου ζητώντας να αντιπροτείνει δημοσιονομικό ισοδύναμο. Πέρα από τις πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ προειδοποιούν με κινητοποιήσεις αν εφαρμοστεί η επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ.

«Επιμένω και ιδεολογικά. Όλοι εμείς που θα νοσηλευθούμε μία φορά τη 10ετία θα πληρώσουμε 25 ευρώ για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία, για να αγοράζουν φάρμακα για τους απόρους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι Διευκρίνισε ότι «ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για το 2014 είναι κάτω από 1,6 δισ. ευρώ» κάτι που σημαίνει ότι «στην πορεία του έτους θα έχουν οικονομικό πρόβλημα».

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης τα 25 ευρώ θα καταβάλλονται μόνο εάν ο ασθενής διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο. Όμως, τι θα γίνεται σε περίπτωση που ο ασθενής δεν έχει το αντίτιμο; «Το χρέος θα μεταφέρεται στην Εφορία», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

Ένα ευρώ για κάθε συνταγή

Σε ό,τι αφορά το ένα ευρώ ανά συνταγή που οι ασφαλισμένοι θα κληθούν σε λίγες ημέρες να καταβάλλουν στα φαρμακεία, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «δεν θα το πληρώνουν εκείνοι για τους οποίους προβλέπεται μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα», δηλαδή οι χρόνια πάσχοντες.

Όπως είπε, πρόκειται για 750.000 συνταγές το μήνα και η εξαίρεση αυτή «αφαιρεί 9 εκατ. ευρώ από το στόχο» του μέτρου.

Αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ από χθες, Πέμπτη, έδειξε ότι είναι αντίθετο με την επιβολή εισιτηρίου ύψους 25 ευρώ. Ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε από πού θα βρούμε τα χρήματα αυτά», σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του 25ευρου και κάλεσε την Ιπποκράτους να αντιπροτείνει δημοσιονομικό ισοδύναμο.

Απαντώντας, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας σημείωσε ότι «υπάρχει περιθώριο να δούμε τη δικαιότερη κατανομή βαρών» και τόνισε ότι «στο χώρο της υγείας είναι συμβολικά λάθος αυτή τη στιγμή να φαίνεται ότι επιβαρύνουμε τον πολίτη με άλλα 20 ευρώ».

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να εξετάσει.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Mε κινητοποιήσεις θα απαντήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία στην επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας πως τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ βάλλει κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας, σημειώνοντας πως «στη χώρα που εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής το 40% των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και διαθέτει 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες (έμμεσα, άμεσα), δυσκολεύουν περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα αλλεπάλληλα χαράτσια (5 ευρώ για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία, 25 ευρώ κατά την εισαγωγή)».

Όπως επισημαίνει, η συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών ραγδαία αυξάνεται αφού κουτσουρεύονται οι δαπάνες για την υγεία με τον ψηφισθέντα Προϋπολογισμό του έτους 2014 και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση για να αντεπεξέλθει στις νέες μειωμένες δαπάνες για τα Νοσοκομεία (300 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το έτος 2013) πέραν της συρρίκνωσης των υφιστάμενων λειτουργιών των Νοσοκομείων και τα νέα Λουκέτα που μεθοδεύει σε νοσοκομειακές μονάδες, επιχειρεί αφενός να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες και αφετέρου να μετακυλήσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών.
sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *