Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Κεφαλλονιά μετά το σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ

Φωτογραφίες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών, και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των πληγέντων.

Σαράντα πέντε μετασεισμοί, μεγέθους από ……
3 έως 5,1 βαθμούς, είχαν καταγράψει μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί της Δευτέρας οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς δεν είναι σαφές εάν η δόνηση των 5,8 βαθμών ήταν ο κύριος σεισμός και όχι προσεισμός.

ΣΕΙΣΜΟΣ 5,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Τα σχολεία τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα, κλειστά, ενώ στο νησί θα φτάσουν τις επόμενες ώρες δύο πλοία, το Superfast 11 και το «Ελ.Βενιζέλος», προκειμένου να φιλοξενήσουν προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους. Το Superfast 11 διαθέτει 700 κλίνες και το «Ελ.Βενιζέλος» 1.300 κλίνες.

Αναλυτικά το τι λένε οι σεισμολόγοι
«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 βαθμούς και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον Σκάι ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, εξηγώντας ότι ο σεισμός της Κυριακής δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και τα δύο περιστατικά δεν σχετίζονται.
«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, το βράδυ της Κυριακής, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.


Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνει λόγο για σεισμό 5,9 βαθμών, στις 15:55, 279 χλμ. δυτικά της Αθήνας, με επίκεντρο βόρεια από το Αργοστόλι, και με εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο μιλά για δόνηση 6 βαθμών 293 χλμ. δυτικά της Αθήνας και 10 χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου στην Κεφαλλονιά, με εστιακό βάθος 24 χιλιόμετρα.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 16:08 ακολούθησε νέα δόνηση 4,4 βαθμών, με το ίδιο περίπου επίκεντρο, 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και το ίδιο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ακολούθησαν άλλες τρεις δονήσεις έως τις 16:32 μεγέθους 3,7 έως 4,2 βαθμών.

Σύμφωνα με το σεισμολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,3 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα, ενώ η δόνηση ήταν αισθητή και στην Νότια Αλβανία και Νότια Ιταλία.

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ.Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Ανάστατοι οι κάτοικοι – Εκκενώθηκαν το γηροκομείο Ληξουρίου και το γενικό νοσοκομείο Αργοστολίου

Στο ρυθμό των ρίχτερ συνεχίζει να “χορεύει” η Κεφαλονιά με τους σεισμούς να διαδέχονται ο ένας ο άλλος. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι για τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους, παρά το τσουχτερό κρύο, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται.

Πολλές οι υλικές ζημιές στο εσωτερικό των σπιτιών κυρίως στην περιοχή του Ληξουρίου. Ο αντιδήμαρχος της περιοχής κ. Ευάγγελος Θεοφιλάτος βρίσκεται μαζί με τα συνεργεία του δήμου στο δρόμο σε μια προσπάθεια καταγραφής των ζημιών ενώ μελετάται το ενδεχόμενο οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης ώστε να μην μείνει ούτε ένας κάτοικος στο δρόμο.

Για προληπτικούς λόγους έχει εκκενωθεί και το γηροκομείο Ληξουρίου με τους ηλικιωμένους να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παλικής και στην εκκλησία έξω από το γηροκομείο. Η περιοχή της Παλικής ακόμα αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Ρωγμές έχει υποστεί και η παραλιακή οδός του Αργοστολίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αργοστολίου κ. Λούκας Νιφοράτος. «Η παραλιακή έχει κάποιες ρωγμές και έχει υποστεί καθίζηση σε κάποια σημεία της τάξεως των 10 με 15 εκατοστών. Πρόκειται βέβαια για σημείο το οποίο έχει χτισθεί πάνω σε μπάζα από τον σεισμό του 1953. Ενώ τα κτίρια δεν έχουν ζημιές, αν και πρόκειται για κτίσματα του 1958, μιας και η κατασκευή τους από τον μηχανικό Τάκη Παυλάτο είναι άριστη».

Μιλώντας στο Mega, o καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η δόνηση προκάλεσε υψηλές επιταχύνσεις και είναι πιθανό να καταπόνησε τα κτήρια.

Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι ακόμα σαφές το εάν η δόνηση ήταν η κύρια δόνηση και όχι προσεισμός.
Στο νησί μεταβαίνει τόσο ο υπουργός εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης όσο και ο δήμαρχος του νησιού κ. Αλέξανδρος Παρίσης.

Επίσης στην Κεφαλλονιά μεταβαίνει με ελικόπτερο σούπερ-πούμα ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, ενώ με πλοίο θα μεταβούν στο νησί 10 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ με τρία οχήματα -το ένα χρησιμοποιείται ειδικά για σεισμούς- με έναν ιδικά εκπαιδευμένο σκύλο σε περίπτωση που χρειαστεί να αναζητήσουν εγκλωβισμένους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κάποιοι κάτοικοι έχουν μεταβεί στο νοσοκομείο για μικροτραυματισμούς από την πτώση αντικειμένων και το πάσιμο τζαμιών

Εκκενώθηκε και το γενικό νοσοκομείο Αργοστολίου εξαιτίας ρωγμών του κτιρίου με τους ασθενείς να έχουν μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο παλιό ξύλινο κτίριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως έπειτα από τον φονικό σεισμό που ισοπέδωσε το νησί τον Αύγουστο του 1953 τα περισσότερα κτίρια του νησιού είναι δομημένα σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος. «Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», είπε.

«Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους» πρόσθεσε.

Κλειστά τα σχολεία στην Κεφαλλονιά την Δευτέρα

Κλειστοί θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 27 Ιανουαρίου οι παιδικοί σταθμοί του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεφαλλονιάς, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος όλων των κτιρίων.

«Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Δευτέρα 27/01/2014 καμία μονάδα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών ΔΕΝ θα λειτουργήσει λόγω της σημερινής σεισμικής δραστηριότητας προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος Μετασεισμικός Έλεγχος όλων των Κτιρίων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου μας.Για τα αποτελέσματα των ελέγχων και την επαναλειτουργία των μονάδων αυτών θα ενημερωθείτε με νεώτερη ανακοίνωση και με επικοινωνία σας με τις κατά τόπους δομές».

Με ανακοίνωση του και ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Σωτήρης Κουρής ενημερώνει οτι κλειστά θα παραμείνουν και τα υπόλοιπα σχολεία ενώ κάνει έκκληση στον κόσμο να μην κινείται άσκοπα στους δρόμους. «Οι πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους εάν δεν υπάρχουν ορατές ζημιές, σε περίπτωση που τα σπίτια παρουσιάζουν ρωγμές να συγκεντρωθούν σε ανοικτούς χώρους (ανοικτούς χώρους, πλατείες, χώροι πρασίνου)».

Όσοι κάτοικοι έχουν πρόβλημα στα σπίτια τους καλούνται να ενημερώσουν στα τηλέφωνα της αντιπεριφέρειας 2671029131, 26713 60530-531

http://www.tovima.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *