Ηλεία: Οι βρύσες βγάζουν μαύρο νερό! – Ακατάλληλη η γεώτρηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πιουν ούτε τα ζώα!

«Γολγοθάς» χωρίς τέλος για τους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος Λάττα στην Πηνεία, οι οποίοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βλέπουν να τρέχει από τις βρύσες τους μαύρο νερό, το οποίο είναι ακατάλληλο όχι μόνο για πόση, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη χρήση και οι κάτοικοι δεν τολμούν ούτε στα ζώα τους να το δώσουν, αφού και αυτά αρνούνται να το πιούν!…
Όπως καταγγέλλουν στην εφημερίδα «Πατρίς» οι κάτοικοι, έχουν «γονατίσει» να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, ακόμη και για να πλυθούν πολλές φορές, ενώ όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο κόστος και πίνουν ή μαγειρεύουν από το νερό που είναι ακατάλληλο, αντιμετωπίζουν προβλήματα με γαστρεντερίτιδες, ενώ δεν λείπουν και τα δερματικά προβλήματα.

Ενάμιση χρόνο το πρόβλημα

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην γεώτρηση του χωριού, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, για άγνωστους λόγους άρχισε να τροφοδοτεί τα νοικοκυριά με μαύρο νερό, γεμάτο λάσπη.


Η ανόρυξη της συγκεκριμένης γεώτρησης έγινε το 2010, αφού η προηγούμενη είχε υποστεί βλάβη, και μέχρι πριν ενάμιση χρόνο όλα έβαιναν καλώς, καθώς και οι αρχικές αναλύσεις που είχαν γίνει είχαν δείξει ότι το νερό ήταν κατάλληλο. Μέχρι που ξημέρωσε μία ημέρα, που στις βρύσες άρχισε να τρέχει αρχικά κίτρινο νερό και όσο περνούσε ο καιρός το νερό γινόταν μαύρο.

Οι κάτοικοι θορυβήθηκαν και απευθύνθηκαν στο δήμο Ήλιδας προκειμένου να βρεθεί λύση και όπως λένε οι ίδιοι, πριν τέσσερις μήνες ελήφθησαν δείγματα και έγινε νέα ανάλυση, που έδειξε ότι το νερό δεν ήταν κατάλληλο για πόση, καθώς παρουσιάζει πολύ αυξημένες τιμές σε σίδηρο και μαγγάνιο.


«Στην αρχή δεν μας ενημέρωναν και πήγαμε οι ίδιοι στην Υπηρεσία Υδάτινων πόρων στο δήμο και μας έδειξαν τελικά την ανάλυση, που δείχνει υψηλά ποσοστά σε μαγγάνιο και σίδηρο» καταγγέλλει στην εφημερίδα «Πατρίς» ο κ. Διονύσης Χάππας.

Τέλος και με την προσωρινή λύση

Έκτοτε άρχισαν να αναζητούνται διάφορες λύσεις και τον Ιούνιο ο δήμος προχώρησε σε μία συμφωνία με ιδιώτη από το χωριό, ο οποίος δέχτηκε για ένα μήνα να υδρεύεται το Λάττα από δική του γεώτρηση, που έχει κατάλληλο νερό. Ωστόσο, η συμφωνία ήταν για ένα μήνα, ο μήνας πέρασε και πλέον τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία η ακατάλληλη γεώτρηση του χωριού, με τους κατοίκους να έχουν οδηγηθεί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αφού το νερό που βγαίνει από τις βρύσες είναι μαύρο και οι κάτοικοι όχι απλώς δεν μπορούν να το πιουν, αλλά δεν μπορούν ούτε να πλυθούν!

Το χωριό έχει 200 μόνιμους κατοίκους και τώρα το καλοκαίρι αυξάνεται ο αριθμός λόγω των ετεροδημοτών, οι οποίοι λένε ότι θα το σκεφθούν πολύ να επισκεφθούν εκ νέου το χωριό, λόγω αυτής της κατάστασης.


Τα κρούσματα σε γαστρεντερίτιδες είναι αυξημένα, ενώ παρατηρούνται και δερματικές παθήσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι παρασύρονται όταν βλέπουν ότι το νερό βγαίνει κίτρινο και επιχειρούν να κάνουν ένα μπάνιο, μόνο που μέχρι να τελειώσουν το μπάνιο τους το νερό έχει μετατραπεί σε λάσπη. Και μάλιστα, καταγγέλλουν ότι καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς ύδρευσης στο δήμο για το μαύρο νερό.

Όπως ανέφερε ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Χάππας, προχθές συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο και ομόφωνα αποφάσισε να γίνει νέα γεώτρηση στο χωριό, αρκεί βεβαίως να προχωρήσουν και οι σχετικές διαδικασίες από την πλευρά του δήμου.

Μάλιστα, οι κάτοικοι είναι τόσο εξαγριωμένοι που προειδοποιούν τους υποψηφίους να μην επιχειρήσουν να περάσουν από το χωριό τους εν όψει των προσεχών δημοτικών εκλογών!

Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)

patrisnews.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *