Από ρεκόρ σε ρεκόρ το δημόσιο χρέος της Ιταλίας…

Την ίδια ώρα αυξάνουν τα λουκέτα και τα χρέη του κράτους προς ιδιώτες

Στα 2,022 τρισ. ευρώ, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, έφτασε το ιταλικό δημόσιο χρέος στα τέλη του 2012, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η…
κεντρική τράπεζα της χώρας, ενώ την ίδια ώρα αυξάνουν τα λουκέτα στην αγορά, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης, με το κράτος να έχει προχωρήσει σε σιωπηρή στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η νέα αυτή αύξηση του δημόσιου χρέους – σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας – οφείλεται και στην συμμετοχή της Ρώμης στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Επίσης σήμερα οι εμπορικές ενώσεις ανακοίνωσαν γνωστό ότι τους πρώτους δυο μήνες του 2013 έκλεισαν ήδη 10.000 καταστήματα, ή κατά μέσον όρο 167 την ημέρα.

Η εμπορική ένωση Confesercenti από την πλευρά της έκανε γνωστό ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων εμπορικών επιχειρήσεων τις πρώτες 60 ημέρες του 2013 μειώθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2012.

Αν η τάση αυτή δεν μειωθεί, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν «εξαφανιστεί» τουλάχιστον 60.000 καταστήματα και 200.000 θέσεις εργασίας εμποροϋπαλλήλων και άλλων. Η Ρώμη και το Τορίνο είναι οι πόλεις που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Άλλο ένα στοιχείο που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ότι το ιταλικό δημόσιο συνεχίζει να οφείλει στις ιταλικές επιχειρήσεις – για εργολαβίες που τους ανέθεσε στο παρελθόν – περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι δήμοι της χώρας, τέλος, προγραμματίζουν πανεθνική διαδήλωση διαμαρτυρίας για την 21η Μαρτίου: ζητούν να μειωθούν, εν μέρει τουλάχιστον, οι αυστηροί περιορισμοί στις δαπάνες τους που δεν τους επιτρέπουν να καταβάλουν τις οφειλές τους στους επιχειρηματίες.

Πηγή http://www.newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *