Τελευταία Νέα

Όταν στο ΔΝΤ χειροκροτούσαν όρθιοι την Ελλάδα

Με βάση τα σημερινά δεδομένα ίσως ακουστεί παράξενο ή ακόμα και αστείο όμως από αυτή τη χώρα έχει περάσει τουλάχιστον ένας άνθρωπος που έκανε τα στελέχη του ΔΝΤ να…
σηκωθούν όρθια και να χειροκροτήσουν παρατεταμένα εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο το θαυμασμό τους για την Ελλάδα.

Ευτυχώς η ιστορία είναι ο πλέον αδιάψευστος μάρτυρας της δράσης όλων των δημοσίων προσώπων, ακόμα κι αν εκείνα παροδικά αυτό δεν το αντιλαμβάνονται.

Και είναι σημαντική αυτή η διάσταση των ενεργειών των ατόμων που ασχολούνται με το Δημόσιο βίο ειδικά σήμερα που η χώρα μας εκτός του ότι γονάτισε οικονομικά της επιβάλλεται να γονατίσει και σε κάθε άλλο τομέα, με τις ευλογίες αυτών που κρατούν τις τύχες του λαού της στα χέρια τους.

Ο Ξενοφώντας Ζολώτας ήταν από εκείνες τις προσωπικότητες ,που αν και δεν φρόντιζε να δημιουργεί θόρυβο γύρω από το όνομα του, είχε καταφέρει αυτό που πάρα πολλοί άλλοι, κυρίως πολιτικοί, πετυχαίνουν αλλά προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη ήταν το πρόσωπο εκείνο που πέτυχε μέσα από λίγες προτάσεις που έγραψε και εκφώνησε υπό τη μορφή ομιλίας να προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση, όλοι να μιλούν γι’ αυτόν και κυρίως εξαιτίας του να θαυμάζουν και να εξυμνούν τη χώρα μας .

Η ομιλία του είχε γίνει το 1957 σε συνεδρίαση όπου πραγματοποιούνταν η επισκόπηση και αναλύονταν τα συμπεράσματα των εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας.

Ο Ξενοφών Ζολώτας ως αντιπρόσωπος της χώρας μας είχε ουσιαστικά λειτουργήσει ως πρεσβευτής της ελληνικής γλώσσας καταφέρνοντας κάτι που μόνο ένας άνθρωπος που αγαπά βαθιά την πατρίδα του και διαθέτει ευρύτητα γνώσης και ανοικτό πνεύμα θα μπορούσε.

Η ομιλία του ήταν ξεχωριστή γιατί είχε εκφωνηθεί στην αγγλική κάνοντας όμως αποκλειστική χρήση ελληνικών λέξεων . Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση είχαν σηκωθεί όρθιοι και χειροκροτούσαν ασταμάτητα θεωρώντας ξεχωριστό αυτό που λίγο πριν είχαν ακούσει από τον εκπρόσωπο μιας μικρής, φτωχής αλλά υπερήφανης χώρας.

Την επομένη ημέρα η ενέργεια του Ξενοφώντα Ζολώτα ήταν πρωτοσέλιδο στους “New York Times” και στην “Washington Post” περνώντας έτσι σε όλο τον κόσμο το μήνυμα, ότι η ελληνική γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσει σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Κυρίως όμως είχε περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αξίζει σεβασμού και θαυμασμού.

Μάλιστα, τόση ήταν η εντύπωση, που προκάλεσε η πρώτη αυτή ομιλία στα αγγλικά, ώστε ο τότε Πρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας, Γιουτζίν Μπλάκ, τον είχε παρακάλεσε και σε επόμενη ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας να μιλήσει πάλι αγγλικά, αλλά με ελληνικές λέξεις, κάτι, που επανέλαβε το 1959.

Τι είχε πει όμως το 1957 ο μεγάλος Έλληνας ακαδημαϊκός και μετέπειτα πολιτικός :

«Kyrie,

I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus and the Oecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas.

With enthusiasm we dialogue and synagonize at the synods of our didymous Organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed and syntherized.

Our critical problems such as the numismatic plethora generate some agony and melancholy. This phenomenon is charateristic of our epoch. But, to my thesis we have the dynamism to program therepeutic practices as a prophylacis from chaos and catastrophe.

In parallel a panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate is basic.

I apologize for my eccentric monologue. I emphasize my eucharistia to your Kyrie to the eugenic and generous American Ethnos and to the organizers and protagonists of this Ampitctyony and the gastronomic symposia»

Αναπόφευκτα διαβάζοντας για εκείνες τις ξεχωριστές στιγμές του παρελθόντος ενώπιον του ΔΝΤ συγκρίνουμε σήμερα με τις εικόνες των σύγχρονων πολιτικών που συνδιαλέγονται με το ΔΝΤ σχεδόν επαιτώντας από αυτό να ενδιαφερθεί για την Ελλάδα και να μην της γυρίσει την πλάτη.

Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν ή αν το δούμε πιο αισιόδοξα, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα στο προσκήνιο πρόσωπα που μπορούν με απλές ενέργειες τους να κάνουν τη διαφορά και να υπενθυμίσουν, εκεί που πρέπει ,πως φτωχός δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ελάχιστα ή καθόλου υπερήφανος.

irakliolive.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *