Ηλεία: Αυτοψία γεωλόγων στην Ανάληψη

Σε επιφυλακή παραμένουν οι κάτοικοι της Ανάληψης Αμαλιάδας, οι οποίοι είδαν τη γη να χάνεται…

κάτω από τα πόδια τους και οι πρώτες ενδείξεις συντείνουν στο ότι πρόκειται για διαβρωτικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Η αντίδραση του δήμου Ήλιδας ήταν άμεση και τη Δευτέρα το πρωί επισκέφθηκε την περιοχή κλιμάκιο απαρτιζόμενο από τον αντιδήμαρχο Ήλιδας κ. Βαγγέλη Χριστοφόρου, τον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κ. Στέφανο Ρουμελιώτη, τη μηχανικό κα Γωγώ Αναγνωστοπούλου και τη γεωλόγο της Περιφέρειας κα Αλέκα Φώτου. Το κλιμάκιο, συνοδευόμενο από κατοίκους του χωριού, έκανε αυτοψία σε όλα τα σημεία όπου έχει υποχωρήσει το έδαφος «καταπίνοντας» δένδρα και εκτάσεις.

Εκτός από το τμήμα όπου έχει προκληθεί εκτεταμένη καθίζηση και έχει δημιουργηθεί το μεγάλο ρήγμα, σε μια έκταση που φαίνεται ότι αγγίζει τα 150 στρέμματα, το κλιμάκιο έκανε αυτοψία και στο τμήμα του χωριού όπου έχει γίνει κατολίσθηση, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος που οδηγεί από την Ανάληψη στο Περιστέρι.

Διαβρώσεις από τις βροχοπτώσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το φαινόμενο παραμένει σε εξέλιξη και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για διαβρώσεις που έχουν προκληθεί από τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Με δεδομένο ότι τα εδάφη της περιοχής είναι αμμοαργιλώδη, ευνοούνται τα κατολισθητικά φαινόμενα, καθώς εγκλωβίζονται στο υπέδαφος μεγάλες ποσότητες υπόγειων νερών, ειδικά όταν σημειώνονται συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις.

Όπως ανέφερε ο κ.Ρουμελιώτης, η τεχνική υπηρεσία του δήμου Ήλιδας πρότεινε να εκπονηθεί άμεσα γεωτεχνική μελέτη, γιατί όπως είπε πρόκειται για ευρείας κλίμακας ρήγμα με το φαινόμενο να βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ προτείνει και τον έλεγχο στα κτίσματα για τυχόν ζημιές, αν και μακροσκοπικά δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.


Προσοχή στους κατοίκους

Με δεδομένο πάντως ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται, σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική παρέμβαση, γι’ αυτό και η επιτροπή επέστησε την προσοχή στους κατοίκους οι κατοικίες των οποίων είναι παρακείμενες με το σημείο που εξελίσσεται το φαινόμενο και τους συνέστησαν να είναι σε εγρήγορση.

Πάντως, θα ακολουθήσει άμεσα αυτοψία από την Περιφέρεια στην περιοχή, για να δρομολογηθούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Οι κάτοικοι του χωριού ευχαρίστησαν το δήμο για την άμεση αντίδραση, εξέφρασαν ωστόσο στο κλιμάκιο την ανησυχία τους και θα αναμένουν τις περαιτέρω ενέργειες, παρακολουθώντας και οι ίδιοι την εξέλιξη του φαινομένου.

Φαίνεται πάντως ότι και οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 που οδήγησαν σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων, συνέτειναν στο να προκληθούν τέτοια φαινόμενα, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια οι βροχοπτώσεις που καταγράφονται στην περιοχή είναι έντονες.

Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)

patrisnews.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *