Ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου πήγε στην τελετή ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Ο Τσίπρας τον αντέγραψε και σε αυτό!!

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε πολλές επικρίσεις για την απόφασή του να μην παραβρεθεί στην τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ από την Ελλάδα. Μάλιστα με τη στάση του αυτή…

φρόντισε να δώσει τροφή σε όσους τον κατηγορούν ότι αντιγράφει το στυλ του Ανδρέα Παπανδρέου αφού ούτε εκείνος παρέστη το 1979 στο Ζάππειο όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την προσχώρηση της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Εκείνη την εποχή το ΠΑΣΟΚ έπαιζε σκληρό ροκ από τα έδρανα της Βουλής για την συμφωνία προσχώρησης στην Κοινότητα ενώ έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει από την ψηφοφορία για την κύρωση της, πιστός στη συνθηματολογία του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Η στάση αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου έφτασε στην κορύφωσή της όταν στις 28 Μαΐου 1979 μποϋκόταρε την «φιέστα» – όπως την αποκαλούσαν- που διοργανώθηκε στο Ζάππειο από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Φυσικά παρά την αντισυστημική και αντιευρωπαϊκή ρητορική με την οποία ήρθε στην εξουσία, ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε στροφή 180 μοιρών όταν κλήθηκε να διαχειρισθεί την παρουσία της χώρας στους δυτικούς και ευρωπαϊκούς μηχανισμούς – και βεβαίως τα γενναιόδωρα χρηματοδοτικά πακέτα που προσέφεραν.

Μάλιστα όταν κάποτε ρωτήθηκε γιατί δεν έβγαλε τη χώρα από την ΕΟΚ προκειμένου να μείνει πιστός στις διακηρύξεις του απάντησε σκωπτικά πως «το κόστος της αποχώρησης θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της παραμονής μας».

Συνεπώς αν οι επικριτές του κ. Τσίπρα έχουν δίκιο και πράγματι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαβάσει τόσο καλά τον Ανδρέα Παπανδρέου τότε μάλλον δεν δικαιολογείται ο φόβος τους – τουλάχιστον σε ότι αφορά την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

KoolNews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *