Ψηφίσθηκε το πολυνομοσχέδιο από την Επιτροπή της Βουλής

Με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί δεν έγιναν δεκτές, αλλά παραμένει στην ευχέρεια της κυβέρνησης να …
τις αποδεχθεί στην Ολομέλεια.

Κυρίαρχα στο νομοσχέδιο θέματα αναδείχθηκαν οι διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των λογιστών και των γεωτεχνικών, καθώς και η ρύθμιση για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα (που προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις και από το χώρο της πλειοψηφίας), ενώ την εναντίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούν και οι πρωτοβουλίες των υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης (απολύσεις στο Δημόσιο, παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, αύξηση του ωραρίου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης κ.ά.).

Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο το πρωί ως κατεπείγον στην Ολομέλεια, σε μία συνεδρίαση που βάσει του Κανονισμού θα διαρκέσει 10 ώρες.

Τριβές κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ

Δυσαρέσκεια εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ για τη μη αποδοχή της τροπολογίας που είχε καταθέσει για την ανεργία:
«Υπήρξε μια συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ανεργίας και την αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ. Δεχόμαστε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του άρθρου 1 από τον αρμόδιο Υπουργό. Λυπούμαστε που μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το σύνολο της τροπολογίας που αποδεικνύει τη μη κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας και το θέμα προφανώς θα το χειριστούν αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στην Ολομέλεια» δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος Οδυσσές Κωνσταντόπουλος.

Η υποβόσκουσα αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ήταν φανερή και μετά τη σχετική αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε ότι κοστολογεί την πρόταση και αν ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορεί να την αποδεχθεί αύριο κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια. Ερωτηθείς ωστόσο από δημοσιογράφους εάν καλύπτεται από την απάντηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης απάντησε: «μάλλον όχι».

Ειδικότερα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», σπεύσοντας όμως να προσθέσει ότι «πρέπει να την κοστολογήσουμε». «Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε μέχρι αύριο. Αν δεν μπορέσουμε δεσμεύομαι εγώ ότι το υπουργείο Εργασίας θα φέρει διάταξη στο επόμενο νομοσχέδιο», ανέφερε.

Συμφωνία μείωσης ΦΠΑ στην εστίαση το Μάιο ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Την ίδια ώρα, άλλη μία διαφωνία ανακύπτει εντός της κυβέρνησης, με τη ΔΗΜΑΡ να ζητεί να συμφωνηθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εντός του Μαΐου και τον κ. Στουρνάρα να επαναλαμβάνει πως πρόκειται για θέμα για το οποίο υπάρχει δέσμευση πως θα συζητηθεί τον Ιούνιο.
Απαλλαγή οικογενειών κάτω από το όριο της φτώχειας από το χαράτσι θα εξετάσει το ΥΠΟΙΚ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης,που διεξήχθη εν μέσω αντιπαραθέσεων, τόσο επί της διαδικασίας του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου όσο και επί της ουσίας, ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε να εξετάσει την απαλλαγή από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μετά από πρόταση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξυροτήρη.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα εξετάσει την πρόταση να μην πληρώσουν το έκτακτο τέλος της ΔΕΗ οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα όρια που έχει θέσει η Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τους άνεργους.

Επίσης ο Γ. Στουρνάρας αποδέχθηκε κατ’ αρχήν προτάσεις του Γ. Ντόλιου (ΠΑΣΟΚ) και της Α. Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) να επεκταθεί και στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η διάταξη για τις οφειλές με δόσεις προς το Δημόσιο. «Η υλική υποδομή υπάρχει – και γι’ αυτό το εξετάζουμε κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό», είπε.

naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *