Ακύρωση ξενοδοχειακής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο ζητούν κάτοικοι της Σητείας

Μία ακόμη στρατηγική επένδυση (fast track) έμπλεξε στα γρανάζια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για την τουριστική επένδυση «Ίτανος Γαία», στην περιοχή Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου Κρήτης, κοντά στο φοινικόδασος του Βάι, ύψους 267,7 εκ. ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια της υπόθεσης τουριστικής ανάπτυξης της επίμαχης περιοχής της Μονή Τοπλού-Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή-για την οποία, τον Δεκέμβριο του 2010, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σχετική απόφασή της, την ακύρωσε, ως παράνομη.Η τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο…
με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (20.9.2012) εντάχθηκε στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (Ν. 3894/2010).Η επένδυση αυτή αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ, καθώς και βοηθητικών χώρων.

Επίσης, σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί κέντρο ευεξίας (SPA). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκ. ευρώ. Φορέας της επένδυσης είναι η Βρετανικών συμφερόντων εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc.Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του περασμένου Δεκεμβρίου, η επίμαχη επένδυση θα δημιουργήσει 1.200 θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουριστών.Όμως, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο οικολογικές οργανώσεις και μία περιβαλλοντική, όπως και 50 κάτοικοι της Σητείας και του Λασιθίου Κρήτης και ζητούν την ακύρωση της απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (20.9.2012) για την ένταξη της επίμαχης τουριστικής επένδυσης στο νόμο Ν. 3894/2010.Κατ΄ αρχάς υποστηρίζουν ότι ήταν παράνομη η συγκρότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής, καθώς συμμετείχε αφενός ο υφυπουργός Εξωτερικών αντί του υπουργού Εξωτερικών και αφετέρου δεν συμμετείχε ο υπουργός Παιδείας.Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη περιοχή που πρόκειται να κατασκευαστεί η τουριστική μονάδα έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, αλλά και παράλληλα, προστατεύεται πολυεπίπεδα από την Ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ, ενώ δεν έχει συνταχθεί προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη, όπως απαιτεί η νομοθεσία.Επίσης, σημειώνουν οι οικολογικές κ.λπ. οργανώσεις ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την προστασία του περιβάλλοντος, απλώς η προσβαλλόμενη Διυπουργική Επιτροπή αρκείται σε «διάφορες υποσχέσεις του επενδυτή», ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο κριτήριο εξοικονόμησης ενέργειας, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για άκρως ενεργοβόρας επένδυσης. Τέλος τονίζουν οι προσφεύγοντες ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής είναι πλημμελώς αιτιολογημένη, ενώ δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόδειξη ή ένδειξη για τη φερεγγυότητα του επενδυτή, αλλά και την βιωσιμότητα της επένδυσης.Να σημειωθεί ότι με απόφαση του πρόεδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου οι προσφυγές αυτές θα συζητηθούν και πάλι στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ιστορική αναδρομή Η ιστορία της επίμαχης τουριστικής επένδυση άρχισε εδώ και 21 χρόνια, καθώς το 1992 ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τουριστική εκμετάλλευση της έκταση της Μονής Τοπλού, το 1998 υπογράφηκε η σύμβαση και το 2007 εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στην συνέχεια ο Δήμος Ιτάνου και Σητείας, περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως και 300 περίπου κάτοικοι της περιοχής της Σητείας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούσαν να ακυρωθεί υπουργική απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή (25.000 στρεμμάτων). Τα έργα θα τα υλοποιούσε και πάλι η εταιρεία «Loyalward ltd».Η αρχική επένδυση του 2007-που ακυρώθηκε από το ΣτΕ- προέβλεπε την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 7.000 κλινών, ειδικό χωρίο γκολφ με τα αναγκαία γήπεδα, εμπορικά και εκθεσιακά κέντρα, παραθεριστικές κατοικίες, κ.λπ.

Αντίθετα, παρεμβάσεις υπέρ της υλοποίησης των τότε έργων είχαν καταθέσει στο ΣτΕ η εταιρεία «Loyalward Ltd.», Μητροπόλεις, η τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Λασιθίου, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εμπορικοί σύλλογοι, αθλητικοί και πολιτιστικοί όμιλοι της περιοχής. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το πρώτο πενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2010 με την υπ΄ αριθμ.3920/2010 απόφασή της έκρινε παράνομα τα τότε προγραμματισμένα έργα και τα ακύρωσε, ενώ απέρριψε τις σχετικές παρεμβάσεις (των Μητροπόλεων, κ.λπ.) υπέρ της τότε υλοποίησης της τουριστικής μονάδας. Στις 31 Μαρτίου 2011 η Βρετανικών συμφερόντων εταιρεία υπέβαλε νέο φάκελο στο Invest in Greece και στην συνέχεια αποφασίστηκε η ένταξή της στο fast track.

Πηγή: protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *