Κλειδάριθμος για την ηλεκτρονική πύλη της … κόλασης!

Ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά για να πάρετε το…
εισιτήριο για τον κόσμο της οδυνηρής περιπέτειας θα πρέπει πρώτα να έχετε εξασφαλίσει κωδικό, που στη… φορο-γλώσσα λέγεται κλειδάριθμος….

Από φέτος άπαντες οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά. Ομως πρώτα θα πρέπει να αφιερώσουν μία ημέρα στην ΔΟΥ την οποία υπάγονται για να εξασφαλίσουν τον πολυπόθητο κλειδάριθμο. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν τις εξής επιλογές: 1. Να μεταβούν μόνοι τους στην εφορία και να ακολουθήσουν τη διαδικασία για την απόκτηση κλειδαρίθμου. Προσοχή: Οι υπάλληλοι των εφοριών δεν πρόκειται να τους βοηθήσουν στη συμπλήρωση εντύπων. 2. Να εξουσιοδοτήσουν συγγενικό τους πρόσωπο για τη διαδικασία. Προσοχή: Ο καλός Σαμαρείτης θα πρέπει ή να είναι άνεργος ή να έχει πάρει ρεπό ή να εργάζεται απόγευμα, και αυτό γιατί η διαδικασία διαρκεί από μία έως τρεις ώρες. 3. Αν περισσεύουν λεφτά στον συνταξιούχο, δίνει 30-40 ευρώ σε φοροτεχνικό γραφείο για τη διεκπεραίωση της απόκτησης κλειδαρίθμου. Προσοχή: Τη συγκεκριμένη εργασία δεν την κάνουν όλα τα λογιστικά γραφεία. Και ακόμη προσέξτε: Στις 30 Ιουνίου 2013 λήγει κανονικά η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση.

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι υποχρεωτική η αναγραφή του συνόλου των εισοδημάτων, απ’ όπου και αν προέρχονται, και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν καταθέσεις, ανεξαρτήτως είδος και ποσού, είναι υποχρεωμένοι να πάνε στις τράπεζες και να ζητήσουν τη βεβαίωση για τους τόκους ώστε να τους δηλώσουν στο έντυπο.

Οι βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ δεν θα αποσταλούν ταχυδρομικά, αλλά οι ίδιοι θα πρέπει να εισέλθουν στον ιστότοπο του ταμείου και πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους να εκτυπώσουν τη βεβαίωση με το συνολικό ποσό της σύνταξης που έλαβαν. Στους συνταξιούχους των άλλων ταμείων οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικά.

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα του 2012 ή «έλαβαν έναντι» θα δηλώσουν μόνο τα ποσά που εισέπραξαν και τους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους. Ομως για να κάνουν αυτή τη διάκριση πρέπει στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του εργοδότη τους να αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες οι καταβληθείσες και μη αποδοχές.

dimotikosafari.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *