Μία συγνώμη αρκεί…

Αλφρέντο Σαλτιέλ

“Γερμανοί στρατιώτες εκτελούσαν στην κατεχόμενη χώρα σας όσα επινοούσαν ιδεολόγοι και ηθικοί αυτουργοί υπό το πνεύμα εθνικιστικής ύβρεως” με αυτά τα λόγια ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ αισθάνθηκε…

την ανάγκη να εκφράσει τη λύπη του για όσα Γερμανοί στρατιώτες έπραξαν στις μαρτυρικές Λιγκιάδες. Χρειαζόταν ένας πραγματικά ενάρετος άνθρωπος για να πάρει “πάνω” του την ιστορική ευθύνη να ζητήσει συγνώμη για τις αμαρτίες των προγόνων του, έστω και 70 χρόνια μετά. Την ίδια στιγμή που ακόμη και θεσμικοί παράγοντες της χώρας μας αναζητούν καταφύγιο σε ακραία ιδεολογήματα για να δικαιολογήσουν τις αλλαγές που επέφερε η Κρίση στη ζωή τους.

Ως απόγονος Ελλήνων διασωθέντων από τα στρατόπεδα του Άουσβιτς και του Μπερκενάου, πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ σκληρό να βλέπεις καθημερινά να διαδραματίζεται η επανάληψη της ιστορίας σαν μία κακόγουστη φάρσα. 

Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας τσακισμένοι από την Κρίση και απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα που πιστεύουν ότι ενισχύοντας ακραίες φωνές θα τιμωρήσουν όσους τους έφεραν στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται σήμερα. Και υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό να τους σταματήσει από το να τους εκμεταλλευτούν.

Φαντάζομαι ότι στην χώρα του κυρίου Γκάουκ πριν από 75 χρόνια θα υπήρξαν κάποιοι σαν εμένα που θα έβλεπαν σκεπτικά την ενίσχυση της ακραίας ρητορικής και της βίας και που δεν έκαναν ή δεν κατάφεραν τελικά να κάνουν κάτι για να τη σταματήσουν. Τότε μπορεί να είχαν το δικαίωμα να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν το τι θα επακολουθούσε, σήμερα όμως;

Οφείλουμε λοιπόν να συνεισφέρουμε ο καθένας όπως, όπου και όσο μπορεί, στην καταπολέμηση του ρατσισμού και κάθε είδους ακραίου ιδεολογήματος που δηλητηριάζει με μίσος την κοινωνία μας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θεωρεί κάποιον άλλο “απόβλητο” με τα δικά του μέτρα και σταθμά.

Βέβαια, οι ποινικές διώξεις και τα κατασταλτικά μέσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση δεν μπορούν πραγματικά να αγγίξουν το πρόβλημα. Περισσότερα κακό κάνουν παρά καλό. Ως γνωστόν άλλωστε, οι “ιδέες” δεν φυλακίζονται.

Επομένως, το μόνο μέσο που έχουμε στα χέρια μας για να καταπολεμήσουμε την ενίσχυση της βίας και του φασισμού είναι άλλες ιδέες, πιο συνεργατικές και πιο φρέσκες.

Ξέρω οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι από την δυσμενή οικονομική συγκυρία και την κατάπτωση της πολιτικής μέσω των κομμάτων που την εξέφραζαν ως σήμερα, και δύσκολα δέχονται να “ακούσουν” για νέες ιδέες ή ευχάριστο πολιτικό λόγο. 

Υπάρχει όμως η “ανάγκη” για μία νέα προσέγγιση της πολιτικής, εκείνης που έχει να προτείνει λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας.

Μια συγνώμη πιστεύω πως αρκεί για να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας και να θέσουμε οριστικά εκτός πολιτικής στις ερχόμενες εκλογές όσους προσπαθούν να βάλουν το μίσος και τη βία στη ζωή μας.

Αλφρέντο Σαλτιέλ
Νέος Επιχειρηματίας

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *