«Δικαίωμα της Κύπρου να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ»

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα χορήγησης αδειών έρευνας και…

εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την έναρξη του δευτέρου γύρου επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, προχωρά στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Δικαιώματα, που κατοχυρώνονται απόλυτα από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναγνωρίζονται από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας, με μοναδική εξαίρεση την Τουρκία».

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και στις απειλές περί λύσης δύο κρατών, ο κ. Κούτρας τόνισε ότι «γεννούν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας να συμβάλει σε συνολική και αμοιβαία συμπεφωνημένη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στήριξή της στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα χορήγησης αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, εντός της ΑΟΖ της».

newsbeast

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *