Ούτε ο Στουρνάρας ξέρει πότε θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα- Παραμένει το αδιέξοδο

Μαραθώνιες είναι οι διαβουλεύσεις της Τρόικας με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Ούτε χθες υπήρξε συμφωνία, οι εκπρόσωποι των δανειστών…

προβάλλουν ακόμα ενστάσεις με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να διαγιγνώσκει δυσκολίες στη διαπραγμάτευση. «Θα καθυστερήσουμε. Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πότε θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις, δεν υπάρχει κάτι απτό ακόμα. Σε ορισμένα σημεία είμαστε πιο κοντά, σε άλλα απέχουμε ακόμα. 
Προσπαθούμε για το καλύτερο, αλλά δεν βλέπω να τελειώνουμε άμεσα». Με αυτές τις φράσεις σηματοδότησε χθες σε επικοινωνία του με το koolnews.gr υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών το κλίμα που επικρατεί στις συζητήσεις με την Τρόικα. Σύσσωμη η ελληνική πλευρά φαίνεται να πιστεύει πως εν τέλει θα βρεθεί λύση με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, προς ώρας όμως υπάρχει απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικα. 
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρόοδο των συνομιλιών με τους δανειστές της χώρας. 
«Η κυβέρνηση βαδίζει με τη λογική να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα μέχρι την 9η Δεκεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα είναι δύσκολες» δήλωσε ο Υπουργός, για να συμπληρώσει στη συνέχεια «Λόγω της αλλαγής στον φόρο ακινήτων θα υπάρξει μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό, θα το καλύψουμε όμως.». 
Ο υπουργός επανέλαβε την πάγια δέσμευση της Αθήνας να μην υπάρξουν περαιτέρω οριζόντιες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ τέλος ο υπουργός σημείωσε πως η εξασφάλιση της δοσης είναι κατά βάση πολιτικό ζήτημα και όχι αναγκαιότητα λόγω έλλειψης ρευστότητας, καθώς όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, η χώρα δεν πρέπει να αποπληρώσει άμεσες υποχρεώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. 
Επιπρόσθετα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επιμένουν, μιλώντας στο koolnews.gr, πως στο ζήτημα των πλειστηριασμών η ελληνική πλευρά θα επιμείνει να αποκλειστούν από τη ρύθμιση οι μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, αν δεν καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή με την Τρόικα για οριστική απομάκρυνση του θέματος της άρσης των πλειστηριασμών από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 
Ουσιαστικά, από την κυβέρνηση τονίζουν πως οιεσδήποτε αλλαγές στην παρούσα μορφή του φόρου ακινήτων και στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς δεν μπορούν να περάσουν, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή κυβερνητική κρίση, καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν προτίθενται να στηρίξουν αλλαγές προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Τρόικα. 
Πάντως, την Πέμπτη αναμένεται να έρθει κανονικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, ακόμα και αν δεν έχει προκύψει συμφωνία με την Τρόικα, η οποία θα αποχωρήσει από τη χώρα τις επόμενες μέρες-πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη. 
Στο ελληνικό στρατόπεδο διατηρούν λοιπόν προς ώρας συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, χωρίς πάντως να παραγνωρίζουν πως ο δρόμος για τη συμφωνία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. 
tsantiri.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *