Θρίλερ και πάλι με τα τέλη κυκλοφορίας

Η ηγεσία του υπουργείου παρέμενε έως αργά χθες αμετακίνητη στη θέση ότι για φέτος «παράταση δεν δίνεται»

Θρίλερ μέχρι και την τελευταία στιγμή θα αποτελέσει το θέμα της παράτασης και για τα τέλη κυκλοφορίας που δεν έχουν πληρωθεί από περίπου 1.000.000 υπόχρεους…

 Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανιζόταν και χθες αμετακίνητη στη θέση της ότι για φέτος «παράταση δεν δίνεται» και ότι όσοι δεν πληρώσουν μέχρι και σήμερα το μεσημέρι θα αντιμετωπίζουν το πρόστιμο που διπλασιάζει την οφειλή για τα τέλη κυκλοφορίας.

 Μόνο χθες υπολογίζεται ότι τέλη κυκλοφορίας πλήρωσαν μέσω τράπεζας ή στις κατά τόπους εφορίες άλλα 300.000 άτομα, φτάνοντας τον αριθμό όσων έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους για τα τέλη σε 4.500.000 από το σύνολο των 5.500.000 κατόχων οχημάτων. Στους «τακτοποιημένους» θα πρέπει να περιληφθούν και οι περίπου 100.000, οι οποίοι κατέθεσαν χθες τις πινακίδες κυκλοφορίας στις ΔΥΟ, αδυνατώντας να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Νοεμβρίου άλλα 90.000 οχήματα είχαν μπει σε ακινησία.

 Πάντως, η μη παράταση είναι «δίκοπο μαχαίρι» τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα. Τούτο διότι η βεβαιωμένη απαίτηση για τα τέλη καταγράφεται στα έσοδα του 2013, ακόμη κι αν εισπράττεται στις αρχές του 2014, ενώ η ληξιπρόθεσμη οφειλή με το πρόστιμο καταγράφεται στα έσοδα του επόμενου χρόνου.

 Εκτός όμως από τα τέλη κυκλοφορίας, εφορίες δέχτηκαν και χθες πλήθη πολιτών οι οποίοι έσπευδαν να πληρώσουν τη δόση του φόρου εισοδήματος, τις δόσεις του ΦΑΠ (2011, 2012 και 2013) ή την έκδοση νέου κλειδαρίθμου που λήγουν σήμερα. Η αγανάκτηση ήταν μεγάλη, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που η αναμονή στην ουρά έφτανε και ξεπερνούσε τις τέσσερις ώρες, όπως -για παράδειγμα- στη ΔΟΥ Αμαρουσίου και στη ΔΟΥ Χαλανδρίου.

 Υπενθυμίζεται ότι οι εφορίες θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό τόσο την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου όσο και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, λόγω της Πρωτοχρονιάς. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το ίδιο θα ισχύει και για όλες τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα έχουν την πολυτέλεια με την έλευση του νέου έτους να τακτοποιήσουν κάποια φορολογική τους εκκρεμότητα.

Θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στις ουρές που θα δημιουργηθούν σήμερα στις εφορίες όλης της χώρας ή να περιμένουν να ρυθμίσουν οποιαδήποτε φορολογική υπόθεσή τους, μετά τη γιορτή των Φώτων, που είναι την επόμενη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου.

Ο «απόλυτος» άρχων

 Με 172 νέες αρμοδιότητες συμπληρώνεται το «χαρτοφυλάκιο» του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη μέσα από τις οποίες πλέον γίνεται ο απόλυτος χειριστής για το σύνολο του φορολογικού συστήματος της χώρας.

 Οι νέες αρμοδιότητές του αναφέρονται σε εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε χθες και συμπληρώνουν την υπ’ αριθ. Δ6Α 1015213/28-1-2013 (Β’ 130 και 372) απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τις αρμοδιότητες της θέσης που κατέχει σήμερα ο κ. Θεοχάρης.

 Με βάση τις νέες του αρμοδιότητες ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί να καθορίζει την προκαταβολή φόρου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης θα ορίζει τις λεπτομέρειες των ηλεκτρονικών τύπων των φορολογικών δηλώσεων και των συμπληρωματικών εντύπων, τις ημερομηνίες υποβολής, τις προθεσμίες, τη διαδικασία της φορολογίας εισοδήματος και της απόδοσης παρακρατούμενων φόρων και τον ορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.

 Επίσης θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στις εφορίες έναντι οφειλών στο Δημόσιο.

 Με τις νέες αρμοδιότητές του θα καθορίζει επίσης τις διαδικασίες αποπληρωμής α) προς το Δημόσιο οφειλών που μπορούν να καταβάλλονται και μετρητοίς, β) της διαδικασίας είσπραξης των επιταγών και πίστωσης των οφειλετών, γ) των οφειλών που εξοφλούνται αποκλειστικά με επιταγές και δ) άλλων τρόπων.

 Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, εκτός από την προκαταβολή φόρου, θα μπορεί εφεξής να ορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας φορολογικής αποθήκης και υπαγωγής εμπορευμάτων σε συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς.

 Τέλος, η εγκύκλιος με δεκάδες άλλες διατάξεις ρυθμίζει επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων.

naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *