Στην Αθήνα η Τρόικα – Ενωμένη σαν «γροθιά» η κυβέρνηση έτοιμη να την αντιμετωπίσει

Η Τρόικα επιστρέφει στην Ελλάδα, για να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγησή της με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση και ότι…

θα ξαναδούμε τους ελεγκτές, μετά τις ευρωκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις ενιαία και στιβαρή χωρίς εσωτερικές έριδες καθώς υπήρξε συμφωνία για τα θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων, οπότε πλέον το δυνατό της «χαρτί» είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Φυσικά για να οριστικοπιηθεί η ομοιογένεια της κυβέρνησης έπρεπε να μεσολαβήσει η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τα κυβερνητικά στελέχη στο υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του 80% των θεμάτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (σ.σ. σε αυτό το 80% συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία), ενώ, αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με δικό της πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις προτάσεις του ΟΟΣΑ, με προφανή στόχο να αμβλυνθούν οι πιέσεις της Τρόικα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα σηματοδοτεί την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και είναι ενδεικτική η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά στο Έθνος της Κυριακής: «Περιμένω από τους εταίρους να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας όπως εμείς τηρήσαμε το δικό μας. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει από την πλευρά τους, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat», λέει στο Έθνος ο πρωθυπουργός. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την Τρόικα, αλλά οι ίδιοι επισήμαναν με νόημα ότι «ξέρουν αυτοί για τις επικείμενες ευρωεκλογές».

Παράλληλα εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Η ατζέντα της ελληνικής πλευράς δεν θα αφορά στην αντικατάσταση κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά σε ξεχωριστές παρεμβάσεις.

Εκφράζοντας δε την απορία του «για το πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε βίβλο», το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έφερε ως παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέλκυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

KoolNews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *