Ο Ολάντ καρφώνει τη Μέρκελ με πλάτες του Μπαρόζο

Κραυγή προσπάθησε να βγάλει ο Φρανσουά Ολάντ μετά την ανακοίνωση των δυσμενών στοιχείων που δείχνουν ότι η γαλλική οικονομία ξαναμπήκε σε ύφεση. ο πρόεδρος της Γαλλίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της κομισιόν επέρριψε ευθύνες στις…
πολιτικές λιτότητας για την ανάσχεση που καταγρ΄φεται στη γαλλική και ευρωπαϊκή οικονομία.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια αντιπαράθεση του Φρανσουά Ολάντ με τις πολιτικές του Βερολίνου, αλλά χωρίς κατηγορήσει προσωπιικά την Άνγκελα Μέρκελ. Αναλυτές υποβαθμίζουν τη σπουδαιότητα της τοποθέτησης Ολάντ, εντάσσοντας την παρέμβαση στα πλαίαια προσπάθειας στήριξης του ηγετικού του προφίλ στο εσωτερικό της Γαλλίας, όπου η δημοτικότητά του δέχεται καίρια πλήγματα.

Ανάλογη δήλωση είχε κάνει την Τρίτη και ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, προειδοποιώντας ότι «η υπερβολική λιτότητα σκοτώνει κάποιες χώρες».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν ο Φρανσουά Ολάντ, αφού επισήμανε ότι η Γαλλία εισήλθε σε περίοδο οικονομικής ύφεσης (0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013), τόνισε ότι η ύφεση πλήττει πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Αυτό, εξήγησε ο γάλλος Πρόεδρος, οφείλεται πρωτίστως στις πολιτικές λιτότητας και δευτερευόντως στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά και στην απώλεια εμπιστοσύνης προς την ευρωζώνη.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι με τις σημαντικές αποφάσεις που πήρε η ΕΕ τον τελευταίο χρόνο, και κυρίως με τις αποφάσεις που αφορούσαν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αποκαταστάθηκαν τόσο η σταθερότητα όσο και η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, υπογράμμισε ότι «η οικονομική κατάσταση είναι σοβαρή, δεν χρησιμεύει σε τίποτε να υποβαθμίζουμε τη σοβαρότητά της» και πρόσθεσε ότι «η βλάβη της ανάπτυξης αφορά ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι δηλώσεις και η σημειολογία των απρεμβάσεων δίνουν την αίσθηση ότι ο ολάντ θα επιχειρήσει να ανατρέψει το συσχετισμό δυνάμεων στις Βρυξέλλες ώστε να μπορέσει να προκρίνει νέα μίγμα πολιτικών.

Αναλυτές και αξιωματούχοι των βρυξελλών εκτιμούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και πως το μόνο που θα καταφέρει με τους βρυχισμούς είναι να αναγκάσει τη Μέρκελ να στρίψει ελαφρώς το τιμόνι.

Οι ίδιες πηγές δεν προσδοκούν ουσιαστική αλλαγή των ακολουθούμενων πολτικών σε αυτή την περίοδο, κυρίως λόγω των επερχόμενων εκλογών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εισηγηθεί στα κράτη-μέλη να δοθεί διετής παράταση στη Γαλλία, προκειμένου να εκπληρώσει το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% ως το 2015.

Οπως είπε, στο βαθμό που τα κράτη-μέλη προχωρούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Κομισιόν μπορεί να επιδείξει μεγαλύτερη ελαστικότητα όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι προτεραιότητα για την Ευρώπη, συμφώνησαν ο Μπαρόζο και ο Ολάντ.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *