Ελπίδες από το νέο εμβόλιο που καταπολεμά τον νεανικό διαβήτη

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του νεανικού διαβήτη ανακοίνωσαν οι δημιουργοί του.

Πρόκειται για ένα «αντίστροφο εμβόλιο» που απενεργοποιεί αντί να…
ενεργοποιεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ογδόντα διαβητικοί που μετέχουν στην κλινική δοκιμή παρήγαγαν περισσότερη ινσουλίνη μειώνοντας τα «κακά» κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία επιτίθενται στο πάγκρεας. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες του εμβολίου.

Οπως εξήγησαν οι ερευνητές από το ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», το εμβόλιο έδειξε ότι θα μπορούσε να αναπρογραμματίσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα περιέγραψαν τα αποτελέσματα ως ένα σημαντικό βήμα στον πόλεμο κατά του διαβήτη. Στην περίπτωση ασθενών με διαβήτη τύπου 1, δηλαδή του νεανικού διαβήτη, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός αδυνατεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη και απαιτείται να γίνονται τακτικές ενέσεις της ορμόνης σε όλη τη ζωή. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι διαφορετικός από τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος προκαλείται κυρίως από ανθυγιεινή διατροφή.

Το πειραματικό εμβόλιο στοχεύει συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία επιτίθενται στα βήτα κύτταρα. Και όπως διαπιστώθηκε κατά την εξέταση των εθελοντών, εβδομαδιαίες δόσεις του εμβολίου για διάστημα τριών μηνών οδήγησαν σε σημαντική πτώση των επιπέδων αυτών των αιμοσφαιρίων. Διαπιστώθηκε επίσης πως η λειτουργία των βήτα κυττάρων βελτιώθηκε περισσότερο σε όσους από τους εθελοντές χορηγήθηκε το εμβόλιο, σε σύγκριση με εκείνους τους εθελοντές που λάμβαναν μόνο ινσουλίνη. Σημαντική παράμετρος στην όλη προσπάθεια είναι το γεγονός ότι άλλα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος έμειναν ανέπαφα από τη θεραπεία.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι το όνειρο κάθε ανοσολόγου να αποκλείσει ένα μόνο υποσύνολο των δυσλειτουργικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς να καταστραφεί ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα» δηλώνει ο επικεφαλής καθηγητής Λόρεν Στάιμαν. Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να θριαμβολογεί κανείς λέγοντας πως νίκησε τον διαβήτη. Απαιτούνται ακόμη, όπως σημειώνουν, πολλές δοκιμές σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων, ώστε να διαπιστωθεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Στάιμαν, η επίδραση του εμβολίου φαίνεται να διαρκεί περίπου δύο μήνες και μετά απαιτούνται περιοδικές δόσεις για την ανανέωση της δράσης του.

πηγη:pestanea

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *