Ακλόνητη η Δ.Ο.Υ. του κ. Βρούτση

Περίεργη εξαίρεση από το σχέδιο συγχώνευσης των Δ.Ο.Υ. της χώρας φαίνεται να δρομολογείται για την εφορία της Νάξου. Το leaks.gr έχει το θέμα.

Τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης συνδέουν τη συγκεκριμένη μεθόδευση με ευθεία παράμβαση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση ο οποίος κατάγεται από εκεί.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το υπουργείο χρησιμοποιεί τι εξής επιχείρημα: Αναφέρει ότι η Νάξος αποτελεί νησιωτικό κόμβο στις Κυκλάδες και ως εκ τούτου η τοπική Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί. Η πραγματικότητα λέει άλλα καθώς «κόμβος» θεωρείται το νησί με τις περισσότερες αφίξεις και απόπλους πλοίων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση “κόμβο” αποτελεί το νησί της Πάρου.

Μια ακόμη προϋπόθεση παραμονής των Δ.Ο.Υ. είναι οι μεγάλες εισπράξεις. Όμως και η συγκεκριμένη προδιαγραφή δεν πληρείται στην περίπτωση της Δ.Ο.Υ. Νάξου.

Οι αντιδράσεις

Εκτός, όμως, από τις τη μεθόδευση παραμονής της Δ.Ο.Υ. Νάξου, στελέχη της φορολογικής διοίκησης επισημαίνουν ότι το σχέδιο συγχωνεύσεων των Δ.Ο.Υ. αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας, καθώς χιλιάδες νησιώτες θα είναι υποχρεωμένοι να ταλαιπωρούνται με πολυέξοδες μετακινήσεις για τη διεκπεραίωση των οικονομικών τους υποθέσεων.

Από τα ενδουπηρεσιακά report πτοκύπτει ότι η συγκεκριμένη απόφαση καταργεί στην πράξη κάθε έννοια αποκέντρωσης και εντείνει την απομόνωση των νησιωτικών περιοχών, πολύ περισσότερο όταν οι κεντρικές υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία ομαλής μηχανογραφικής μετάβασης των υπό συγχώνευση υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης αποδιοργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών.

Τα προβλήματα που θα προκύψουν αναμένεται να επηρεάσουν και τα νησιά με έντονη τουριστική κίνηση και οικονομική δραστηριότητα, καθώς η κατάργηση νεαυραλγικών Δ.Ο.Υ. εκτιμάται ότι θα καταργήσει τον φορολογικό έλεγχο και θα δημιουργήσει μια ειδική οικονομική ζώνη φοροαπαλλαγής και ασυδοσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 16 δικηγόροι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία καταργούνται οι περισσότερες νησιωτικές ΔΟΥ, μεταξύ των οποίων και οι Δ.Ο.Υ. Τήνου, Άνδρου, Πάρου, Μυκόνου και Θήρας.

Οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα με υπογραφές δύο Υπουργών και γνωμοδότηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι μία απλή Υπουργική Απόφαση.

Από την άλλη πλευρά στελέχη της φορολογικής διοίκησης και γνώστες της κατάστασης στη νησιωτική Ελλάδα, επισημαίνουν ότι οι Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογούμενων ή των λογιστών τους, ή των δικηγόρων τους ή των συμβολαιογράφων τους.

Υπενθυμίζεται ότι με το υπάρχον -και ανύπαρκτο- σύστημα μηχανοργάνωσης, απαιτείται σε περισσότερες από σαράντα εργασίες η αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου.http://leaks.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *