Βλαστικά κύτταρα ρίχνουν φως στο σύνδρομο Down

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που δείχνει ότι τα άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο Down έχουν λιγότερες συνάψεις στα εγκεφαλικά τους κύτταρα καθώς και πιθανότατα να φέρουν βλάβες στα γονίδια που προστατεύουν το σώμα από τη γήρανση.

Το Σύνδρομο Ντάουν (Down Syndrome) είναι αποτέλεσμα της παρουσίας ενός επιπλέον χρωμοσώματος, συνήθως του εικοστού πρώτου. Μερικά από τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι:

  • Μαθησιακή δυσκολίαΧαμηλό IQ
  • Διάφορα διακριτικά φυσικά χαρακτηριστικά.

Για την έρευνα της, η επιστημονική ομάδα, υπό την ηγεσία ερευνητών του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison χρησιμοποίησε βλαστικά κύτταρα από δύο άτομα με Σύνδρομο Ντάουν. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες διαφοροποίησαν τα κύτταρα αυτά και τα μετέτρεψαν σε νεύρωνες ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν την νόσο.

Το ποιο σημαντικό εύρημα, λένε οι ερευνητές, είναι ότι οι νευρώνες των ατόμων με σύνδρομο Down
έχουν πολύ λιγότερες συνάψεις, περίπου το 60 % από όσες θα έπρεπε να έχουν κανονικά. Οι συνάψεις είναι δομές που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ νευρώνων με χημικά ή ηλεκτρικά μέσα.

«Ακόμα κι αν ο αριθμός των συνάψεων ανακτηθεί αργότερα, το παράθυρο έχει κλείσει και η ζημιά είναι μόνιμη», λέει η Anita Bhattacharyya που ηγήθηκε της έρευνας.


Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια που είχαν επηρεαστεί στα βλαστικά και εγκεφαλικά κύτταρα από το σύνδρομο και ανακάλυψαν ότι τα γονίδια για το επιπλέον χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα 21, είχαν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ιδίως αυτά που είναι υπεύθυνα για την επιδιόρθωση βλαβών που οφείλονται στις βλάβη ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν πρόωρη γήρανση. Αυτός είναι και ο λόγος που τα άτομα με σύνδρομο Down παρουσιάζουν πολύ συχνά σημάδια πρόωρης γήρανσης, λένε οι ερευνητές.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, η Carol Boys, διευθύνουσα σύμβουλος του Συνδρόμου Ντάουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε. ” Η μελέτη είναι πολύ ενδιαφέρουσα, και αποτελεί ένα βήμα εμπρός για να μάθουμε πως ένα παραπάνω χρωμόσωμα μπορεί να μας επηρεάσει. Ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα η μελέτη αυτή σε συνδυασμό με άλλες να οδηγήσει ακόμα και στην ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας για το σύνδρομο Down”

http://www.stemcellsfreak.com/2013/05/stem-cells-down-syndrome.html

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *