Eκκαθαριστικά με «βόμβες» για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου

Αλαλούμ επικρατεί με την παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% στις συντάξεις που έπαιρναν το 2012 οι συνταξιούχοι του Δημοσίου αποκαλύπτεται από τις βεβαιώσεις που τους στέλνει τώρα το υπουργείο Οικονομικών για να συμπληρώσουν τη φετινή τους δήλωση…

Σε άλλες περιπτώσεις το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρέλειψε να πράξει αυτό που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε να κάνουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το ίδιο το δημόσιο στους εν ενεργεία υπαλλήλους του: να παρακρατήσει δηλαδή τμηματικά από τις συντάξεις την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (1%-4%) κατά τη διάρκεια του 2012, ώστε στην εκκαθάριση φόρου εισοδήματος που θα γίνει φέτος να μην χρειαστεί να πληρώσουν έως και δύο συντάξεις μαζεμένες σαν πρόσθετο φόρο.

Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, στη βεβαίωση αποδοχών δε φαίνεται να έχει γίνει παρακράτηση που όμως οι συνταξιούχοι βλέπουν στα εκκαθαριστικά που ελάμβαναν να γινόταν κατά το 2012.

Επισήμως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πάρει ακόμα θέση, αν και ερωτήθηκε, αλλά στις απορίες των πολιτών οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου απαντούν ότι «η εισφορά αλληλεγγύης δεν αναγράφεται στη βεβαίωση του 2012 γιατί στους συνταξιούχους του δημοσίου άρχισε να παρακρατείται από τον Απρίλιο του 2013  και όχι από πέρυσι. Η εισφορά, η οποία αναγράφεται στο τριμηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, αφορά σε κρατήσεις και όχι εισφορά αλληλεγγύης, βάσει και του Ν.3865/2010».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το protothema.gr σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μισθωτούς και συνταξιούχους, στις βεβαιώσεις αυτές δεν αναγράφεται ποσό κρατήσεων της έκτακτης εισφοράς. Για ποιο λόγο; Επειδή το 2012 δεν παρακρατήθηκε ο αντίστοιχος φόρος. Το υπουργείο Οικονομικών δηλαδή που επέβαλε σε όλους να προπληρώνουν  την εισφορά για να μην τους έρθει μαζεμένη φέτος στους, δεν φρόντισε να το πράξει και το ίδιο για τους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους.

Ως εκ τούτου θα κληθούν να πληρώσουν τώρα μαζεμένο τον κεφαλικό φόρο και για την κύρια σύνταξη  αλλά και για τις επικουρικές και για τυχόν άλλα εισοδήματα (πχ από ενοίκια) που είχαν και για τα πρόσθετα τεκμήρια που έχει ο καθένας (ΙΧ, ακίνητα κλπ), τα οποία συναθροίζονται όλα μαζί με τον πρόσθετο φόρο που θα προκύψει κατά την εκκαθάριση της φετινής τους δήλωσης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *