Google: Όταν δίπλα στο ονομά σου εμφανίζει την λέξη απάτη …

Πρέπει να διασφαλίζεται ότι η «αυτόματη συμπλήρωση» (auto-complete) λέξεων ή φράσεων οι οποίες πληκτρολογούνται στην μηχανή αναζήτησης Google δεν περιέχει προσβλητικούς ή δυσφημιστικούς όρους, αποφάνθηκε χθες το …
ανώτατο γερμανικό δικαστήριο.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αφορούσε γερμανό επιχειρηματία, δίπλα στο όνομα του οποίου στο “Google.de” εμφανίζονταν οι λέξεις «σαϊεντολογία» και «απάτη». Η εταιρεία θα πρέπει στο εξής να αποσύρει δυσφημιστικούς συνδυασμούς, όταν τίθενται υπόψη της.

«Η ιδιωτική ζωή ενός προσώπου παραβιάζεται εφόσον ο συνειρμός που δημιουργείται από την λειτουργία της αυτόματης συμπλήρωσης είναι αναληθής», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, διευκρινίζεται ωστόσο ότι η Google δεν θα χρειαστεί να «αποστειρώσει» το σύνολο του αρχείου της. «Ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος μόνο εφόσον ενημερωθεί για κάποια παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων», σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Η χθεσινή απόφαση ακυρώνει προηγούμενες αποφάσεις δύο γερμανικών δικαστηρίων, οι οποίες είχαν κατά το παρελθόν αποδεχθεί το επιχείρημα της Google ότι δεν ασκεί τον έλεγχο επί των συνδυασμών των λέξεων που προτείνει η λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης, αλλά ότι οι συνδυασμοί προέκυπταν από την συχνότητα της υποβολής τους ως λέξεις-κλειδιά από τους χρήστες.

Ο εκπρόσωπος της Google Κέι Όμπερμπεκ εξέφρασε έκπληξη και απογοήτευση για την απόφαση, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να θεωρείται η εταιρεία του υπεύθυνη για τις αναζητήσεις των χρηστών, αλλά δήλωσε ανακουφισμένος που δεν επιβλήθηκε ο εκ των προτέρων έλεγχος όλων των όρων που εισάγονται στην μηχανή αναζήτησης.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι πρόσφατα η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Γερμανίας Μπετίνα Βουλφ είχε υποβάλει μήνυση στην Google, διότι δίπλα στο όνομά της εμφανίζονται λέξεις και φράσεις που υπονοούσαν ότι στο παρελθόν εργαζόταν ως συνοδός κυρίων. Η υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί σύντομα σε δικαστήριο του Αμβούργου.

Μιλώντας με έναν ειδικό στην προώθηση ιστοσελίδων τον υπεύθυνο της dreamweaver.gr Θανάση Δαβαλά που έχει οδηγήσει στην 1η σελίδα στο google εκατοντάδες επιχειρήσεις μας ενημέρωσε ότι η google αντικειμενικά δεν μπορεί να φέρει ευθύνη αφού τα αποτελέσματα της προκύπτουν απο ειδικούς αλγόριθμους που απλά εξετάζουν σε κάθε φράση κλειδί τις ιστοσελίδες που τις περιέχουν εμφανίζοντας αυτές με σειρά κατάταξης που προκύπτουν μέσω των προαναφερθέντων αλγόριθμων.

Εξάλλου ο καθένας σήμερα μπορεί να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα. Αν το περιεχόμενο της είναι δυσφημιστικό με την αυτή λογική θα διώκαμε την εταιρεία που την φιλοξενεί; 

Είναι αδύνατο π.χ. για την google άν σε μια ιστοσελίδα υπάρχει το όνομα μιας εταιρείας και στον τίτλο της η λέξη απάτη να αντιληφθούν οι αλγόριθμοι του google το ζήτημα αυτό. Τελείως διαφορετικό ζήτημα είναι αν αυτό θα είχε προκύψει μέσω διαφήμισης στο internet όπου εκεί η google οφείλει να πραγματοποιεί σχετικούς ελέγχους

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *