Τι λέει η επιστήμη για το green coffee ;

Από τις αρχές του έτους ακούμε συνέχεια στα διάφορα ΜΜΕ και το Internet για το green coffee. Οι ειδικοί λένε διάφορα, όπως ότι είναι το νέο «μαγικό συστατικό» για αδυνάτισμα, ότι έχει ισχυρές διαιτητικές ικανότητες, ότι καταπολεμά τα συμπτώματα της γήρανσης κλπ. Με λίγα λόγια κάνει θαύματα.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη για το green coffee.

Τι είναι οι πράσινοι κόκκοι καφέ;
Οι πράσινοι κόκκοι καφέ δεν προέρχονται από κάποιο νέο μυστηριώδες είδος καφέ. Είναι κόκκοι καφέ που απλά δεν έχουν υποστεί καβουρδισμό. Ο καβουρδισμός (ψήσιμο) είναι μία διαδικασία που δίνει στους πράσινους κόκκους το χρώμα και το άρωμα που ξέρουμε.

Η διαδικασία αυτή αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό ένα συστατικό που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ. Εκτός από το χλωρογενικό οξύ, οι πράσινοι κόκκοι χάνουν επίσης την περιεκτικότητα του σε διάφορες άλλες βιταμίνες και στοιχεία που περίεχουν.

Οι διάφοροι ειδικοί λένε ότι τάχα ο πράσινος καφές είναι η πιο πλούσια πηγή που ξέρουμε σήμερα σε χλωρογενικό οξύ.

Σύμφωνα όμως με την Wikipedia και το Autoimminity Research Foundation, το χλωρογενικό οξύ δεν υπάρχει μόνο στο πράσινο καφέ. Αντίθετα, υπάρχει σε πολλά ακόμη φυτά – συχνά σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα, όπως:

  • Ξερά δαμάσκηνα
  • Ροδάκινα
  • Mπαμπού
  • Μούρα
  • Ηλιόσποροι

Πράσινος καφές και αδυνάτισμα
Υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με το εκχύλισμα green coffee και το αδυνάτισμα. Παρακάτω, θα δούμε περιληπτικά μερικές από αυτές τις έρευνες.

Η πρώτη που θα αναφέρουμε πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, το 2006 και δημοσιεύθηκε στο έντυπο BMC Complimentary and Alternative Medicine. Οι ερευνητές ανάφεραν πως το χλωρογενικό οξύ:
Μείωσε σημαντικά τα τριγλυκερίδια
Προκάλεσε πολύ μικρή απώλεια βάρους

Η δεύτερη δημοσιεύτηκε το 2011, και αποτελεί στην ουσία μία βιβλιογραφικη έρευνα που συνοψίζει τα αποτελέσμα από πολλές, προηγούμενες έρευνες όπου το green coffee bean extract δοκιμάστηκε σε ποντίκια (όπως η προηγούμενη.) ανθρώπους.

Η έρευνα αυτή αναφέρει πως το εκχύλισμα πράσινου καφέ όντως έχει διαιτητικές ικανότητες, και μπορεί να προκαλέσει μικρή απώλεια κιλών. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έγραψαν πως «η μέση απώλεια που μπορεί να αναμένει κάποιος από την χρήση σκευάσματος πράσινου καφέ είναι μικρή».

Το 2012 δημοσιεύτηκε, στο έντυπο Diabetes Metabolic Syndrome and Obesity, μια άλλη έρευνα σχετικά με το green coffee. Αυτή είναι και η πιο «διάσημη» έρευνα, που αναφέρουν και οι περισσότερες εταρείες που πουλάνε χάπια green coffee για να πείσουν τον κόσμο να τα αγοράσει.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 16 παχύσαρκοι άντρες και γυναίκες, που έπαιρναν ένα συμπλήρωμα green coffee για μία περίοδο 22 εβδομάδων. Η έρευνα αυτή κατέληξε πως η ημερήσια λήψη 400-1200 mg green coffee μπορεί να προκαλέσει απώλεια 2-4 κιλώ το μήνα. Η έρευνα αυτή έχει 2 μεγάλα μειονεκτήματα:
α) Πραγματοποιήθηκε στην Ινδία
β) Συμμετείχαν πολύ λίγα άτομα

Πολλοί ειδικοί έχουν αποκαλέσει για αυτό τον λόγο την έρευνα ως μη αξιόπιστη ή ακόμα και στημένη!

Μετά από μερικούς μήνες, η ίδια ερευνητική ομάδα δημοσιεύσε μία ακόμα έρευνα. Σε αυτήν ανάφεραν παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά το αδυνάτισμα. Η διαφορά με την προηγούμενη ήταν ότι πραγματοποιήθηκε πάνω σε διαβητικά άτομα (τύπος-2). Οι ερευνητές ανάφεραν ότι το green coffee φάνηκε να έχει θεραπευτική δράση επειδή όλα τα συμπτώματα του διαβήτη μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Και αυτή η έρευνα όμως είχε τα ίδια προβλήματα με την προηγούμενη.

Το πόρισμα για το Green Coffee
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα συμπληρώματα green coffee πράγματι μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα. Όμως αυτή η βοήθεια είναι πολύ μικρή, 1 μέχρι 3 κιλά τον μήνα. Επίσης ίσως να βοηθάει και σε άλλους τομείς της υγείας, ίσως όμως να έχει και επικύνδενες παρενέργειες. Όλες οι έρευνες πάνω σε ανθρώπους ήταν είτε με πολύ μικρό δείγμα είτε είχαν άλλα προβλήματα.

Αντί να αγοράσετε χάπι, βγήτε έξω και περπατήστε μισή ώρα. Θα γλιτώσετε τα χρήματά σας και θα έχετε πολλά περισσότερα οφέλη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *