MORNING STAR: Οι Έλληνες δημοσιογράφοι αψηφούν τον «πολιτιστικό βανδαλισμό»

Οργισμένη δήλωση Προέδρου IFJ

Οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, στην Ελλάδα, αψήφησαν την κυβερνητική εντολή να κλείσουν την συνεχή ροή της ζωντανής μετάδοσης.
Η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο κόπηκαν, μετά το επίσημο κλείσιμο της ΕΡΤ…
Η ριζική επίθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τον δημόσιο τομέα των μέσων ενημέρωσης έρχεται σε αντίθετη με αυτή των τους εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του «σοσιαλιστικού» ΠΑΣΟΚ…


Όλοι οι 2.700 υπάλληλοι της ΕΡΤ απολύθηκαν.

Η κυβέρνηση λέει ότι το κλείσιμο είναι απαραίτητο για να σταματήσει η “απίστευτη σπατάλη” και έρχεται μετά απο πίεση από την “τρόικα” – ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ – για να επιταχυνθεί μια μαζική σφαγή των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης.


Οι Ενώσεις των Δημοσιογράφων ξεκίνησαν απεργίες σε όλη τη χώρα, σταματώντας τα ειδησεογραφικά προγράμματα της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Και δύο μεγαλύτερες ομοσπονδίες στην Ελλάδα κάλεσαν για 24ωρη γενική απεργία για τις απολύσεις.


Η υποστήριξη στο προσωπικό της ΕΡΤ πλημμυρίζει από όλες τις πλευρές, με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, που προσφέρει στον τηλεοπτικό οργανισμό, την χρήση του δικού του τηλεοπτικού σταθμού, το Κανάλι 902, για να διατηρήσει τα προγράμματά του σε λειτουργία.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε το κλείσιμο ως «παράνομο».

Η κυβέρνηση έχει πει ότι η ΕΡΤ θα ξανανοίξει σε απροσδιόριστη ημερομηνία, αλλά οι εργαζόμενοι υποψιάζονται ότι θα επανεμφανιστεί τελικά ως μια κατακρεουργημένη υπηρεσία χωρίς να είναι σε θέση να κάνει ποιοτικά ρεπορτάζ ή προγραμματισμό.

Μηνύματα αλληλεγγύης έφταναν από όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Jim Μπουμέλα είπε στους εργαζόμενους της ΕΡΤ : «Αυτό που σας συμβαίνει, σπάει τις καρδιές μας Μας κάνει αποφασισμένους να πολεμήσουμε στο πλευρό σας..

“Είμαστε οργισμένοι με το γεγονός ότι εσείς, οι οικογένειες και τα παιδιά σας, πρέπει να υποχρεωθείτε να πληρώσετε για μια κρίση που δεν δημιουργήσατε”.

Η γενική γραμματέας της Εθνική Ένωσης Δημοσιογράφων της Βρετανίας, Michelle Stanistreet , καταδίκασε τον “πολιτιστικό βανδαλισμό” της Αθήνας, ο οποίος ήταν “μια άμεση επίθεση στη δημοκρατία σε μια εποχή, που οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει.

«Χρειάζονται μια αξιόπιστη πηγή ειδήσεων σε αυτή απελπισμένη στιγμή για τη χώρα, με αυτήν την οικονομική κατάσταση και την άνοδο των επικίνδυνων ακροδεξιών ομάδων», δήλωσε.

“Οι Δημόσιες υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικών φορέων, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και την εμπορική επιτακτική ανάγκη, είναι η ψυχή των ελεύθερων και ανοικτών κοινωνιών”

Μετάφραση: LEFTeria-news

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *