Το τραγούδι σταματά το ροχαλητό !

Μερικές απλές φωνητικές ασκήσεις την ημέρα είναι αρκετές για να “νικήσουν”το ροχαλητό, σύμφωνα με μία νέα κλινική μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Exeter στο Λονδίνο. 

Αφορμή για την μελέτη στάθηκε η διαπίστωση μιας δασκάλας φωνητικής ονόματι Άλις Ότζει, η οποία σχεδίασε ένα πρόγραμμα φωνητικών ασκήσεων που στοχεύουν το λαιμό και βελτιώνουν το χρόνιο ροχαλητό αλλά και την υπνική άπνοια. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η Άλις παρακολουθούσε 30 άτομα με χρόνιο πρόβλημα ροχαλητού και τους έβαζε να κάνουν τις φωνητικές ασκήσεις για λίγα λεπτά, κάθε μέρα για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Μέτα το πέρας της έρευνας, το ροχαλητό των ασθενών είχε βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με 30 άλλους που δεν ακολούθησαν κάποια θεραπεία.

«Η Άλις μου είπε ότι ένας αριθμός ανθρώπων που είχαν δοκιμάσει τις ασκήσεις της παρουσίασε σημαντική βελτίωση στο ροχαλητό. Έτσι, κανόνισα να γίνει η κλινική μελέτη. Όπως μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Το τελικό μας πόρισμα είναι ότι μερικά λεπτά φωνητικών ασκήσεων σε καθημερινή βάση είναι αρκετά για να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και να μειώσουν το ροχαλητό.” είπε ο Malcolm Hilton, ωτορινολαρυγγολόγος και πρώτος συγγραφέας της έρευνας.

“Όλοι οι συμμετέχοντες βρήκαν τις ασκήσεις πολύ εύκολες. Η έρευνα μας μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες χωρίς νυστέρι για τα άτομα με σοβαρό πρόβλημα ροχαλητού και υπνικής άπνοιας. Βέβαια, εκτός από τις φωνητικές ασκήσεις, καλό είναι κάποιος να κάνει και άλλες αλλαγές στη ζωή του, όπως για παράδειγμα να χάσει κιλά αν είναι παχύσαρκος ή να κόψει το κάπνισμα”  κατέληξε ο Ηilton.


Σχετικά Άρθρα

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *