WSJ: Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δισεκατομμυρίων εμπλέκει κυπριακές τράπεζες

Σε κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σχετικά με υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο (και σε άλλες χώρες) από παράνομες δραστηριότητες στις ΗΠΑ…

αναφέρεται άρθρο του Charles Forelle στην εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο: «Στα ίχνη των χρημάτων, η κυπριακή διασύνδεση της Liberty Reserve («Follow the Money: Liberty Reserve’s Cypriot Connection»).

Πρόκειται όπως επισημαίνεται για μια σημαντική υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, την ώρα που η Κύπρος αρνείται να αποδεχθεί ανάλογες κατηγορίες που περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα ανεξάρτητων ερευνών.

Το κατηγορητήριο στο αμερικανικό δικαστήριο απήγγειλε την Τρίτη κατηγορίες σε μια ομάδα ανθρώπων για ξέπλυμα χρήματος μέσω της εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, Liberty Reserve. Το σύστημα της Liberty Reserve επέτρεπε την μεταφορά χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες όπως την υποκλοπή πιστωτικών καρτών, τις διαδικτυακές «πυραμιδωτές» επενδύσεις χρημάτων, την παιδική πορνογραφία και άλλα εγκλήματα.

Το κατηγορητήριο προβλέπει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Liberty Reserve και των εμπλεκομένων ατόμων, ενώ αναφέρονται 45 τραπεζικοί λογαριασμοί που φαίνεται ότι διασυνδέονται με την παράνομη δραστηριότητά της.

Οπως σημειώνεται, οι 22 από τους εν λόγω λογαριασμούς βρίσκονται σε τέσσερις κυπριακές τράπεζες υπό την οναμασία διαφόρων εταιρειών. Οι τέσσερις τράπεζες που φέρονται ως εμπλεκόμενες στην υπόθεση είναι η Ελληνική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η EuroBank και η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως. Αναφέρεται ακόμη πως εκπρόσωποι των τραπεζών απέφυγαν να απαντήσουν στα ερωτήματα του δημοσιογράφου.

Οι εταιρείες που φέρονται να διατηρούν λογαριασμούς στην Κύπρο είναι οι: Ediago Holding Ltd, Serpentino Ltd, Oriata Ltd, Travertine Ltd, Marania Ltd, Makelina Ltd, Elano Consulting Ltd, Manueta Ltd, Phaerman Management Ltd, Sandstein Ltd, Unida Ltd, Fleureen Ltd, ο φερόμενος εγκέφαλος Αρθουρ Μπουντόφσκι και δύο από τους συλληφθέντες κατηγορουμένους Azzeddine El Amine και Allan Esteban Hidalgo Jimenez.

Εκτός της Κύπρου, η Liberty Reserve (με έδρα την Κόστα Ρίκα) χρησιμοποιούσε μέσω καταθέσεων εικονικών εταιρειών τράπεζες της Κίνας, Ρωσίας, Χονγκ Κονγκ, Μαρόκο, Ισπανίας και Αυστραλίας. Το ύψος του χρήματος που «ξεπλύθηκε» συνολικά υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπήρξε συνεργασία των αμερικανικών αρχών με τις αρχές όλων των χωρών που κατονομάζονται.

Ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος, Αρθουρ Μπουντόφσκι, συνελήφθη στην Ισπανία, ενώ τρεις άλλοι από τους κατηγορούμενους στις ΗΠΑ.

Στην ΜΟΚΑΣ παραπέμπει η Κυβέρνηση

Στην Μονάδα καταπολέμησης αδικημάτων συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) παρέπεμψε η Κυβέρνηση σε σχέση με το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ερωτηθείς για το θέμα μετά την συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, απάντησε ότι έχει ήδη δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις η Επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ.

«Για όσους έχουν ήδη μπει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας (Wall Street Journal) θα δουν ότι έχει δώσει πολύ σημαντικές και αποφασιστικές απαντήσεις η κ. Παπακυριακού της ΜΟΚΑΣ, παραπέμπουμε εκεί γιατί όντως οι απαντήσεις αυτές είναι πάρα πολύ τεκμηριωμένες», όπως είπε.

Η κ. Παπακυριακού σε δηλώσεις τις οποίες παραθέτει το σχετικό δημοσίευμα, αναφέρει ότι η εταιρεία Makelina που φαίνεται να είναι συνδεδεμένη με την υπόθεση της Liberty Reserve είναι εταιρεία του Μπελίζ.

Όπως αναφέρει η κ. Ρωσσίδου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γραφείο της είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές από το 2012 για την υπόθεση και έχει παραχωρήσει συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τραπεζικά έγγραδφα.

Προσθέτει ακόμη ότι κυπριακές τράπεζες έχουν δώσει πληροφόρηση για ύποπτες συναλλαγές που σχετίζονται με την υπόθεση και ότι κάποια κεφάλαια σε κυπριακούς λογαριασμούς έχουν ήδη παγώσει.

Δεν διατηρεί λογαριασμό της Liberty Reserve η Τρ.Αναπτύξεως

Δεν διατηρεί λογαριασμό της Liberty Reserve, ούτε και διεξήγαγε οποιαδήποτε συναλλαγή με την εταιρεία αυτή, ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Αναπτύξεως.

Η Τράπεζα Αναπτύξεως αναφέρει ότι τήρησε πιστά όλους τους κανονισμούς για πρόληψη και καταπολέμηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ότι «πάγια τακτική της είναι η απόλυτη, συνεπής, πιστή και αυστηρή εφαρμογή όλων των σχετικών ρυθμίσεων και κανονισμών».

Ως εκ τούτου, προστίθεται, η Τράπεζα «λαμβάνει συστηματικά και με συνέπεια τα απαιτούμενα μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση παράνομων χρηματοοικονομικών συναλλαγών και προς τούτο συνεργάζεται όποτε κρίνεται αναγκαίο με την ΜΟΚΑΣ».

Η Ελληνική Τράπεζα είχε ενημερώσει την ΜΟΚΑΣ

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της αναφορικά με το θέμα της δίωξης της εταιρείας Liberty Reserve, από τις αρχές των ΗΠΑ, η Ελληνική Τράπεζα διευκρίνισε σήμερα, ότι «ενεργώντας προληπτικά και έγκαιρα, εντόπισε λογαριασμούς που αναφέρονται στη συγκεκριμένη δίωξη και έλαβε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα» και πως «εκεί όπου κρίθηκε αναγκαίο, προέβη σε ενημέρωση της Αρμόδιας Αρχής, δηλαδή της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), από τον Ιανουάριο του 2012».

Όπως σημειώνει η Ελληνική Τράπεζα, από τότε είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τη ΜΟΚΑΣ, η οποία με την σειρά της συνεργάζεται με τις αμερικάνικες Αρχές.
«Οι πιο πάνω ενέργειες καταδεικνύουν έμπρακτα την πλήρη δέσμευση της Ελληνικής Τράπεζας στην καταπολέμηση του παράνομου χρήματος», όπως προστίθεται.

http://www.news24.com.cy

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *