«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με την υπερβολική προώθηση της ασπιρίνης»

Το τελευταίο καιρό, υπάρχει αυξανόμενη συζήτηση για το αν όλοι οι ενήλικοι άνω των 50 ετών πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά, ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους (π.χ. καρδιά), ακόμα και αν είναι απόλυτα υγιής.

Νέα μελέτη του Warwick Medical School λέει πως αυτή η πρακτική αυτή πρέπει να αποφεύγεται. Γιατί, ναι μεν η προληπτική λήψη ασπιρίνης προστατεύει από κάποιες ασθένειες, αυξάνει δε σημαντικά το κίνδυνο να εμφανιστούν άλλες, όπως για παράδειγμα αιμορραγία στον εγκέφαλο και το στομάχι.

Η ασπιρίνη κάνει το αίμα μας λιγότερο «κολλώδες», και έτσι μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων, που με την σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ορισμένες νέες μελέτες υποδηλώνουν ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Για αυτό το λόγο η ασπιρίνη χορηγείτε σε άτομα που έχουν πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο στο παρελθόν, όπου και τα ιατρικά οφέλη είναι σαφή.

Ωστόσο, έχουν σημειωθεί εκκλήσεις τον τελεταίο καιρό από διάφορους ειδικούς για να δίνετε η ασπιρίνη «προληπτικά» σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

Σκοπός της έρευνας ήταν να αξιολογήσει τα υπάρχοντα στοιχεία από το NHS Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και να διαπιστώσει αν οι εκκλήσεις αυτές έχουν κάποια βάση.

Ο καθηγητής Aileen Clarke, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε στο BBC: «Υπάρχει μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στους κινδύνους και τα οφέλη που προκύπτουν από την ημερήσια λήψη ασπιρίνης. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία που για να συμβουλεύουσμε έναν υγιή 50χρονο να πάρει ασπιρίνη προληπτικά. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με την υπερβολική προώθηση της ασπιρίνης.»

Πηγή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *