Υπάρχει χρόνος διαβουλεύσεων για κυβέρνηση, λέει ο Ναπολιτάνο

Προτροπή για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις πριν συγκληθεί σε σώμα η νέα Βουλή και η Γερουσία έκανε σε…

παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που τονίζει ότι «δεν είναι δυνατό να επισπευσθούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Σε ανακοίνωση της προεδρίας σημειώνεται ότι «υπάρχουν πολλαπλές δυσκολίες» που δεν επιτρέπουν την σύγκληση των σωμάτων «νωρίτερα από την [Πέμπτη] 15η Μαρτίου».

Ακόμη επισημαίνεται ότι «υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για την προετοιμασία των διαβουλεύσεων του προέδρου της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης».

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα οι διαβουλεύσεις του προέδρου πρόκειται να ξεκινήσουν στις 20 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, στις 18 Μαρτίου αναμένεται να κάνει γνωστή την ετυμηγορία του το δικαστήριο του Μιλάνου στο οποίο εκδικάζεται η υπόθεση «Ρούμπι-γκέιτ», στο πλαίσιο της οποίας ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται ότι ενέχεται σε προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία. Τυχόν καταδίκη του Καβαλιέρε φαίνεται πως θα αλλάξει σημαντικά το σκηνικό.

Σε κάθε περίπτωση, το μετεκλογικό αδιέξοδο βαραίνει σημαντικά στις αποφάσεις του Ναπολιτάνο για το σχηματισμό μίας βιώσιμης κυβέρνησης αλλά και στις κινήσεις των κομμάτων σε ένα πολιτικό τοπίο ριζικά διαφορετικό από το παραδοσιακό σκηνικό Αριστέρας-Δεξιάς.

Με τον Μπέπε Γκρίλο να δηλώνει ότι αποκλείει τη συνεργασία, την Κεντροαριστερά να θέλει να θέσει το Κίνημα 5 Αστέρια προ των πολιτικών ευθυνών του με μία δελεαστική πρόταση και τον Μπερλουσκόνι να καραδοκεί για να κερδίσει –αν τα καταφέρει– ψήφους από τους άλλους δύο, η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης παραμένει στον αέρα.

Ο πρόεδρος, αν οι προσπάθειες του Μπερσάνι (που λογικά θα πάρει εντολή σχηματισμού καθώς το Pd έχει τη πλειοψηφία στη Βουλή) δεν ευοδωθούν, σκέφτεται να διορίσει μεταβατική τεχνοκρατική κυβέρνηση, με μη πολιτικό πρωθυπουργό, αναφέρουν τα ιταλικά μέσα.

Αξιωματούχος είπε μάλιστα στο Reuters ότι ο Ναπολιτάνο θέλει κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και τον μεγαλύτερο δυνατό χρόνο θητείας.

Η προσπάθεια μάλλον θα προσκρούσει (και αυτή) στον σκόπελο Γκρίλο που αποκρούει το ενδεχόμενο να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση. Ένας τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα ήταν το φύλλο συκής στις επιδιώξεις των πολιτικών, ξεκαθάρισε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *