Πρωταθλητής σε παραμπεπτικά γιατρός στη Βόρεια Ελλάδα

Συνεχίζεται η υπερσυνταγογράφηση, 10 εκατ.εντολές το μήνα
Όσος ο πληθυσμός της Ελλάδας, τόσα και τα παραπεμπτικά που…
κάνει μήνα γράφονται για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπεία. Μόνο τον Ιανουάριο ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία προδίδουν πως συνεχίζεται η υπερβολική συνταγογράφηση. Μάλιστα, όπως γράφει η «Καθημερινή», τον περασμένο Ιανουάριο ο αριθμός των παραπεμπτικών έφτασε τα 10.450.700, κάτι που αντιστοιχεί σε συνολική δαπάνη 77.355.022 ευρώ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο συγκεκριμένος μήνας δεν αποτελούσε εξαίρεση αφού τον προηγούμενο Οκτώβριο τα παραπεμπτικά που συνταγογραφήθηκαν ήταν 10.682.892 (77.247.260 ευρώ), ενώ προκύπτει ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας για επιβολή ποινών στους γιατρούς που έγραφαν αδικαιολόγητα υψηλό αριθμό εξετάσεων μείωσε τον όγκο τους αρχικά το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο- κατά 20%- αλλά αυξήθηκαν ξανά τον Ιανουάριο.

Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις που προκύπτουν από τους ελέγχους του ΕΟΠΥΥ. Η «Καθημερινή» αναφέρει πέντε υποθέσεις γιατρών που έκαναν… πρωταθλητισμό σε αυτό τον τομέα.

1. Γιατρός φυσικής αποκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα όχι μόνο ήταν ο πρώτος στην ειδικότητά του σε κόστος παραπεμπτικών για φυσικοθεραπεία, αλλά η σχετική δαπάνη ήταν 20,55 φορές υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητάς του. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 εκτελέστηκαν παραπεμπτικά που έγραψε ο συγκεκριμένος γιατρός για 1.360 συνεδρίες φυσικής αποκατάστασης σε 84 ασφαλισμένους, συνολικού κόστους 95.200 ευρώ.

2. Γιατρός της ίδιας ειδικότητας, επίσης από τη Βόρεια Ελλάδα, έγραψε παραπεμπτικά για φυσικοθεραπείες κόστους 13,47 φορές υψηλότερου σε σχέση με τους άλλους γιατρούς της ειδικότητάς του.

3. Ορθοπεδικός στην Κρήτη, έγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ παραπεμπτικά για εξετάσεις 14,55 φορές υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητας. Για 713 ασφαλισμένους έδωσε παραπεμπτικά συνολικής δαπάνης 117.445 ευρώ.

4. Καρδιολόγος στην Αττική ήταν πρώτος σε κόστος παραπεμπτικών για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις μεταξύ των συναδέλφων του με δαπάνη 13,49 φορές υψηλότερη του μέσου όρου της ειδικότητας. Εκτελέστηκαν το πρώτο τρίμηνο εντολές για εξετάσεις/ ιατρικές πράξεις που είχε γράψει συνολικής δαπάνης 57.911 ευρώ σε 468 ασφαλισμένους.

5. Καρδιολόγος, πάλι στην Αττική «ήρθε» δεύτερος στη σχετική λίστα αφού κατά το πρώτο τρίμηνο 2013 έγραψε παραπεμπτικά με συνολική δαπάνη 12,77 φορές υψηλότερη του μέσου όρους της ειδικότητας . Εκτελέστηκαν εντολές για εξετάσεις/ιατρικές πράξεις δαπάνης 79.878 ευρώ σε 619 ασφαλισμένους.

Για αυτό το λόγο, έπειτα από την επεξεργασία αυτών των στοιχείων, οι 100 πρώτοι γιατροί σε κόστος παραπεμπτικών θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις γιατί υπερέβαιναν κατά πολύ τη μέση δαπάνη της ειδικότητάς τους.

Εάν οι λόγοι που θα εκθέσουν δεν είναι πειστικοί, τότε κινδυνεύουν να τεθούν εκτός συνταγογράφησης. Τον περασμένο Νοέμβριο, 59 συμβεβλημένοι γιατροί «αποκλείστηκαν» για τέσσερις μήνες από τη συνταγογράφηση (συνολικά είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις 87 γιατροί). Οι περισσότεροι εξ΄αυτών προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και με προσωρινή διαταγή «επέστρεψαν αμέσως στη συνταγογράφηση».

Πηγή: voria.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *