Σε κλίμα συναίνεσης το τρίτο ραντεβού των τριών πολιτικών αρχηγών

Η συνάντηση της Δευτέρας ήταν εκρηκτική, αλλά στο τετ -α- τετ της Τετάρτης επιτεύχθηκε η αποκλιμάκωση, με αποτέλεσμα να θεωρείται αναμενόμενο ότι κατά τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, που θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 το βράδυ, σήμερα Πέμπτη, θα ληφθούν πλέον αποφάσεις…

Στην ατζέντα των τριών πολιτικών αρχηγών είναι η οριστικοποίηση του σχεδίου για μεταβατικό φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και η λειτουργία της κυβέρνησης σε νέα βάση.

Ο Ευ.Βενιζέλος και ο Φ.Κουβέλης ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους, ενώ με το σταγονόμετρο δόθηκαν και οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησης χθες, Τετάρτη. Πάντως, όλα δείχνουν ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έγιναν βήματα συμβιβασμού από όλες τις πλευρές.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του πρωθυπουργού θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ, έχοντας εικόνα για τις απόψεις που επικρατούν μεταξύ των βουλευτών και των κορυφαίων στελεχών τους. Στη διάρκεια των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να εκφραστούν οι όποιες αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις, ώστε να μην υπάρξουν αργότερα αναταράξεις.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως αποφεύγεται η κλιμάκωση μιας κυβερνητικής και πολιτικής κρίσης και η συζήτηση θα περάσει από το ζήτημα της ΕΡΤ στην αναμόρφωση του πλαισίου της κυβερνητικής λειτουργίας, που συνδέεται με τον επικείμενο ανασχηματισμό και την επικαιροποίηση του προγράμματος συμφωνίας των τριών κομμάτων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα (τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Κουβέλης απέφυγαν χθες να αναφερθούν στην ΕΡΤ ονομαστικά, ενδεικτικό του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε) πρόκειται να συζητηθεί το σχέδιο του πρωθυπουργού για μεταβατικό φορέα με κάποιες τροποποιήσεις, που συμφωνήθηκαν με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφασιστεί η λειτουργία ενός μεταβατικού σχήματος που θα οδηγήσει στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να αποδέχθηκε τη μετάδοση αυτόνομου προγράμματος από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες που διατηρούσε η ΕΡΤ, με επαναπρόσληψη περίπου 1.200 εργαζομένων, με δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις (ή τετράμηνες συμβάσεις, κατά άλλες πληροφορίες).


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει την άμεση απόλυση όσων υπέγραψαν συμβάσεις το προηγούμενο 11μηνο, επί τρικομματικής κυβέρνησης, του προσωπικού του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», των Μουσικών Συνόλων και του μεγαλύτερου αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων, που φαίνεται ότι δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, το σχέδιο προβλέπει ακόμη άμεση έναρξη της διαδικασίας για τη δημιουργία νέου φορέα, ο οποίος θα εκπέμψει εντός του φθινοπώρου με περίπου 1.000 εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά να υπαναχωρήσει στο θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Newsroom ΔΟΛ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *