Περιστατικά φασισμού, βίαια επεισόδια και απειλές από ακροδεξιές οργανώσεις… καταγγέλλει η Κίνηση Αλληλεγγύης και Αντίστασης Βόρειας Εύβοιας

«Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ. ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ;»


Επιμέλεια: Γιώτα Περήφανου


Για πληθώρα περιστατικών φασισμού και ακραίων αντιδράσεων σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας κάνει λόγο η Κίνηση Αλληλεγγύης και Αντίστασης (Βόρειας Εύβοιας). Με σχετική τους ανακοίνωση τα μέλη της κίνησης τονίζουν, πως οι πολίτες δεν πρέπει να αφήσουν το ρατσισμό και το φασισμό…
να στιγματίσουν το πατροπαράδοτο παζάρι της Ιστιαίας, το οποίο βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη όπως έγινε πέρυσι όπου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής με αλλοδαπούς μικροπωλητές και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής :

«Είδαμε – και παραμείναμε απλοί θεατές – άτομα, μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης να υποκαθιστούν τις δημόσιες αρχές και με χρήση βίας να εκδιώχνουν και να βιαιοπραγούν σε βάρος άλλων ανθρώπων. Πολλοί έσπευσαν να τους δώσουν και συγχαρητήρια, οι πιο πολλοί όμως δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να δυσανασχετήσουν για την παντελή εγκατάλειψη της ίδιας μας της ζωής και την ανάθεσή της σε ένα μάτσο αδίστακτους φασίστες! Με τη συναίνεσή κάποιων, αλλά και της δημοτικής αρχής, της οποίας ο εκπρόσωπος καταδέχτηκε να συνοδευτεί στην τράπεζα από διμοιρία της Χρυσής Αυγής και όχι από την Ελληνική Αστυνομία».


Τα μέλη της κίνησης Αλληλεγγύης και αντίστασης φέρνουν στο φως της δημοσιότητας και άλλο ένα βίαιο περιστατικό το οποίο σημειώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες όταν ομάδα ατόμων της Χρυσής Αυγής που παραθέριζε στην περιοχή επιχείρησε να διώξει Βούλγαρους κατοίκους στο χωριό Ταξιάρχης Ιστιαίας ξυλοκοπώντας, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κίνησης, δύο οικογένειες τις οποίες μάλιστα δε δίστασαν και να ληστέψουν. 
Όπως περιγράφεται λεπτομερώς πάνω στη συμπλοκή γυναίκες έχασαν ολόκληρες τούφες από τα μαλλιά τους και ένα παιδί που έχει την ατυχία να είναι με ακρωτηριασμένα άνω άκρα έφτασε στο σημείο να αιμορραγεί από τα αφτιά του.

«Δεν μας απασχολεί αν οι δράστες ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής ή κάποιας άλλης ακροδεξιάς οργάνωσης (μιας που έσπευσαν επίσημα μέλη της Χρυσής Αυγής να διαψεύσουν πως οι δράστες σχετίζονται μαζί τους), αυτό που μας απασχολεί είναι το γεγονός πως ο φασισμός προελαύνει με όπλο το μίσος και ολόκληρη η  κοινωνία δεν κάνει τίποτα για αυτό».

«Ότι μετά τη διάλυση των ψευδαισθήσεων που επέφερε η οικονομική κρίση, φτάσαμε στο σημείο να χάσουμε και την ίδια την ανθρωπιά μας, να επενδύουμε στο μίσος και το ρατσισμό, λες και αυτά είναι η απάντηση, η λύση στο γεγονός πως μας κλέβουν το μέλλον και την ίδια μας την αξιοπρέπεια!!».


«Σε ότι αφορά εμάς, αρνούμαστε να συμφιλιωθούμε με την ιδέα πως ζούμε σε μια κοινωνία που διακατέχεται από το μίσος, το ρατσισμό και τη βία. Επιλέγουμε να πιστεύουμε πως η πλειοψηφία των ανθρώπων απορρίπτει το ρατσισμό και πως έχει το σθένος να αντισταθεί στο φασισμό, γιατί ξέρει πως ο φασισμός δεν σταματάει και δεν ξεδιψά αν δεν γευτεί αίμα».

«Δηλώνουμε πως δεν θα ανεχθούμε πλέον καμία τέτοια συμπεριφορά και θα είμαστε παρόντες για να δηλώσουμε όσο πιο εμφατικά μπορούμε την αντίθεσή μας στο ρατσισμό και την μηδενική μας ανοχή σε έκνομες συμπεριφορές».


«Πιστεύουμε πως στην δύσκολη εποχή που βιώνει ο τόπος, όσο ποτέ άλλοτε οι αρχές του τόπου οφείλουν ν’ αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του ρόλου τους για την επίτευξη ηρεμίας στην κοινωνία και τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας του κοινωνικού συνόλου. Απευθυνόμαστε μέσω αυτής της επιστολής και κάνουμε έκκληση:

• Στο Δημοτικό συμβούλιο να μην απαξιώσει με τη στάση του το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και να μην εκχωρήσει καμία αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής σε κάθε είδους τυχάρπαστες πολιτικοστρατιωτικές ή μη ομάδες.


• Στους επαγγελματικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής να συγκροτήσουν μέτωπο αντίστασης στα φαινόμενα αυτά και να κάνουν εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.

• Στην ίδια την Ελληνική Αστυνομία να αναλάβει τη δράση που απαιτείται για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της βίας.

• Και κυρίως τους συμπολίτες μας να μην στρέφουν αλλού το κεφάλι από τα εγκληματικά αυτά φαινόμενα αρκούμενοι σε κουβέντες καφενείου. Η αντίδραση δεν πρέπει να είναι ατομική, αλλά συλλογική, μαζική και καίρια».

Επιπλέον η Κίνηση Αλληλεγγύης και Αντίστασης με δεύτερη ανακοίνωση μιλάει για απειλές που δέχτηκαν τα μέλη της και συγκεκριμένα τονίζει: 

«Η κίνηση αλληλεγγύης και αντίστασης Β. Εύβοιας, με την ευκαιρία των παζαριών της Ιστιαίας και με το βεβαρυμένο παρελθόν της τοπικής οργάνωσης της χρυσής αυγής που πέρυσι σκίασε τη νομιμότητα και κάθε θεσμική εκτελεστική οργάνωση, ανέλαβε ουσιαστική δράση ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η αχαλίνωτη παραβατική συμπεριφορά και εφέτος».

«Στα περσινά παζάρια είδαμε χρυσαυγίτες να συνοδεύουν δημοτικούς υπαλλήλους στο καθήκον τους, ομάδες κρούσης να βιαιοπραγούν σε συνανθρώπους μας για λόγους που δεν τους αφορούσαν, και όλα αυτά με την αστυνομία απούσα. Αυτή τη φορά όμως η αστυνομία ήταν παρούσα, ανταποκρίθηκε στο ελάχιστο που ήταν υποχρεωμένη να πράξει μετά την εισαγγελική εντολή που έλαβε να περιφρουρήσει τα παζάρια, αποτέλεσμα της εισαγγελικής παραγγελίας που είχε ζητήσει η κίνησή μας».

«Ωστόσο, το πηγαίο μίσος της χρυσής αυγής οδήγησε ένα μέλος της στο να εξαπολύσει την φραστική επίθεσή του στην ειρηνική και απρόκλητη παρουσία της κίνησης με ύβρεις, χειρονομίες και απειλές τύπου “άμα δεν έχετε φύγει σε δέκα λεπτά θα έρθουμε και θα σας λιανίσουμε”, όλα αυτά παρουσία αστυνομικών, οι οποίοι όλως περιέργως δεν διαπίστωσαν καμία παράβαση».

«Αποκορύφωμα αποτέλεσε περιστατικό κατά το οποίο πολίτης αντέδρασε δικαιολογημένα, όντας αγανακτισμένος από την ασταμάτητη, χυδαία φραστική επίθεση που εξαπέλυε εναντίον του χρυσαυγίτης, όπου η αστυνομία (της οποίας τα όργανα υπήρξαν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες) προέβη σε προσαγωγές με άμεσο και έντονο τρόπο στον μεν και με συγκρατημένες συστάσεις στον δε».
«Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, αμελήθηκαν σαφώς οι αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας από τη συγκεκριμένη κρατική αρχή. Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει αυτό, από το γεγονός ότι η τοπική αστυνομική αρχή πήρε θέση ευνοϊκότερη προς κάποια οργάνωση, ότι έδρασε με γνώμονα την επιρροή της χρυσής αυγής σαν κόμμα και όχι το συνταγματικό και ουσιαστικό της καθήκον».
«Εμείς δίνουμε βάση στις απειλές του χρυσαυγίτη, δεν θέλουμε κανέναν να ζει υπό τον φόβο καμιάς νεοφασιστικής οργάνωσης που υποθάλπεται από έναν πολιτικό φορέα ο οποίος συντηρείται από τα χαμηλότερα ανθρώπινα ένστικτα και υπάρχει υπό το θεσμικό έλλειμμα ενός ασόβαρου κράτους με ευκαιριακές θεσμικότητες».
«Δηλώνουμε περίτρανα την στήριξη και την αλληλεγγύη μας προς στον προσαχθέντα για την άδικη προσαγωγή του, αλλά και στο σύνολο των συμπολιτών μας που υπήρξαν δέκτες παρόμοιων ύβρεων και απειλών. Οι υπεύθυνοι για κάθε ενδεχόμενη ενέργεια ενάντια τους, κατόπιν και της κατάφορης απειλής που εξέφρασαν, είναι σαφώς γνωστοί».

ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *