Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να χάσουν βάρος

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, αποκαλύπτει πως ορισμένα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να χάσουν περισσότερα κιλά όταν κάνουν δίαιτα και να τα κρατήσουν μακριά όταν την σταματήσουν.

Είναι γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι η εντερική χλωρίδα (φιλικά μικρόβια που ζουν στα έντερα) των παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων διαφέρει σημαντικά από την μικροχλωρίδα που έχουν οι λεπτοί άνθρωποι.

Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στο ότι μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες προωθεί ορισμένα βακτήρια σε βάρος των άλλων.

Στην νέα μελέτη, ο καθηγητής Tremblay και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να καθορίσουν εάν η κατανάλωση προβιοτικών συμπληρωμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει την επαναφορά της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας υπέρ των βακτηρίων που προωθούν ένα υγιές βάρος.

Για να εξακριβώσουν αν η υπόθεση τους ίσχυε ή όχι, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν 125 υπέρβαρους εθελοντές, άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν δίαιτα απώλειας βάρους διάρκειας 12-εβδομάδων, ακολουθούμενη από μια περίοδο 12 εβδομάδων που είχε στόχο την συντήρηση του σωματικού βάρους.

Η διαφορά στις δύο ομάδες ήταν ότι η μία ομάδα έπαιρνε 2 χάπια την ημέρα που περιείχαν προβιοτικά από την οικογένεια Lactobacillus rhamnosus, ενώ η άλλη ομάδα έπαιρνε κάψουλες placebo (εικονικό φάρμακο).

Μετά την περίοδο της δίαιτας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν έπαιρναν προβιοτικά είχαν χάσει 2,6 κιλά ενώ οι γυναίκες που έπαιρναν προβιοτικά είχαν χάσει 4,4 κιλά. Στους άντρες όμως δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά στην απώλεια βάρους.

“Δεν γνωρίζουμε τον λόγο που τα προβιοτικά δεν είχαν καμία επίδραση στους άνδρες. Μπορεί να οφείλεται στην δοσολογία, ή την μικρή διάρκεια του πειράματος.” είπε ο καθηγητής Tremblay.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την περίοδο της συντήρησης, το βάρος των γυναικών στην ομάδα του placebo παρέμεινε σταθερό, ενώ οι γυναίκες στην ομάδα των προβιοτικών συνέχισε να χάνει βάρος, κατά μέσο όρο 5,2 κιλά ανά άτομο.

Συνοψίζωντας, οι γυναίκες που έπαιρναν προβιοτικά έχασαν δύο φορές περισσότερο βάρος τις 24 εβδομάδες που κράτησε το πείραμα συγκριτικά με τις γυναίκες που έκαναν δίαιτα μόνο. Διαφορές ανάμεσα στους άντρες δεν υπήρξαν.

Το όνομα της έρευνας είναι Effect of Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724 supplementation on weight loss and maintenance in obese men and women.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *