Η τομάτα μειώνει το κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Τώρα, μία νέα έρευνα δείχνει ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε ντομάτες μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής (National Cancer
Institute), οι γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν πιθανότητα 12,4% να αναπτύξουν
καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο κίνδυνος αυξάνεται με
την ηλικία, με τις γυναίκες πάνω από την ηλικία των 50 να διατρέχουν
ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης αναφέρουν πως ο κίνδυνος αυτός δεν
σχετίζεται μόνο με την ηλικία αλλά και με τον δείκτη μάζας σώματος
(ΔΜΣ). Όσο αυξάνει ο ΔΜΣ τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος για καρκίνο του
μαστού.  Όμως η Adana Llanos που ηγήθηκε της έρευνας λέει ότι ο κίνδυνος
αυτός μπορεί να μειωθεί με έναν πολύ απλό τρόπο. Υιοθετώντας μία
διαφορετική διατροφή, πλούσια σε τομάτες!

Για να φθάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέλυσαν 70 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για μια περίοδο 20 εβδομάδων.

Για τις πρώτες 10 εβδομάδες, οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να
ακολουθήσουν μια διατροφή πλούσια σε τομάτα. Η ημερήσια λήψη σε
λυκοπένιο ήταν τουλάχιστον 25 mg. Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό
που βρίσκεται στις ντομάτες και σε άλλα φρούτα και λαχανικά.

Για τις υπόλοιπες 10 εβδομάδες, οι γυναίκες ακολούθησαν μια δίαιτα
πλούσια σε σόγια που απαιτούσε να καταναλώνουν τουλάχιστον 40 γραμμάρια
πρωτεΐνης σόγιας ημερησίως.

Όλες οι γυναίκες κλήθηκαν να απέχουν από την κατανάλωση σόγιας και τομάτας 2 εβδομάδες πριν την κάθε δίαιτα.

Η ντομάτα αυξάνει τα επίπεδα αδιπονεκτίνης
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν οι γυναίκες ακολούθησαν την
διατροφή που ήταν πλούσια σε ντομάτα, παρουσίασαν αύξηση κατά 9% στα
επίπεδα της αδιπονεκτίνης. Αυτή είναι μια ορμόνη που παίζει ρόλο στη
ρύθμιση του λίπους και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η επίδραση ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες που είχαν μικρότερο ΔΜΣ.

Ωστόσο, όταν οι γυναίκες ακολούθησαν την διατροφή που ήταν πλούσια σε
σόγια, τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης μειώθηκαν σημαντικά. Τα χαμηλά
επίπεδα αδιπονεκτίνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και
διαβήτη τύπου 2.

Η Llanos λέει ότι τα οφέλη στον οργανισμό από την δίαιτα που ήταν
πλούσια σε ντομάτα και τα αντίστοιχα προϊόντα έγιναν εμφανή σε πολύ
μικρό χρονικό διάστημα.

“Τα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε απαραίτητα
θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά, όπως το
λυκοπένιο, έχουν σημαντικά οφέλη. Με βάση τα ευρήματα μας, πιστεύουμε
ότι η τακτική κατανάλωση τουλάχιστον της ημερήσιες συνιστώμενες μερίδες
φρούτων και λαχανικών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του
μαστού, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.”
είπε η Llanos.


Διάβασε περισσότερα: http://www.adinatisma.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *